Пред сградата на общината в гр. Белене стоят три чисто

...
Пред сградата на общината в гр. Белене стоят три чисто
Коментари Харесай

Другото възможно бъдеще на Белене

Пред постройката на общината в гр. Белене стоят три чисто нови електрически велосипеда, прикрепени към зарядните си станции.

© WWF " Представете си някой ден да можете да стигнете от българския град Белене до немския Тутлинген, единствено като следвате река Дунав. И то с електрически велосипед. Аз имам вяра, че това ще е допустимо ". С тези думи ръководителят на план LENA от страна на водещия сътрудник WWF-България Диана Андреева показа на жителите на град Белене новите електрически колела пред постройката на общината. България взе участие в план LENA от началото на 2017-а година.
Велосипедите са три, а упоритостта е огромна. Но не е невероятно - втората най-голяма река в Европа прегръща с водите си 4 столици и свързва 10 страни. Проектът LENA, финансиран по Дунавската стратегия за съдействие Interreg, в който България взе участие от 2017 година има за цел точно партньорството и шерването на новите познания сред регионите по реката, както и основаването на нов екосъобразен бизнес.

Електрическото бъдеще Целта на план LENA е основаването на нов природосъобразен бизнес и повишение на качеството на живот в района.
Първите стъпки към огромната концепция към този момент са направени. Пред постройката на общината в гр. Белене стоят три чисто нови електрически велосипеда, прикрепени към зарядните си станции. И двете уреди са българско произвеждане - колелетата са дело на варненската Eljoy е, а станциите - на " Елпром ЕМЗ " със седалище гр. Шабла. Техните пропорции обаче са съобразени с тези на велосипедите и станциите към общините в другите страни по плана.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това разрешава на потребителите да зареждат на всяка станция във всяка страна, до момента в който пътуват по направените направления. В Белене те са общо 7, като част от тях са включени и в един от най-живописните веломаршрути в европейската мрежа - Евро Вело 6.
Дунавската велосипедна пътека стартира от извора в Донауешинген и е част от добре познатата и мощно посещавана европейска велосипедна мрежа Евро Вело 6 - Атлантик – Черно море.

Средствата, отпуснати на общината за велосипедите, станциите и инфраструктурата са на стойност 7.3 хиляди евро. Те идват по плана LENA - " Местна стопанска система и запазване на природата в района на река Дунав " с обща стойност за всички сътрудници 2.258 млн. евро. Финансирането е от Европейския фонд за районно развиване и Инструмента за предприсъединителна помощ. На община Белене са отпуснати общо 62.5 хиляди евро, а наложителното национално съфинансиране е 11 хиляди евро.
...и Иваново

Ивановски скали, с. Иваново

Фотограф: WWF

Достъп до велосипедите на общината получава всеки, който даде персонална карта на общинските чиновници. Използването им е изцяло гратис, само че има ограничаване във времето - до 3 часа. По-уверените колоездачи могат да пробват да стигнат с електрическото колело до прилежащото село Иваново, където имат опция да го заредят или напряко да вземат ново. Защото и община Иваново може да се похвали с три електрически велосипеда. Това е концепцията на мрежата - да се трансферира от община в община.

Това са едвам първите български стъпки в огромния план LENA. В него вземат участие още Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения и Германия. Всички те работят за резистентен превоз и се пробват да развиват туризма. Затова и една от дилемите към плана, която към този момент е изпълнена, е образованието на локални за гидове в Дунавския регион. Засега те са общо 97.

" Много хора си мислят, че развиването на стопанската система и опазването на околната среда са несъвместими понятия. Ние желаеме да покажем, че естественото благосъстояние може единствено да е в изгода за стопанската система и вложенията ", изяснява Андреева. Самият план LENA обгръща 11 предпазени територии, покриващи над 15 Натура 2000 зони. В него са включени повече от половин милион души, живеещи в общности с невисок стопански статус. А преимущество за тях може да се окаже точно естественото благосъстояние - по плана е създаден повсеместен разбор на природосъобразния бизнес и основаването на " зелени " работни места.

Прелестите на " Персина "

Наблюдение на птици в естествен парк " Персина ".

Някои от дейностите по плана се осъществят в естествения парк " Персина " - неповторимо място в България, където гнездят редица редки и застрашени от изгубване птици. Паркът се простира по цялата дължина на Свищовско-Беленската равнина, в това число част от ограждащия стръмен дунавски бряг при Никопол и Свищов и всички български дунавски острови в тази част от река Дунав.

Достъпът до парка на остров Белене обаче е стеснен заради близостта на настоящия затвор. Това обаче е допустимо да се промени - възнамерява се отделяне на нов веломаршрут, който да минава през резервата, при изискване, че програмата продължи и се получат съответните разрешителни. Естествено, с цел да не обезпокояват фауната в региона, посетителите ще би трябвало да предизвестяват авансово за желанията си. А локални гидове ще ги развеждат из парка, като им изясняват за другите естествени типове, както и исторически обстоятелства.

Билкарите на Иваново

В Иваново пък е направен проект за построяването на пункт за билки. Той ще е причина за развиване на бизнес, като билки ще могат да събират и продават и физически лица, които желаят да си обезпечат приходи. Направена е и първата оценка на ресурсите от лечебни растения на територията на общината. " Тук локалното население е най-вече застаряващо. Хората обаче обичат природата и живеят измежду нея. Този завод ще им даде опция да припечелват. На този стадий разполагаме единствено с план, само че се надяваме, че ще успеем да го осъществяваме с поддръжката на сътрудници ", споделя Галина Иларионова, която е планов управител в община Иваново.Проектът визира повече от половин милион души,
множеството от които живеят в общности с невисок стопански статус (месечния приход варира
сред 200 и 500 евро) . Проблем са засилената миграция и застаряването на
популацията.
Именно ангажирането на локалното население е една от водещите цели на програмата. Обмяната на положителни практики от общините в другите страни пък оказва помощ за образованието на скъпи фрагменти. За това споделя Дитер Шааб, който е представител на плана от страната на немската община Тутлинген. Партньори по плана за България
- Водещ - WWF
- Община Белене
- Община Иваново
Съвети от Германия

" Миналата година в Тутлинген беше извършено образование за така наречен е-мениджъри от разнообразни страни, участващи в плана. Беше им обяснено за изгодите от е-мобилността, както и за структурата на велосипедите. Те бяха подготвени да ремонтират електрическите колела. Мотивацията на участниците обаче беше, че като се върнат ще могат да работят на локално равнище, като се възползват от новите съоръжения. Това е една чудесна опция за развиването на туризма и локалната стопанска система ", отбелязва той.На територията на община Иваново се намират няколко естествени забележителности. Такива са Ивановските скални църкви, резерватът " Русенски Лом " и скалният манастир " Свети Димитър ". Те постоянно се посещават от български и задгранични туристи. Ново предизвикателство за тези, които пътуват с публичен превоз, може да е да стигнат до тези дестинации посредством електрическите колела на общината.
Електрически колела в с. Иваново.

Фотограф: WWF

Галя Стефанова, която е един от подготвените е-мениджъри за община Белене, изяснява, че районът има огромна потребност от сходни практики. " Всички доста се радваме, като виждаме по какъв начин се развива градът. Проблемът на хората е, че нямат доста благоприятни условия, липсват работни места ", споделя тя.

Важно е обаче да не се стопира до тук. Затова вършим всичко допустимо планът да продължи. Това разгласи ръководителят на плана от WWF, Диана Андреева, по време на закриващото събитие. " Спомням си, че учителката ми по история разказваше по какъв начин проспериращите градове са се зараждали към огромните реки. Реката дава опция на мястото да се развива ", изяснява тя.
По плана са основани четири управления, които са фокусирани върху приобщаване на локалните общности към значимостта на природата за стопанската система и устойчивото потребление на естественото и културно завещание. Предвидено е и разширението на достъпа до пазар на стабилно получените естествени артикули и активизирането на финансови средства за запазване на природата и обвързваните с това работни места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР