Пред Pariteni.bg Цветелин Иванов говори за промяната на поведението на

...
Пред Pariteni.bg Цветелин Иванов говори за промяната на поведението на
Коментари Харесай

Цените на имения в квартали до София стигат осемцифрени суми

Пред Pariteni.bg Цветелин Иванов приказва за смяната на държанието на българските купувачи на пазара за недвижими парцели, както и за новите трендове, които се виждат в този бранш у нас през актуалната 2023 година.

 

- Във възходяща или низходяща посока се движи пазарът за недвижими парцели в България към днешна дата?

 

- Ако вземем поради първото шестмесечие на 2023 година, съпоставено със същия интервал за миналата година, виждаме спад на броя осъществени покупко-продажби у нас. Основна причина за това е смяната в държанието на купувачите, които към този момент демонстрират повече самообладание и търсят допустимо най-хубавата договорка за тях, даже и да се наложи да изчакат малко повече, преди да я сключат.

Само за съпоставяне, през 2022 година забелязвахме напълно друго, даже по-истерично държание измежду купувачите, които, обезпокоени от инфлацията и ежедневното повишаване на цените на парцелите, желаеха да влязат в договорка допустимо най-бързо.

Днес обстановката е по-различна, а на пазара се вижда повече разсъдък и не се търси покупка “на всяка цена ". Благодарение на това, в огромен % от случаите даже се стига до намаление на желаната цена на парцела в района сред 2 и 7 % - нещо, което не се наблюдаваше като наклонност през 2022 година.

 

Това, което се вижда през актуалната година, е и по-ограниченото предложение на приключени парцели на пазара. Това се дължи значително и на по-малкия брой варианти за покупка след завършена договорка. Имотите, които са в положително положение и на атрактивна локация, излизат по-рядко на пазара или са с прекомерно високи цени, с цел да бъдат продадени. Това също е част от аргументите да имаме по-малко подписани покупко-продажби през актуалната година.

 

- Кои са положителните покупко-продажби през днешния ден на българския пазар за недвижими парцели?

 

- По-разумните и преференциални покупко-продажби сега са тези в новоизграждащи се жилищни здания, в техния по-ранен стадий на строителство. Там се следи предложение на парцели с сред 30 и 35 % по-ниски цени, съпоставено с сходни оферти с публикуван Акт 16 в прилежащи здания на същата улица.

Тук съветът ми е, преди пристъпване към договорка, купувачите да се извърнат към брокер от водеща организация, по опция специалист в ресора “Ново строителство ". Той би могъл да даде нужната информация за вложителя и строителната компания, които стоят зад съответния парцел. Това е извънредно значимо, с цел да не станат купувачите жертва на порочните практики на пазара в днешно време. Тук още веднъж приказваме за потребността от в допълнение самообладание, което търсещите покупка на неподвижен парцел следва да проявят, с цел да сключат допустимо най-хубавата договорка.

 

- Кои са най-атрактивните региони за новоизграждащи се здания в София все още?

 

- Тенденцията демонстрира, че това са така наречен “южни региони ", въпреки и това разбиране да става все по-обширно. Именно там обаче се вижда най-голямо търсене на жилища и къщи вид “ново строителство ". Днес за “южен регион " можем да определим тези от центъра на града до полите на Витоша, както и всички граничещи и близки до Южна дъга, от село Лозен и Панчарево, чак до Горна Баня и Овча Купел. Някои от тези региони са подобаващи за нискоетажно строителство на къщи и комплекси от къщи, а други са в по-силно урбанизирани зони, до основни пътни артерии, като бул. “Черни връх ", и са подобаващи за високоетажни здания с над 20 етажа и стотици жилищни единици в тях.  Пандемията от Ковид-19 подтикна хората да бъдат допустимо най-близо до природата, заради което значително столичани започнаха да търсят къща или апартамент със личен двор в покрайнините на града. Най-предпочитаните региони за живеене в къща с двор си остават Бояна, Драгалевци, Симеоново, в.з. Малинова котловина, Горна баня, Бистрица, Панчарево и Лозен. В тези региони предложенията за къща започват от 300 000 евро до имения за осемцифрени суми.

- Да поговорим и за настоящите трендове при ипотечното кредитиране. Какво би трябвало да знаем по този въпрос през 2023?

 

- Все още банките са свръхликвидни и оферират атрактивни артикули за по-голям пазарен дял, привличане на нови клиенти и опазване на актуалните. През 2022 година депозитите на българите се покачиха с 15% по отношение на 2021 година, а с над 30% се увеличи броят на депозитите над 1 000 000 лева По-малките банки и банкови институции оферират най-хубави условия за депозити, стигащи оптималната рента 2%, а по-големите банки се пробват да привлекат кредитоискатели с разнообразни промоции от кредитната им палитра.

Въпреки няколкократното повдигане на главния лихвен % с сред 0,10 и 0,15 % на ежемесечна база от страна на Българска народна банка, някои от банките излизат всеки месец с информация, че резервират ниския лихвен % към техните кредитоискатели. Други от най-големите банки в България даже предложиха през летните месеци промоционален ипотечен заем за набиране на нови и опазване на остарели клиенти с лихвен % от 2,19%, при заеми за над 350 000 лева, както и финансиране сред 85% и 90% от цената на парцел от ново строителство.

 

Бихме могли да кажем, че моментното положение на банковия пазар у нас от две години е на рекордно ниски лихвени проценти за заеми и депозити. Не се чака обаче тази наклонност да продължи постоянно, защото най-вероятно Европейската централна банка ще се обърне към родните банкови институции с рекомендация за покачване на лихвените проценти. Това ще бъде за преодоляване на инфлацията, което е едно от изискванията за приемане на България в Шенген. Това нарастване на лихвите обаче ще бъде гладко и рационално, а и потребно.

 

- Какво можем да чакаме до края на годината на пазара за недвижими парцели от страна на купувачите?

 

- Очаква се този развой на изчакване и по-голямо самообладание да претърпи трансформация през второто шестмесечие на 2023 година. Вече се усещат първите признаци на оживление на пазара, най-много от страна на хора с по-спешна нужда за подписване на договорка. Сред най-честите аргументи за това е появяването на нов член на фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР