Пред Венецианската комисия в края на седмицата ще представя становището

...
Пред Венецианската комисия в края на седмицата ще представя становището
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Ще защитя пълното разделяне на ВСС пред Венецианската комисия

Пред Венецианската комисия в края на седмицата ще показва мнението на вносителите на промените в Конституцията и ще защитя главната концепция за цялостното делене на Висш съдебен съвет на правосъден съвет и на прокурорски съвет. Като новият Висш правосъден съвет би трябвало да подсигурява самостоятелност и самоуправление на съдиите с болшинство съдии, определени от съдии, а прокурорският съвет – отчетност и отговорност на прокуратурата.

Това разяснява министър Атанас Славов след съвещание на Висш съдебен съвет, отдадено на плана за промени в главния закон. " Изненада ме монолитността на мнението на Висш съдебен съвет, единствено един глас " срещу “ обособени елементи. Но това не е изненадващо поради цялата история на взети решения на този състав на съвета “, сподели доцент Славов.

Той отговори и на част от отправените рецензии. " Принципът за самоуправление е използван напълно единствено за съдиите, в доста страни прокуратурите се ръководят от органи на изпълнителната власт “, акцентира Славов. Министърът на правораздаването счита, че въз основата на мнението на Венецианската комисия ще се намерим уравновесен модел на прокурорския съвет, тъй че да се регистрира професионалният потенциал на прокурорите.

На опасенията, че планът надскача пълномощията на Обикновено Народно заседание, доцент Славов опонира: " Става дума за промени в настоящ главен закон, напълно в главата " Съдебна власт “, без да има прекачване на органи от тази власт в други, та да се нарушава салдото на разделянето на управляващите. Предлага се по-скоро оптимизация на функционалности, пълномощия на органи в границите на правосъдната власт, съгласно Тълкувателно решение 8 от 2005 година на Конституционен съд това е в прерогативите на Обикновено Народно заседание “.

Министър Славов се надява в процеса по приемане на конституционните промени да се търси оптимално необятно единодушие за предложенията, които дават отговор на стандартите за самостоятелност на правосъдната система. Амбициите на Народно събрание е промените да станат факт до края на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР