Пред управлението стоят много повече вътрешни проблеми, отколкото външни. В

...
Пред управлението стоят много повече вътрешни проблеми, отколкото външни. В
Коментари Харесай

Ганев: От позициите на ПП-ДБ и ГЕРБ ще зависи и как ще изглежда управленската конфигурация след началото на март

Пред ръководството стоят доста повече вътрешни проблеми, в сравнение с външни. В случая на вотът на съмнение няма да заплаши по някакъв метод живота на това държавно управление. Дори бих споделил, че би могъл да го укрепи, тъй като постоянно външният напън води до вътрешна консолидация. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " политолога Димитър Ганев. (бел.ред. изявлението е от 15 ноември)

" Съдбата на този избор на недоверен няма да има друга орис от съвсем всички, без един, а точно – да бъде несполучлив. Най-малкото тъй като към този момент чухме и позициите на главните политически играчи по терена – имам поради на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а точно – че те ще поддържат този кабинет. В случая това просто е един парламентарен инструмент на опозицията, с който да концентрира тематиката за защитата и националната сигурност и да нанесе вреда върху поддръжката на държавното управление. Но не това е сериозният проблем. По-сериозният проблем са вътрешните несъгласия сред обособените артисти, които поддържат този кабинет, и най-много сред ГЕРБ и ПП-ДБ ", счита Ганев.

По думите на политолога напрежението се среща ежедневно: " Сглобката скърца, само че ми се коства, че тези скърцания няма да я счупят, или най-малко не в близко бъдеще. Не тъй като сътрудниците доста се харесват, не тъй като ръководството реализира някакви колосални управнически триумфи, не тъй като резултатите са кой знае какъв брой положителни, не тъй като публичната поддръжка е на кой знае какъв брой високи равнища, а просто тъй като главните артисти, които поддържат това ръководство, схващат напълно ясно, че единствената им действителна опция за присъединяване в изпълнителната власт под някаква форма е тази сглобка.

Самите участници си дават ясно сметка, че в случай че сглобката се унищожи, отиването на парламентарни избори няма да ги докара до по-добра изходна позиция от тази, в която се намират сега. Замислете се единствено, " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ или да кажем по-скоро " Продължаваме промяната “ биха ли имали каквато и да е опция за настройка, в която да са по-добре представяни в изпълнителната власт? С 36 народни представители към този миг те държат на практика целия кабинет. Дали пък въпреки това ГЕРБ би могъл да откри друга форма на партньорство, отвън тази с " Продължаваме промяната “ - " Демократична България “?

Освен това вероятността пред ГЕРБ наподобява по-скоро добра, а точно – че през началото на март се чака ротация, на която техният претендент за министър-председател в лицето на госпожа Габриел би трябвало да заеме поста си и не е изключено в границите на тази ротация да има много по-сериозен ремонт на кабинета, който да включва и лица, които са по-близки сякаш до ГЕРБ, в сравнение с до " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ ", изясни Димитър Ганев.

По думите му основно ще бъде в идващите няколко месеца развиването на политическия развой: " Защото от позициите на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ и от позициите на ГЕРБ, които ще се оформят в идващите няколко месеца, ще зависи и по какъв начин ще наподобява управническата настройка след началото на март ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР