Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са

...
Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са
Коментари Харесай

Кабинетът официално: 0% ДДС за хляба, 20% увеличение на пенсиите, 25 ст. отстъпка на литър бензин

Пред вас сме като държавно управление и като коалиция. Мерките са на база общите ни визии, че когато става дума за стандарта на живот на българите, за преодоляване на рецесията, сме единни. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет министър председателят Кирил Петков, който огласи антикризисните ограничения на държавното управление.

" Предвижда се данъчното облекчение за деца да се качи от 4 500 на 6000 лева,. годишно, като бъде дадена опция да се употребяват на всеки 3 месеца.

Осъвременяване на пенсиите от 1 юли със приблизително 20%. Всички пенсионери ще получат своята коронавирус добавка. Допълнително с 10% качваме всяка пенсия. Минималната пенсия скача на 467 лева за последните 12 месеца покачването се качва с 167 лева или 56%.

„ Питат ни къде са парите от кражбите – ето, отиват при хората “, разгласи Петков. „ Изчисленията демонстрират още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали приблизително с към 100 лева, до момента в който в този момент единствено в границите на година нарастването ще бъде със 167 лева “, похвалиха се от обединението.

" Докато по времето на ГЕРБ за 12 година минималната пенсия се качи със 100 лева, тук за една година, е с 56%. Ето къде са парите от " кражбите ", уточни Петков.

" Третата мярка – въвеждане на нулева ставка за Данък добавена стойност за хляба. Ще компенсираме с нарастването на Данък добавена стойност за бирата и виното. Тя ще важи за една година

Намаляване на Данък добавена стойност на природния газ и метана. Отстъпка на всяко зареждане от 25 ст. на литър за бензин и дизел. Това ще даде опция високите цени на горивата, които са импортирани у нас, да бъде надградена ", заяви още Петков.

Мерките съставляват опция да подкреппим най-уязвимите, младите фамилии с деца, както и върху горивата и еленергията, продължи той.

Намаляване на Данък добавена стойност на 9% за парното и топлата вода, понижаване на Данък добавена стойност на природния газ и метана. Освен това ще има отстъпка на всяко зареждане от 25 ст. на литър на бензин и дизел, уточни министър-председателят.

Кирил Петков посочи, че свръхпечалбата от произвеждане на електрическа сила, ще бъде облагана.

„ Искам да се обърна към всички икономисти, които считат, че тези ограничения ще покачат инфлацията. Много ясно да се знае – тази инфлация не е българска. Тази инфлация е международна “, счита Петков.
„ Коалицията сме дружно, мощни “, акцентира министър председателят.

Увеличава се общия размер на електронните ваучери, които са 200 лева " Знаем, че тези ваучери, могат да бъдат употребявани за храна, просвета и изкуство ", уточни Кирил Петков.

Лихвата за предварителни заплащания към страната и общините от 10% се понижава на 4% за физически лица и от 10 на 8 % за юридически лица, изброи още от ограниченията Кирил Петков.

След премиера думата взе вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

" Уважаеми български жители, в спор и в разговор, през днешния ден заставаме пред вас, обединени за решение на най-важните въпроси в страната - инфлация, цени и приходи. Излизаме пред вас с план-решение на тези въпроси. Първата цел е насочена към най-уязвимите хора - децата, пенсионерите, младите фамилии и работещите небогати. Нашето внимание към най-уязвимите групи е най-сериозно. Втората цел е за спасяването на стопанската система и поддръжка на промишлеността. На трето място - доста рядко в политиката се случва да има едно решение, което да оказва помощ по едно и също време на всички жители. Нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба ще стигне до всяко едно домакинство. Благодаря на всички сътрудници от обединението, пред нас стои най-важното - в идващите седмици да го превърнем в действителност и тази поддръжка и грижа на страната, да стигне действително до тях ", съобщи Корнелия Нинова.

" Най-важни са хората, българските жители, те са нашият шеф. Този пакет незабавно би трябвало да бъде ориентиран към жителите в потребност. За страдание предходните ръководещи ни оставиха доста тежко завещание и голям брой рецесии “, сподели Балабанов от Има Такъв Народ.

Владислав Панев от Демократична България посочи, че тези ограничения имали няколко достолепия. На първо място - пенсионерите, а на второ - неналичието на стимулиране на премиум горивата с 25 ст. на литър. Освен това се подсигурила и финансовата непоклатимост на страната.

" Те ще се управляват по скица непосредствено от бензиностанциите. Има два разновидността - да се издава фактура на физическо лице, а другият да се управлява с спомагателна информация към Национална агенция за приходите. В момента имаме понижена ставка на бирата и виното. Обединихме се, че е по-добре да има нулева ставка на хляба. На цената - зависи от производителите на самун и комерсиалните вериги “, отговори вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на журналистически въпроси по какъв начин ще се ползват ограниченията.

" За " Булгаргаз " - питайте министър Николов, аз не съм принципал на това сдружение " - по този начин Василев отряза медиите, които питаха кой от " Булгаргаз " е подписал контракта за двата танкера с американски полутечен газ.

" От 1 юли чакаме да влезе това с 25-те стотинки. Ограничение за 50 л. няма да има. То се отнася единствено до горивата - А95 без добавки и дизел без добавки “, изясни още Асен Василев.

" Ако си спомняте, на 24 февруари избухна война в прилежаща на нас страна. Ако ми кажете по какъв начин ще се развие войната в Украйна, аз ще мога да ви кажа по какъв начин ще се развие инфлацията. Очевидно, щом сме разгласили междинния сюжет, явно, че той е действителен ", продължи Василев. Думите му се отнасяха до забележката на медиите, че през февруари е предвиждал инфлацията да не бъде двуцифрена, а тя към този момент е.

Финансист №1 напомни, че въпросът с пенсиите, би трябвало да мине на разискване и през Тристранния съвет.

" Това е следващ път, когато демонстрираме, че това държавно управление има добра икономическа мисъл. Бъдете спокойни. Този пакет от ограничения подсигурява, че стандартът на живот ще бъде непокътнат ", приключи брифинга министър председателят Кирил Петков.

Преди брифинга държавната пресслужба популяризира следното известие:

0% Данък добавена стойност за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпки за горивата, в това число за бензин и дизел – това са единствено част от ограниченията в антикризисния пакет, признат в границите на вчерашния съдружен съвет.

Мерките целят да поддържат българските жители и бизнеса в изискванията на невижданата рецесия, подбудена от войната в Украйна.

Съгласно решението на сътрудниците от ръководещата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените в този момент 6,1%, със приблизително 20%.

Това включва твърдо нарастване на всички пенсии с 60 лв. и в допълнение процентно нарастване.

По така наречен „ Швейцарско предписание “ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер.

Така година и половина след прекъсването на кражбите в страната решенията на ръководещата коалиция водят до фрапантно нарастване с над 55% на минималната пенсия, която при започване на предходната година бе в размер на 300 лева, а от 1 юли към този момент ще бъде 467лв.

Изчисленията демонстрират още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали приблизително с към 100 лева, до момента в който в този момент единствено в границите на година нарастването ще бъде със 167 лева

В антикризисния пакет са планувани също обезщетения поради високите цени на горивата. Всички жители до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За период от една година Данък добавена стойност на хляба ще бъде редуциран до 0%, като за същия интервал Данък добавена стойност на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се планува в период от една година Данък добавена стойност за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде понижен също на 9% Данък добавена стойност за природен газ за крайни потребители/битови потребности за период от 1 година. Освобождава се от данък ел. сила, природен газ, метан.

В поддръжка на фамилиите с деца, като дълготрайна мярка се планува да бъде повишен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно, като ще бъде дадена опция да се употребява на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни ограничения включва още увеличение на прага за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева.; облагане на свръхпечалбите на електрическа сила за компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за облекчение на работещите, като общият им размер ще бъде повишен до 1,2 милиарда лева.; понижаване на лихвата до 8% за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги и други

Ще бъде отправена рекомендация до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, основано на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко ползване. Продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.
По-голямата част от ограниченията ще бъдат уредени в идната

актуализация на бюджета в средата на актуалната година, като надлежно бъдат планувани другите периоди за влизане в действие и осъществяване. Ще бъдат направени и нужните законодателни промени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР