Пред пианото той е като дете, като малкия принц от

...
Пред пианото той е като дете, като малкия принц от
Коментари Харесай

Космически забивки за пиано


Пред пианото той е като дете, като дребния принц от друга вселена, като въплъщение на насладата от това ти самият да бъдеш музиката, която правиш...

Публиката обича Хаваши – два изцяло разпродадени концерта в зала 1 на НДК, в границите на една вечер. И Хаваши обича публиката, тъй като настроението и позитивните страсти, които й предава, са като безоблачен лъч измежду зима. И този лъч е с цветовете на дъгата – като музиката му – която прелива от класика към поп и фолклор.



Той беше в София преди тъкмо три години. Този път пристигна с чисто нова стратегия. Но не напълно. Защото настроението и положителните трептения са същите, както и последния път. В десетчленния съпорт зад тила му още веднъж бе един от любимците на публиката. През 2019-а той направи свое минишоу в шоуто, употребявайки за принадлежности цяло обзавеждане за баня.

Но звездата е Хаваши. Момчето, което като че ли води мирни междузвездни войни със звуците и светлините, с опиянението от хубостта, от опцията да показваш твоята хубост и да я споделяш с хората. А пианото е единствено проводникът, с който тези „ галактически “ забивки стават факт. И сходно на паметната лента с Майкъл Джордан, Хаваши е образец за това по какъв начин можеш да пораснеш, когато насочиш напъните в вярната посока.



Комплиментът към българската аудитория този път бе международната премиера на комбинация, отдадена на унгарския стихотворец и бунтовник Шандор Петьофи (1823-1849). Това бе и едно от най-емоционалните осъществявания на вечерта, както и парче, въодушевено от изпусната кристална чаша... Моменти, обстоятелства и елементи, които допълват облика на този виртуоз с тип на малчуган, и го вършат още по-симпатичен. Заради умеенето да демонстрира почит, да бъде сантиментален и да реагира на красивото с красиво...

Балаш Хаваши свири от 4-годишен на пиано и приключва Музикалната академия „ Ференц Лист ” в Будапеща. Като студент печели първа премия за пианисти на фондация MAHA – Европа. По-късно цялостни най-престижните зали – като „ Карнеги хол “ в Ню Йорк, „ Барбикан център “ в Лондон и операта в Сидни.

В представленията си комбинира обичайни национални принадлежности със симфонични звуци, вземат участие национални музиканти – вокалисти и инструменталисти, паралелно с рокаджии. През 2017 година неговото концертно шоу е измежду най-продаваните турнета в света с доходи от над три милиона $.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР