Пред него са се изправяли Стефан Софиянски като подсъдим и

...
Пред него са се изправяли Стефан Софиянски като подсъдим и
Коментари Харесай

Новият съдия №1 на София е страстен фен на “Ливърпул” и слуша метъл

Пред него са се изправяли Стефан Софиянски като обвиняем и Иван Костов като очевидец

Съдия Алексей Трифонов, който взема решение каузи за присвоявания, подкупи и закононарушения по работа, може да изрецитира без неточност най-популярния футболен химн в света - You`ll Never Walk Alone.

Защо му е на един углавен арбитър да знае какво пеят почитателите на “Ливърпул ” на стадиона? Отговорът е монотонен - Трифонов е буен почитател на британския клуб, който има вяра, че този сезон мърсисайдци ще сграбчен шампионската купа във Висшата лига с тройката в офанзива Салах, Мане и Фирмино.

Ако се върнем на терена на третата власт обаче, преди дни 46-годишният Алексей Трифонов завоюва един различен мач - с тежки отговорности във Висшия правосъден съвет (ВСС). Той се впусна в прелюбопитна борба за един от най-горещите шефски столове – този в Софийския градски съд (СГС). Изправи се против претендент, повдигнат от съдии - Евгени Георгиев, и завоюва 9 от общо 13 членове на Висш съдебен съвет на своя страна. Трифонов влезе в надпреварата за градския съд от по-горната правосъдна инстанция. От 2009 година той правораздава в Софийския апелативен съд и е в състав с сътрудниците си Камен Иванов и Весислава Иванова.

Градският съд, в който работят 141 съдии и 392-ма чиновници, не му е непознат - Трифонов е минал през Наказателното му поделение. Титулярен арбитър в апелативния съд е от 2015-а. 6 година се води в командировка, защото състезания за повишение през това време няма.

Това, че Софийски градски съд има необикновен статут, в допълнение изостря вниманието към него, щом му се избира ръководител. Градските съдии гледат едни от най-тежките наказателни каузи за убийства, грабежи и финансови далавери. Само те записват политически партии и вероизповедания като юридически лица. Там се вземат решение и търговски разногласия за милиони левове.

След избирането на Трифонов изгубилият претендент Евгени Георгиев, несъмнено, остана незадоволен. Той ще оспори решението на Висш съдебен съвет пред Върховния административен съд. Напрактика това ще отсрочи встъпването в служба на Трифонов, в случай че висшите магистрати не решат друго. Георгиев не е склонен Трифонов да оглави Софийски градски съд, тъй като съгласно него 2-ма кадровици били заинтригувани той да завоюва. Единият задал неточен въпрос за акции на Георгиев при първия несполучлив избор за началник на Софийски градски съд през март т.г. Другият член на Висш съдебен съвет пък “мотивирал ” Трифонов да взе участие в процедурата.

Без да мънка и шикалкави, Трифонов разгласи пред правосъдните кадровици: “Няма задкулисие в моята кандидатура! Не съм ходил по партийни централи, нито съм приказвал с който и да било ”. С тези думи той отговори политически привързан ли е, откакто е бил зам.-министър на правораздаването в кабинета на Огнян Герджиков, а преди години и член на ЦИК от квотата на Движение за права и свободи.

Истината е, че и измежду сътрудниците му в Софийския апелативен съд Трифонов е прочут като арбитър, който не би решил дело по претекстове, разнообразни от доказателствата и закона. “Има отлична подготовка с вродено възприятие за правдивост ”, споделя за него арбитър, който го познава от 20 година

Пред Трифонов в залата са се изправяли Стефан Софиянски като обвиняем и Иван Костов като очевидец по дело против брачната половинка му. Трифонов бе арбитър докладчик по делото против прокурора Ангел Дончев и го призна за отговорен за това, че е изнудвал сътрудник.

Като смъкна черната роба, арбитър Трифонов е податлив да облече черна тениска - от възпитаник е разпален почитател на метъл музиката.

Слуша “Айрън Мейдън ”, “Металика ”, “Дийп Пърпъл ”. Ходил е на концерти на AC/ DC. Неотдавна е посетил тяхно шоу в Белград. Това лято е бил в първите редици на “Хилс оф рок ” в Пловдив. “Няма да има неявяване и през 2019 година, в случай че не се случи дежурен да гледа ограничения за неотклонение ”, майтапят се сътрудниците му в Съдебната палата.

Отдаден е на фамилията си. Женен е за арбитър Ева Пелова, която правораздава в Софийския областен съд. Имат две деца. Вкъщи не влиза много-много в кухнята, защото има заплаха да загори тенджерата с телешко. Липсата на кулинарни умения компенсира, като отделя за обичаните си хора повече време, в сравнение с за себе си. Успява да стигне до фитнеса 2 пъти седмично, а след огромни пазарлъци може да склони да поиграе с другари баскетбол.

Интересно е, че в приятелския му кръг магистрати няма. Излиза със свои връстници от времето, когато учили в Националната гимназия за антични езици и култури.

Пред Трифонов в този момент стои сериозна задача - ще успее ли да приспи подозрителността, че няма да се оправи като началник на Софийски градски съд, без да е номинация на съдии. Ако встъпи в служба, първият му тест ще е изборът на заместниците му. Защото от много време се знае, че повече те командват отделенията в съда, в сравнение с шефът.

Ще реалокира ли Софийски градски съд от Съдебната палата?
Една от смелите хрумвания, които Алексей Трифонов заявява пред членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), е, че ще търси нова постройка за Софийския градски съд отвън Съдебната палата. На процедура в този момент съдии и чиновници мъчно се побират в кабинети и зали.

Трифонов съобщи още, че ще се бори с неравномерната натовареност на съдиите. Посочи няколко ограничения, които ще предприеме. Първата е да изиска от Висш съдебен съвет спомагателни бройки за правосъдни помощници. Втората – да се разгласи конкурс за повишение на съдии на свободните места.

КОЛЕГА

Вероника Имова - член на Висш съдебен съвет
“Алексей Трифонов даде по-ясна визия за решаването на сензитивните проблеми в съда, сподели персонална отговорност за уважаване на решенията на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за назначението на сътрудници по типове материи, както и геройство да застане пред нас и да отговори на въпросите за битието му в ЦИК и като зам.-министър ”, сподели по негов адрес членът на Висш съдебен съвет Вероника Имова.

КНИГИ

През тази година Трифонов чете българска художествена литература. Последно се е спрял на тетралогията на Димитър Талев.

Харесва и създатели като Милен Русков и Георги Божинов. От непознатите най на сърце са му Хемингуей и Габриел Гарсия Маркес.

Винаги намира време и за научни изявления за правото.

МЕЧТИ

Да бъде арбитър не му е било детска фантазия. По стичане на събитията от 1999 година носи черната роба.

След като приключва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, Алексей Трифонов стартира работа като следовател в Столичната следствена работа през 1998 година Там остава единствено година, защото през декември 1999 година става арбитър в Софийския областен съд.

Не отхвърля съдийската специалност. Напротив, за него тя е още по-привлекателна от преди. Не е инцидентно и изявлението му пред Висш съдебен съвет: “Убедеността ми, че владея нужните опит и визия за превръщането на Софийския градски съд в знак на същинско правораздаване, пример на баланс сред качество и експедитивност, са главните претекстове да аплайвам за началник ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР