Пред уволнения главен режисьор на Народния театър Иван Вазов Александър

...
Пред уволнения главен режисьор на Народния театър Иван Вазов Александър
Коментари Харесай

Министърът на културата: Пред Александър Морфов има три възможни решения

" Пред уволнения основен режисьор на Народния спектакъл " Иван Вазов " Александър Морфов има три вероятни решения. Да продължи напред, както постоянно е правил в живота си. Той и преди е напускал Народния спектакъл и се е прибирал. Убеден съм, че отново ще се върне. Вторият вид е с шефа на театъра да седнат и да поговорят. И третият вид е да потърси правата си в съда, като апелира заповедта за уволнението си ". Така служебният министър на културата Найден Тодоров разяснява пред Би Ти Ви продължението на проблема в Народния спектакъл, който опълчи шефа Васил Василев и Александър Морфов.

Както е известно,, а пиарът на театъра Велислава Кръстева, поради назначението на която стартира напрежението, напусна. Министърът изясни, че е разговарял с всички страни в спора, само че нищо ново по тематиката не е научил от тези срещи. Според него вид за помиряване сред Василев и Морфов не е изключен, тъй като хората на изкуството са прочувствени. По думите му е по-добре Морфов да се върне в театъра, в сравнение с Василев да си тръгне.

За следващ път Тодоров акцентира, че. Изрази и мнение, че кардинално не е добре един министър да има такава власт.

 Неправилно, само че не нелегално: Министърът не можел да уволни шефа на Народния спектакъл Неправилно, само че не нелегално: Министърът не можел да уволни шефа на Народния спектакъл

На въпрос дали театърът се ръководи еднолично, министърът сподели, че във времената, в които живеем, не мисли, че някой може да ръководи еднолично.

По мотив фактът, че, министърът уточни, че това по настоящия закон не е неразрешено. Вече работил с екипа си по ремонти в Закона за отбрана на културата, с които този пропуск да бъде поправен. " Човек, който се занимава с ръководство на политическа партия не би трябвало да ръководи държавен културен институт ", е мнението на Тодоров.

В отговор на въпрос той изясни, че като е заемал поста е знаел какво желае да направи в културата, само че не е очаквал каква част от времето му ще отиде за " потушаване на един пожар ". Тодоров означи, че поради неналичието на бюджет за 2023 година е с вързани ръце, като е заставен да работи със сумите, които са се харчили през същия месец на предходната година. Оказало се обаче, че тъкмо при започване на 2022 година Министерството на културата е имало доста скромни разноски.

 " Да подредим страната ": Директорът на Народния спектакъл разгласи, че го избавя и няма да подаде оставка

Конфликтът в Народния спектакъл стартира през есента на предходната година, когато на изборите на 2 октомври пиарът Велислава Кръстева придружи почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган до изборните урни. Това стана мотив Александър Морфов да надпаска вратата на нейния кабинет с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ". Последва остра замяна на реплики, след което.

Преди седмица стана известно, че шефът е внесъл в Министерството на културата нова управническа конструкция, в която липсват длъжностите пиар и основен режисьор, които се заемаха надлежно от Велислава Кръстева и Александър Морфов. От министерството отхвърлиха да подпишат тази конструкция с претекста, че шефовете на културни институти сами взимат решения по отношение на кадровата политика. Ден по-късно стана известно, че. Васил Василев разгласи, че е взел това решение да се освободи и от двамата, с цел да " избави театъра ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР