Предаването Код Спорт по ТВ+ продължи златната си серия от

...
Предаването Код Спорт по ТВ+ продължи златната си серия от
Коментари Харесай

Матеус пред Стоичков: От 1979 година насам, за мен няма по-добър от Меси

Предаването " Код Спорт " по ТВ+ продължи златната си серия от срещи с колоси на футбола. Ред е на следващия емблематичен състезател, който е международен първенец, притежател на " Златната топка " и първият определен за №1 в света в класацията на ФИФА, стартирала през 1990 година. Легенда, която за малко се обвърза и с България като селекционер на националите. И още една обичайната екстра – диалог сред двама рицари на " Златната топка ". В случая Христо Стоичков интервюира рекордьора по мачове за националния отбор на Германия – славният Лотар Матеус!

- Лотар, благодаря ти, че ме одобри тук в Будапеща. Как си?
- Всичко е наред с мен. Семейството ми е добре, децата също. Всичко е както би трябвало.

- Искам да те попитам за жребия за европейското състезание. Как гледаш на този чоп?
- Мисля, че на Германия се падна тежка група. Не - извънредно тежка. В предишното Германия е имала доста шанс при жребиите. Но какво се случи този път? Ще играем против настоящия международен първенец Франция. Изправяме се против настоящия европейски първенец Португалия. Това са два отлични тима. Групата не е лесна. Но тя е сложна освен за Германия. Тя ще е такава и за Франция, и за Португалия. А и за Унгария, която пристигна през баражите.

- Лотар, виждаш ли някой изявен любимец за продобиване на европейското? Кой ти харесва най-вече - Германия, Испания, Нидерландия, Белгия, Франция? Има ли всред тях някой тим, който се откроява?
- Мисля, че Франция като настоящ международен първенец. Отборът има голям капацитет с доста млади футболисти. Това дава малко преимущество на французите пред останалите отбори. Както ти към този момент сподели, мощни са Испания, Италия, която още веднъж си върна остарялата мощност, Германия, Нидерландия, Англия. Предстои ни едно доста оспорвано европейско състезание с малко преимущество на Франция. Но на международните първенци им се падна тежка група. Ще имат посещение на Германия в Мюнхен. Бундестимът играе три пъти на Алианц Арена и това може да се окаже бонус. И против Франция, и против Португалия, и против Унгария сме в Мюнхен. Това е добре.

- Йоахим Льов има своя философия в работата с немския народен отбор. Този тим може ли да завоюва европейското?
- Добре знаеш, че германците постоянно сме имали мощен нрав. Имаме класни млади футболисти, положителни юноши. Отборът завоюва преди три години Купата на конфедерациите. Много от тези футболисти демонстрираха, че са подготвени за първия тим на Германия. Но, несъмнено, след международното състезание в Русия, след краха, който преживяхме там, не мога да кажа, че Бундестимът е любимец. Но всеки с упоритости за нещо огромно първо би трябвало да завоюва против Германия. А това, както се знае, обичайно е доста мъчно.

- Толкова доста огромни шампионати са в историята, било международни или европейски. Сега за пръв път ще се играе в 12 разнообразни страни. Това добре ли е за почитателите, добре ли е за тимовете, тъй като някои ще би трябвало много да пътуват. Например - от Шотландия до Баку…
- Намирам този план за много забавен. Една концепция, която първо би трябвало да опознаем. Това ще е едно ново поле за футбола. Ти към този момент сподели, че ще има доста дълги пътувания. Но след шест години ни следва международно състезание в Съединените американски щати, Мексико и Канада. Там също ще има извънредно дълги пътувания. Очаквам, както към този момент загатнах, да се изиграе доста оспорвано състезание. Германия има преимуществото, че в груповата фаза няма да има пътувания, както другите си съперници. Бундестимът играе три пъти в Мюнхен. И да - двамата с теб добре знаем по какъв начин действа футболът. Пътуванията са част от международното състезание. Играхме дружно на мондиала в Щатите. И пътувахме от Лос Анджелис до Ню Йорк. Това са пет-шест часа във въздуха, само че те не ни попречиха да покажем класа. Вярвам, че в този момент даже ще е още по-лесно. Самолетите са доста съвременни, всичко е проведено до последната точка. Затова не може пътуванията да са минус за тимовете.

- От дълги години живееш в Будапеща. Бил си селекционер, както на унгарския тим, по този начин и на българския отбор. Баражът за европейското и групата на Германия беше сред тези противници.
- И двата тима нямат качествата, които притежаваха в предишното. Две огромни футболни народи, които направиха доста неточности в организацията, в построяването на младите. Имам поради най-много това да се гледа в бъдещето. И двете страни пропуснаха това. Затова им е мъчно да се класират за състезание от 24 тима, макар че вземат участие единствено 55. Много дребни страни за жалост изпревариха България и Унгария. Двете страни направиха прекалено много неточности и по тази причина играят на баражи. Радвах се на този плейоф, тъй като познавам и двете страни.

- Като гледаш хората тук в Будапеща, по какъв начин ги намираш? Те въодушевени ли са, че ще могат да вземат участие на европейското?
- Унгарците не са почитатели на техния футбол. Те обожават играта. Гледат постоянно Барселона, Реал Мадрид. Будапеща е единствено на час път от Мюнхен и отиват да гледат онлайн и Байерн. Унгарците желаят да се любуват на огромен футбол, само че в тяхната страна не става. Нито един от техните клубове няма съществено наличие на интернационалната сцена. Нито Ференцварош, нито Уипещ, нито Хонвед, нито Фехервар. Тези тимове изчезнаха от картата на европейските шампионати. Целият маджарски футбол в действителност изчезна. Качеството на играчите няма нищо общо с това от славното минало. Хората страдат по тези времена, само че избират да гледат интернационален футбол като Висшата лига да вземем за пример. Организират си също пътувания за огромни мачове от Шампионската лига. Там гледат най-хубавото, което може да има и което го няма в Унгария. Ще го обобщя в едно изречение - унгарците обичат футбола, само че не унгарския, тъй като сега той няма мечтаното от тях качество.

- Лотар, запитвам те в този момент - кой е любимец за продобиване на европейското състезание?
- Франция, Франция и отново Франция. Не единствено тъй като през 2018 година станаха международни първенци, а тъй като имат прекалено много млади гении. Много капацитет. В последните години техният футбол прави всичко вярно. Имам поради разкриване на нови съвременни академии и отлична работа със мощната си скаутска мрежа. Имат голям капацитет, което ги прави с малко любимец пред останалите. Това обаче не значи, че ще завоюват купата. Има и други мощни тимове. Затова с неспокойствие очаквам европейското състезание с дербита още от груповата фаза. Виж какъв дуел ще има - Хърватия против Англия. Страхотно шоу! Германия против Франция - също конфликт от най-високо равнище. В нашата група какви футболисти единствено?! Кристиано Роналдо, Антоан Гризман, Мануел Нойер. И е доста евентуално един от тях да отпадне от огромната игра още в груповата фаза. Да, допустимо е и трите тима да продължат. Не можем да го кажем. За феновете ще е театър да гледат три от най-големите в света един против различен още на старта.

- Лео Меси направи връх - шест “Златни топки”. Какво мислиш за това момче, което държи този връх?
- Когато завоюва шестата, в едно изявление ме попитаха: “Кой е най-великият футболист в света? Пеле, Марадона, Меси, Роналдо, бразилският Роналдо, Стоичков, Матеус, някой различен?” Аз отговорих доста просто. Мога да приказвам за последните 40 години, когато съм бил деен във футбола. В това време, от 1979 година насам, за мен няма по-добър от Меси. От момента, в който с цялата си пристрастеност вземам участие във футбола и го проследявам допустимо най-близо, не е имало по-добър. Дори и починалият към този момент Диего Армандо Марадона. Това е моето мнение!

- Лотар, какво значи Байерн (Мюнхен) за теб, за Бундеслигата и за Германия?
- Байерн е признакът на немския футбол. Откакто е основана Бундеслигата през 1963 година, тимът има рекордните 30 шампионски трофеи. В отбора постоянно играят доста национали. Клубът е с най-вече членове и е на едно от първите места по този индикатор в целия свят. В Шампионската лига Байерн постоянно прави положителни резултати. Клубът се слави с голямото си име, което е привлекателно за най-хубавите футболисти. Всеки, който се интересува от футбол, знае какво е Байерн. Може би не чак колкото Реал Мадрид. Но е паралелно с Барселона и Манчестър Юнайтед. Името Байерн е една дълга и сполучлива история. В Германия сме горди, че имаме Байерн. Това е нашият огромен представител на интернационалната сцена.

- Ти си играл дълги години в Байерн. Бил си първенец, огромен капитан на този тим. Какво значи да си в съблекалнята на този прочут отбор?
- Байерн е нещо доста особено. Както споделих - една неповторима история. За мен беше голяма чест да играя в този тим и да му бъда капитан. До ден-днешен оказвам помощ на Байерн. Никога не съм си прекъснал контактите. За немските футболисти Байерн е това, което е Реал Мадрид за испанските. Или Ювентус за италианските. Всеки желае да играе в такива тимове. Мястото там значи сигурност и печелене на титли - шампионски трофеи, купи, европейски триумфи. В Германия Байерн е над всички по тези индикатори.

- През тези дълги години в историята на Байерн са минали доста президенти. Но има една персона, която постоянно ще се помни. Става въпрос за Курт Ландауер.
- Със сигурност това е един от хората, които най-вече са съдействали за историята на Байерн. Благодарение на него клубът съществува. Ландауер е трябвало да се бори против доста проблеми. Говорим за 30-те години на предишния век. Едно напълно друго време. Историята е от доста от дълго време, само че без Курт Ландауер евентуално Байерн изобщо нямаше да го има през днешния ден. Разбира се, през годините той е имал доста славни наследници, които са създали клуба още по-голям. Но всичко е почнало от Курт Ландауер и по тази причина почитателите в никакъв случай няма да го не помнят.

- Как приказват за него хората в Мюнхен, въпреки и след толкоз доста години?
- Говорят с голямо почитание. Хората, почитателите на Байерн, четат историята на Курт Ландауер. Той е бил в концентрационен лагер, откакто се е прибрал в Германия. И все пак не е спрял да влага в клуба. Неговата мощ, неговата външност са повода Байерн да бъде построен. Феновете на отбора постоянно могат да опишат историята на Курт Ландауер. И до ден-днешен на някои мачове ще видиш плакати и транспаранти с неговото име.

- Това е Лотар Матеус! Той е огромен другар на фамилията ми. Човек, който живее сред Германия и Будапеща. А когато пристигна в Маями, постоянно е с нас, с нашата телевизия. Лотар, доста ти благодаря и шанс!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР