Пред тази реалност са изправени обществата на Европа и на

...
Пред тази реалност са изправени обществата на Европа и на
Коментари Харесай

Русинова: Демографските промени формират нова реалност

Пред тази действителност са изправени обществата на Европа и на огромна част от страните в други континенти. Свидетели сме на развой на увеличение на старата част на популацията и понижаване на каузи на децата и младежите.

Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по време на присъединяване си във втората конференция на Азиатско-европейския конгрес за световното застаряване и човешките права на възрастните хора. Конференцията се организира в интервала 19-21 септември в Сеул, Република Корея.

Застаряването на популацията се отразява директно върху действието и финансовата непоклатимост на значими обществени системи като пазара на труда, пенсионната система, системата на опазването на здравето, обществените грижи и образованието. Това допуска развиване на сложни ограничения за адаптиране на обществения бранш към процесите на застаряването и за даване на по-добри условия за включване на възрастното население в публичния и стопански живот, акцентира заместник-министър Русинова.

В осъществяване на тези политики държавното управление на България взе решение за нарастване на минималната пенсия за стаж и възраст на две стъпки - от 1 юли и 1 октомври. В резултат от това минималната пенсия ще се усили от 161 лева на 200 лева или с 24%, което ще докара до доста повишаване на приходите на към 800 000 пенсионери, сподели Русинова. Тя показа и политиките и ограниченията за развиването на системата за дълготрайни грижи и обществени услуги в България, както и подхванатите дейности за деинституционализацията на възрастните хора и разширението на ориентираните към тях услуги в общността и фамилна среда.

Русинова означи, че в демографски проект застаряването на популацията се обрисува като дългогодишен и необратим обществен развой за европейските страни, в това число и за България. Затова при актуалните условия изключително значимо значение придобива не толкоз броят на популацията, колкото положението на човешките запаси, а точно образованието, качествата, уменията и здравословното положение на хората. Осигуряването на качествено опазване на здравето и обучение, на ефикасна равнопоставеност сред половете и на благоприятни условия за пълноценно развиване на личността, без значение от нейната възраст, се преглежда като средство и път за реализиране на уравновесено демографско развиване на популацията в дълготраен проект, сподели Русинова.

Стратегическата цел на България във връзка с застаряването е ориентирана към основаване на условия за деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното им присъединяване в икономическия и обществен живот на обществото, акцентира заместник-министър Русинова. Мерките на държавното управление на България са ориентирани към реализиране на първокачествен живот за хората от всички възрасти, за възстановяване на продуктивността, за по-голяма взаимност сред поколенията и обществена единодушие в изискванията на едно застаряващо общество, добави тя.

В рамките на конференцията на Азиатско-европейския конгрес заместник-министър Русинова беседва с първия заместник-министър на заетостта и труда на Република Корея Ю Сунг Ки. Двамата разискаха концепцията за възобновяване на Меморандума за съгласие и съдействие сред българското Министерство на труда и обществената политика и Министерството на заетостта и труда на Република Корея. Новият документ ще сложи акцент върху партньорство сред двете институции в региона на битката с младежката безработица, бъдещето на труда в подтекста на актуалните условия на пазара на труда към знанията, уменията и професионалната подготовка на работещите, както и развиването на политиките за съвместяване на фамилния и професионалния живот.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР