Пред столичната съдебна палата десетки униформени се събраха в 8:30

...
Пред столичната съдебна палата десетки униформени се събраха в 8:30
Коментари Харесай

”Открити събрания” и протестни балони пред Темида

Пред столичната правосъдна палата десетки униформени се събраха в 8:30 часа и обявиха, че чакат нарастване на заплатите си поредна година, без това да се случва. Те пуснаха балони, които по думите им символизират празните обещания на страната.

Протестът им продължи близо 30 минути, след което чиновниците отидоха на работа.

Това е втори митинг за тази седмица, тъй като не са задоволени настояванията им за нарастване на заплатите.

До митингите се стигна, откакто от Министерството на правораздаването не извършиха всичките претенции на надзирателите. Основното е за 20% нарастване на възнагражденията. Досега те са получили единствено 5% нарастване.

"С Министерството на правораздаването водим договаряния от 6 месеца и то е на мнение, че нашите претенции са обективни, навременни, съответни и законни. 15 дни, откакто е изпратено писмо до Министерството на финансите, дали ще бъдат изпълнени нашите претенции, отговор на това писмо няма, което демонстрира отношението към бранш "Сигурност ", разяснява Ивайло Григоров от Синдиката на чиновниците в пандизите пред Българска национална телевизия.

Те не са удовлетворени от 5-процентното нарастване и желаят равнене със заплатите в Министерство на вътрешните работи, на които бяха обещани още 100 млн. за заплати.

"Символът на балоните, които пуснахме, беше осъществяване на едни празни обещания, защото 6 месеца се дават едни обещания, каквото в бранш Сигурност, това и при вас и ние го видяхме, празните обещания литнаха в небето ", сподели Красимир Бекяров от профсъюз "Охрана ".

Протестиращите желаят и увеличение на щатните бройки.

"Ние не можем да поемем всички правосъдни здания, които по закон би следвало да охраняваме. Много здания се охраняват и от по един чиновник. Това е и на база на това, че непрестанно се откриват правосъдни зали. Само за последните няколко месеца се пое защитата на новия областен съд, постройката на остарелия си остана ", сподели още Бекяров.

Успоредна с сътрудниците им в София надзирателите и правосъдните охранители от Враца също показаха недоволството си. Те излязоха на „ намерено заседание “ пред правосъдната палата във Враца. По този метод те назовават митинга си против ниските заплати.

"В понеделник бяхме пред пандиза, в този момент сме пред съда. На 10 февруари в София синдикатът ще взема решение по кое време да е националният митинг, “ сподели Иван Тошев от синдикалната организация в пандиза.

"Нашето неодобрение е обвързвано с това, че заплатите ни дават отговор на труда, който поставяме. А нашите чиновници нямат право да работят и на друго място, с изключение на преподавателско, “ сподели и Георги Тошев от регионално звено "Охрана ".

Той даде образец с нарастването от 5% на заплатите в бранша, равняващо се на 30 лв., и нарастването на минималната работна заплата, което е със 70 лв..

"Не се интересуваме какъв брой получават в Министерство на вътрешните работи, а си гледаме нашите заплати, които са ниски. Средното месечно заплащане в бранша е 730 лв. “, сподели още Тошев. За да не пречат на работата и на съда, и на пандиза, „ откритото заседание “ се организира пред храма на Темида сред 7.30 и 8.30 часа.

Днес митинги денем ще има в още 20 града. Сутринта десетки се събраха пред правосъдната палата в Хасково.

На обяд надзиратели и правосъдни охранители излизат в Благоевград, Сливен, Плевен, Видин, а след 17 часа митинги ще има във Варна, Бургас, Пловдив, Кюстендил, Стара Загора, В. Търново.

Служителите на пандизите и правосъдната защита са безапелационни, че ще стачкуват до цялостно осъществяване на техните претенции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР