Предадоха на съд , за това, че предоставяла кредити с

...
Предадоха на съд , за това, че предоставяла кредити с
Коментари Харесай

Пращат на съд 66-годишната лихварка от Долни чифлик, успяла да прибере злато и сребро за близо 800 000 лв.

Предадоха на съд, за това, че предоставяла заеми с лихви на хора в потребност, без да има право, оповестяват от пресслужбата на Апелативната прокуратура за Moreto.net.

Освен това М.Т. ще дава отговор и за закононарушение, тъй като придобивала и държала златни и сребърни украшения, откакто е направила гореспоменатото съзнателно действие.

Обвиняемата живеела в град Долни чифлик и стопанисвала офис в центъра на града. Там тя развивала банкова активност по даване на заеми и приемане на влогове. Отпусканите заеми били обезпечавани с движимости на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми се начислявали лихви. Най-често движимостите били златни или сребърни украшения.

Обикновено заемите били краткосрочни, лихвата висока и, в случай че в деня на падежа, длъжникът не върнел главницата и лихвата на обвинената, тя влизала във притежание на заложените от него движимости като можела да се разпорежда с тях – да ги продава, да ги подарява, да ги заменя или съхранява.

B доста случаи с изключение на, че предоставяли бижута, нуждаещите се от заем подписвали и запис на заповед, с която абсолютно се задължавали да заплатят на обвинената сумата, която тя им е предоставила и избраната към нея рента. Дори и при цялостно погасяване на задължението, М.Т. не постоянно унищожавала записа на заповед, а продължавала да го съхранява.

Нито обвинената, нито сдружението ѝ били регистрирани според Наредбата за активността на заложните къщи от 2009 година, нямали право да правят покупко-продажби произведения от благородни метали и скъпоценни камъни или да осъществят банкови покупко-продажби. Въпреки това в интервала от януари 2016 година до декември 2020 година М.Т. предоставила пари в заем на разнообразни хора в размер на 55 999 лв. и 6650 евро, като против дадените пари придобила и държала златни и сребърни украшения на обща стойност 787 789,05 лв., като знаела, че прави закононарушение за придобиването им.

Предстои делото против 66-годишната жена да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приета за отговорна по първото обвиняване, тя може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 до 10 години и „ санкция “ в размер от 5 000 до 10 000 лв., като съдът може да разпореди конфискация до една втора от имуществото ѝ. По второто обвиняване М.Т. може да бъде „ лишена от независимост “ за период от 3 до 12 години и да ѝ бъде наложена и „ санкция “ в размер от 20 000 до 200 000 лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР