Пред погледа президента Александър Вучич и чужди дипломати, сръбски военни

...
Пред погледа президента Александър Вучич и чужди дипломати, сръбски военни
Коментари Харесай

Сърбия провежда военни учения дни след инцидент в Косово

Пред погледа президента Александър Вучич и непознати дипломати, сръбски военни показват нахлуване над размирен позиции в обучение на изток от Белград, оповестява " Ройтерс ".

Учението е три дни откакто косовска полиция употребява мощ, с цел да разпръсне сръбски протестиращи в град Косовска Митровица и задържаха чиновник на сръбското държавно управление.

Инцидентът в допълнение обтяга връзките сред Сърбия и Косово, някогашна провинция, която афишира самостоятелност през 2008 година след война десетилетие по-рано.

Командващият армията военачалник Любиша Дикович разяснява, че учението, включващо повече от 900 бойци, е част от плановите за 2018 година учения.

" Винаги сме имали положителни бойци, желаеме да имаме повече от тях... желаеме те да бъдат още по-добре подготвени ", изяснява Вучич пред кореспонденти на подготвителната площадка.

Военният бюджет на Сърбия през 2018 година възлиза на 595 милиона евро, което е с 23,6 % повече от предходната година.

Военните значително употребяват руски технологии от 80-те години на предишния век, а Белград желае да модернизира армията си. Някои от оръжията, употребявани в учението, са остарели, само че към момента функционални.

" Ние ги извадихме от хранилища, реновирахме ги... и както виждате, те работят добре ", разяснява Вучич.

Сърбия е страна претендент за участие в Европейския съюз, само че е една от дребното балкански страни, които не са в НАТО, който е мощно неизвестен измежду сърбите след бомбардировките от 1999 година, целящи да отхвърлен сръбските сили от Косово. Миротворците на Алианса към момента са ситуирани там.

През 2006 година Сърбия, която одобри боен неутралитет, се причисли към програмата на НАТО " Партньорство за мир " и през 2015 година подписа самостоятелен проект за деяние за партньорство - най-високото съдействие сред съюза и страна, която не се стреми да се причисли.

Сърбия също по този начин поддържа своите близки военни връзки с Русия, неин обичаен православен и славянски съдружник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР