Пред риск от енергийна катстарофа сме. Състоянието на енергетиката ни

...
Румен Петков: Пред риск от енергийна катстарофа сме - "Марица 3" спря работа тихомълхом, готви схема за заграбване на 1,3 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Румен Петков: Пред риск от енергийна катастрофа сме, „Марица 3“ готви схема за заграбване на 1,3 милиарда

Пред риск от енергийна катстарофа сме. Състоянието на енергетиката ни е пагубно. От края на предходната година фондът „ Сигурност на енергийната система “ на два пъти уведомява документално КЕВР и Министерството на енергетиката, не просто за отрицателни трендове, а за пагубното финансово положение на фонда. В резултат на това той не може да обслужва отговорностите си към нашите компании включително и към НЕК. Това в действителност е фондът, който се занимава с продажбата на квоти за излъчвания от парникови газове. Постъпленията в него от предходната година фрапантно понижават и ръководството на фонда ги дефинира като пагубни. Това разгласи пред медиите в Плевен ръководителят на АБВ Румен Петков.

Петков разкри и събитие, случило се в една от двете американски ТЕЦ-а.

На „ Марица 3 “, едната от двете американски централи, й е изминал контракта предходната седмица, подписан на времето от Иван Костов. „ Договор, с който ние се задължихме да купуваме електрическата сила от Топлоелектрическа централа „ Марица 1 “ и „ Марица 3 “ при извънредно високи цени. И се задължихме да им плащаме нездравословните излъчвания. Т.е. един удар върху „ Марица 2 “ и върху всички останали български въглищни централи, който на практика ги прави неконкурентоспособни. След приключването на този контракт, „ Марица 3 “ трябваше да стартира сама да си заплаща нездравословните излъчвания и да продава своят ток на енергийната борса. Понеже за тях това явно не е преференциално, те просто стопираха работа “, сподели той.

В „ Марица 3 “ работят 400 индивида, само че уговорките на „ Марица 3 “ към реализирането на енергийната сигурност на България са огромни.

„ Същата нощ в която „ Марица 3 “ спря работа, без авансово да е уведомила българското държавно управление и държавните институции, министерството на енергетиката принуди управлението на държавната „ Марица 2 “ неотложно да вкара в употреба в допълнение един от реакторите, които бяха спрени “,каза Петков.

Според способени източници, е имало срив в енергийната сигурност, само че с извънредно незабавната професионална реакция на държавната централа се е предотвратила енергийна злополука в страната.

Тя можеше да повлияе извънредно отрицателно и върху бита и върху стопанската система, заради обстоятелството, че ние имаме предприятия с 24-часов цикъл на работа. За сметка на това, „ Марица 3 “ е поискала от Фонда за възобновяване и развиване 1.3 милиарда лв.. С тази сума, американската централа желае да построи фотоволтаичен парк с акумулатори и други уреди.

„ Т.е., нашите български пари, централата, която си разреши да посегне върху енергийната сигурност на страната, желае в този момент да заграби 1,3 милиарда с които да построява нещо от което без подозрение ще печелят притежателите. Намесата на енергийния систематичен оператор и управлението на „ Марица 2 “ в действителност предотвратява енергийната злополука в страната. Следва съществено да се замислим каква е вероятността пред нас “, добави Петков.

 

Източник – Pogled.info

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории България и Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР