Предаването Код Спорт по ТВ+ продължава златната серия интервюта в

...
Предаването Код Спорт по ТВ+ продължава златната серия интервюта в
Коментари Харесай

Дел Боске пред Стоичков: В моята Испания никога не сме се делили на Барса и Реал

Предаването " Код Спорт " по ТВ+ продължава златната серия изявленията в рубриката на Христо Стоичков и " Унивижън ". Легендата на Барселона се срещна в ефир с легенда на Реал (Мадрид). Камата организира любопитен диалог с огромния Висенте дел Боске.

Тренер, доста благодарим за това, че се съгласи да ни приемеш! Истинска чест е, тъй като за мен не сте господин Дел Боске, а Дон Висенте дел Боске! Как сте?

- Много добре съм, благодаря. И аз съм удовлетворен, че сме дружно.

На първо място бих желал да поговорим за две доста значими години за испанския футбол - 2010 и 2012 година Когато приказваме за тях какво е първото възприятие, което ви превзема?

- Имахме доста шанс. Испанският футбол към този момент беше на равнище повече от 100 години, само че в никакъв случай до тогава не бяхме съумели да станем нито международни първенци, нито да затвърдим триумфа си от Европейско състезание. Имахме огромен шанс, че тъкмо тогава поколението от футболисти беше в действителност положително. Винаги сме имали нужното равнище, само че този път беше налице и щипката шанс в гозбата, която също е доста значима за реализиране на такива изключителни триумфи.
 Снимка 241574
Източник:

Трудно ли беше да водите тази група от играчи, измежду които има доста футболисти на Барселона и на Реал (Мадрид)? Знаем, че сред тях постоянно съществува леко напрежение. Как се справяхте с дисциплината в съблекалнята с тези момчета?

- Нямаше никакви проблеми. Освен огромни играчи, те бяха и добре възпитани момчета. Атмосферата беше доста правилна и даже другарска. По-скоро имаше външни опити за нарушение на спокойствието вътре в тима. Не си припомням по кое време тъкмо, само че е било някъде сред 2011 и 2013 година. Тогава имаше съществени спорове сред Реал и Барселона, само че вътре в националния тим в никакъв случай не сме имали проблеми с това и държанието на всички е било за образец. Освен това има и нещо друго. Имахме шест или седем играчи на Барселона и четирима от Реал. Това доста ни е пособие постоянно, тъй като те носеха със себе си доста неща, които към този момент бяха упражнявали и подготвили в клубните си сформира. Просто се възползвахме от това. Хубаво беше, че не трябваше да се стремим да имаме по един състезател от всеки клуб от Ла Лига, а можехме да разчитаме на тези толкоз значими за нас ядра от играчи като Шави, Иниеста, Серхио Рамос, Бускетс и всички останали. Тимът ни на процедура беше съвсем подготвен.

През 2010 година си припомням първия ви мач против Швейцария в Кейптаун - 0:1. Тогава доста хора имаха подозрения във опциите на тима. Много експерти към момента не можеха да повярват и чакаха да видят по какъв начин ще тръгнат нещата с дон Висенте. Какви бяха вашите мисли след този мач?

- Беше доста мъчителен миг. Много мъчно ни беше, тъй като бяхме съумели към този момент да създадем упования, че този мондиал ще бъде доста добър за нас. И тъкмо в първия мач загубихме от Швейцария. Наистина внимателен миг. Спомням си, че чувството в тима никога не беше като преди гражданска война. Всички обаче се опитвахме дружно да намерим аргументите за това проваляне и в това време да си дадем действителна сметка, че задачата и предизвикването пред нас към момента са действителни и изцяло достижими. Просто трябваше да победим в идващите шест мача. Ако го постигнехме, щяхме да станем първенци. Истина е, че беше сложен миг за всички. Направихме добре, че успокоихме нещата и запазихме успокоение, продължихме да работим и да приказваме с играчите и да не променяме нищо. Смените в състава за идващия мач бяха подбудени единствено от потребността - Иниеста имаше лека травма, искахме да играем с един нападател и други сходни. Практически играхме със същия състав, с който бяхме изгубили против Швейцария.

И след този огромен успех в ЮАР пристигна и идващият - станахте европейски първенци за трети път след триумфа преди този момент на тима, воден от Луис Арагонес, мир на праха му, през 2008 година и след купата от далечната 1964-та.

- Беше миг, в който тимът ни беше достигнал до върховата си форма. От 2008 до 2010 година имаше много промени, а 2010 до 2012 година - също, само че по-малко. Имахме нови попълнения - сега се сещам за Серхио Бускетс, Жорди Алба и Жерар Пике. Те се причислиха към тима, а преди този момент не бяха играли на международното. Дадоха на отбора още повече качество. Фигурата на Жорди Алба да вземем за пример беше една от решаващите за триумфа ни на това Европейско състезание.
 Снимка 241544
Източник:

След толкоз години във футбола какво можете да кажете за сегашния тим на Испания? Има ли нещо, което да е останало от вашето време? Опитват ли да подражават на играта на оня тим?

- Няма по какъв начин да продължаваш да играеш по същия метод, тъй като в тима идват нови и по-млади играчи. Мисля обаче, че с триумфите си ние поставихме основите на една нова и по-добра ера за отбора и нека тя да продължи дълго. Заслуги за нея преди нас има и Луис Арагонес. Изградихме също по този начин един жанр на игра, който се резервира и е доста мъчно да изчезне. Няма да е същото, тъй като играчите сега са с други разнообразни характерности и умения, само че в испанския футбол към този момент има построен един жанр, който ще се загуби в действителност доста мъчно, даже и след нас.

Дали Испания през днешния ден е любимец за идващото Европейско състезание? Какво е вашето мнение за този тим?

- Мисля, че продължаваме да сме любимци. Имаше възобновяване на тима и към този момент остават доста малко играчи от оня отбор. Мисля, че единствено Жорди Алба, Бускетс, Серхио Рамос останаха, само че пък пристигна идващото потомство, носещо своите безспорни качества. Иначе и Карвахал към този момент не е толкоз млад. Други играчи от предходния стадий на Луис Арагонес също се отдръпнаха и непрекъснато тече промяна на поколенията в отбора. Появиха се Фабиан, Себайос, Иско и други... Дано и те да дадат доста на испанския народен тим. За мен те единствено ще прибавят качествата и уменията си към към този момент построеното от нас преди този момент.

Продължавате да живеете всеки ден с футбола. Тук тимовете са Барселона, Реал, Атлетико, Валенсия, Севиля... Едни в действителност четири - пет състава с голяма мощност в Испания. Мислите ли, че тези клубове ще имат задоволително сили, с цел да се преборят с британските си противници, тъй като се видя какво се случи в последното издание на Шампионската лига?

- Да, факт. След толкоз години, в които британските тимове бяха съвсем незабележими в европейските шампионати, където можем умерено да кажем, че имаше испанска надмощие назависимо дали това е бил Реал, Барселона или Атлетико. Тази надмощие продължи дълги години, само че в този момент ще се води жестока борба за водачество в Европа. Мисля обаче, че както Реал и Барса, по този начин и Атлетико, Валенсия и Севиля ще бъдат постоянно на равнището на всички останали клубове.
 Дел Боске: Меси е Меси - има единствено един подобен, щеше да е сбъдната фантазия да го упражнявам
Дел Боске: Меси е Меси - има единствено един подобен, щеше да е сбъдната фантазия да го упражнявам

" Федерацията направи всичко допустимо Меси да играе за Испания ", разкри Дел Боске

Когато приказваме за тези огромни тимове, знаем за какви големи суми и за какви колосални ползи става въпрос. Какво мислите за прехвърлянията, които през днешния ден към този момент са в действителност галактически? По наше време се говореше за 5 или 6 милиона и това беше доста скъпо. Днес обаче милионите са от 100 и нагоре. Добре ли е това за футбола и би трябвало ли да се търси метод да бъде спряно?

- Връзките ми с футбола са били постоянно по обич и в никакъв случай не съм имал допир с финансите на никой от тимовете, в които съм бил. Гордея се с това! Във финансово отношение мисля, че май останах в предишния век. Клубовете могат да си разрешат тези суми, тъй като ги печелят и генерират големи доходи. Ще пристигна обаче миг, в който ще бъдат сложени някакви граници. В испанския футбол това към този момент стана и никой не може да си разреши да харчи повече от това, което съумява да генерира като бюджет. Това е верният път за бъдещето.

В Англия Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Тотнъм, а тук Барселона, Реал, Валенсия, Атлетико, Севиля, в Италия Ювентус, който към този момент има Кристиано, Наполи... Това ли са тимовете? Може би и Борусия (Дортмунд)?

- Да прибавим и ПСЖ...

ПСЖ. Да!

- Да. Има много тимове, които влязоха в европейския хайлайф, само че това е хубаво за конкуренцията и съм сигурен, че испанският футбол ще е още веднъж на върха.
 Снимка 235050
Източник:

Много благодаря! Беше същинска чест за мен, тъй като у дома имам едно видео, в което разнообразни хора приказват за мен и вашите думи в него са в действителност значими. Тази година се навършват 25 години от момента, в който едно момче от България съумя да завоюва " Златната топка " и желая да ви подаря нещо, на което ще напиша, че е особено за Дон Висенте дел Боске. Специално за Вас, тренер!

- Благодаря от сърце! Ще го вардя.

Беше чест да бъдем дружно. Да приказваме за футбол. Да разбираем на младежите за какво Висенте дел Боске е един от най-великите треньори в историята на испанския футбол и в света.

- Благодаря за този подарък. Винаги съм те посочвал като образец за това по какъв начин един футболист би трябвало да бъде правилен на клуба си. Твоята лоялност в днешно време би била доста потребна за младите момчета, тъй като методът, по който бранеше цветовете на тима си е доста значим и никога не би трябвало да изчезва.
 Висенте дел Боске: Барселона страда без Меси и Суарес
Висенте дел Боске: Барселона страда без Меси и Суарес

" Нямаше да е зле за Неймар да се върне в Ла Лига "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР