Пред представители на туристическия бизнес в общината министърът представи част

...
Пред представители на туристическия бизнес в общината министърът представи част
Коментари Харесай

Ангелкова: Приходите от международен туризъм до октомври са над 3,4 млрд. евро

Пред представители на туристическия бизнес в общината министърът показа част от целите в бранша за 2020 година

Първите резултати от внедряването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) са насърчаващи и сочат резистентност в туризма, демонстрират анализите ни за последните три месеца на предходната година. По неокончателни данни от системата най-вече са туристическите визити през декември 2019 година от прилежащите страни, както и от Англия, Израел, Германия, Италия и други Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с локалната власт и бизнеса в Разлог. В нея взе участие и кметът на общината инж. Красимир Герчев. Откакто ЕСТИ работи, нощувките в общината също бележат растеж. За предходната година тук те са били над 376 хиляди в хотели и места за настаняване и се означават обилни нараствания по отношение на предходните две години. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министърът уточни, че към 14 900 места за настаняване към този момент действат в Eдинната система за туристическа информация. 4500 са сезонни, а към 400-500 не са към момента в нея, само че ведомството е почнало административнонаказателно произвеждане против нарушителите на закона. Тя подчертава също върху смисъла на инициираните законодателните промени, които да насърчат работата на бизнеса. Промените в Закона за туризма сега се гледат в Народното събрание и са свързани най-вече с регламентиране статута на националните курорти за по-високо качество на туристическия артикул. Искаме съответна нормативна уредба, която да понижи административната тежест за жителите. За района на Разлог е значимо да се регламентира да вземем за пример специалността ски преподавател, върху което също работим поредно, акцентира министър Ангелкова.

Предстои да се завърши Националният указател на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за разпространение на районите и за привличане на вложения в тях. Предстои да бъде изменена и наредбата за категоризация и прекатегоризация за местата за настаняване и хранене с нови облекчения за бизнеса. Общините имат и спомагателни благоприятни условия за кандидатстване по разнообразни европейски планове, посредством които да показват туристическия си капацитет, стана ясно от думите й.

Министър Ангелкова благодари за поддръжката към бранша на държавното управление и локалната власт и за положителните резултати през изтеклата 2019-а. Независимо от спекулациите за тежка година, през първите 11 месеца са регистрирани над 8,8 млн. непознати туристически визити, а приходите от интернационален туризъм до октомври надвишават 3,4 милиарда евро. Чувствителни са растежите на визитите от редица пазари: Гърция, Украйна, Англия, Унгария, Китай, Съединени американски щати и други Очакваме и тази година зимният сезон да е с положителни индикатори, предвижда още министърът.

Тя очерта положителни вероятности и за развиването на профилираните типове услуги, визирайки балнео- и СПА, които са от огромно значение за тази част на България. В това отношение Разложкият край и изключително обектите в с. Баня имат своя сензитивен принос като целогодишни центрове за здравен туризъм. Министър Ангелкова напомни и огромния пробив на институцията в партньорството й с Асоциацията на немските здравни каси. Съвместно с БУБСПА и Германо-българската индустриално-търговска камара бе реализирана договореност здравноосигурени жители на Федералната република да могат да употребяват услугите на нашия здравен туризъм в лечебни заведения и частни хотели, които дават отговор на условията в двете страни.

Освен това България ще бъде страна сътрудник в Дунавския салон в немската провинция Баден-Вюртемберг при започване на март и ще показа профила си като дестинация, което е също безспорен триумф. Друг фокус в работата ни е привличането на повече вложения в туризма, за което ще способства и подготвяното второ издание на профилираната капиталова карта, която създадохме преди три години, заключи министър Ангелкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР