Предадоха на съд жена за длъжностно присвояване за над 600

...
Предадоха на съд жена за длъжностно присвояване за над 600
Коментари Харесай

След кражба на 600 хил. лв. от фирма, счетоволдителка отива на съд

Предадоха на съд жена за длъжностно заграбване за над 600 000 лв. във Враца, оповестиха от прокуратурата.

Обвиняемата от 2003 година е работела като счетоводител на трудов контракт с компания. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната активност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните доклади, за съблюдаване на законността при реализиране на имуществените и паричните интервенции.

От основаването на сдружението тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функционалностите на касиер. Управителят на компанията е имал безусловно доверие към своя чиновник, разчитал на нейната преданост и подготвеност при организация на финансовата част на бизнеса му.

С течение на времето компанията сее  утвърдила като водеща компания на пазарите, на които е работела. Обаче възходящата наклонност в развиването на компанията била дефинитивно прекратена през 2017 и 2019 година, когато нейното финансовото положение се влошило.

Това принудило нейният шеф да взема заеми от банки и другари, с цел да не спре нейната активност. Търсейки аргументите за тези компликации, той е показал по-задълбочено внимание върху активността на счетоводителката.

Той е упълномощил осъществяване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на компанията за интервала 2011-2020 година, при който били разкрити тежки нарушавания на финансовата дисциплинираност, позволени от материално отговорно лице.

Било е открито, че тя присвоявала средствата на сдружението, като изцяло умишлено, целеустремено и трайно осъществявала систематични нарушавания на служебните си отговорности, които провокирали отрицателно въздействие върху цялостната му активност.

Констатирани са и методите, по които тя се е разпоредила в лична изгода без позволение на работодателя с паричните средства на сдружението.

Освен ежемесечно превеждане в своя персонална банкова сметка, тя от време на време теглила разнообразни суми на каса от сметка на компанията без знанието и позволението на шефа, които не отчитала по надлежния ред и директно присвоявала. С дейностите си обвинената предизвикала на сдружението имуществена щета в изключително огромни размери.

Впоследствие той е прекратил трудовото правно отношение с нея и инициирал формиране на гражданско дело с цена на желае 679 855,13 лв.. Тази стойност съставлява сборове от непозволено отклонени, изтеглени и получени от нея средства.

В рамките на производството сред страните е била подписана конвенция, с което ответницата е признала, че дължи на компанията въпросната сума и направени разходи по делото в размер на 46 324,21 лв..

Тя се е задължила да ги изплати за период от 180 месеца, само че е внесла единствено няколко вноски на стойност 10 500 лв.. След това тя е преустановила дефинитивно заплащанията.

Това принудило мъжа да образува изпълнително дело против някогашния счетоводител на компанията, а след това и да подаде сигнал до прокуратурата за осъществените от нея злоупотреби.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР