Пред нас не стои проблем дали ще бъде финансирана последната

...
Пред нас не стои проблем дали ще бъде финансирана последната
Коментари Харесай

Аврамова: Ще строим Струма през Кресненското дефиле с европари или от бюджета

" Пред нас не стои проблем дали ще бъде финансирана последната права от Автомагистрала " Струма ", а желаеме да сме прецизни в спазването на всички процедури и да не създадем неточност, която да коства средства и да загуби България средства. Сигурно е, че правата през Кресненското дефиле ще бъде изпълнена и тя е в целите на държавното управление. "

Това сподели министърът на районното развиване Петя Аврамова пред публицисти. Заедно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски ревизираха напредъка при построяването на тунел " Железница " на автомагистралата.

Шефът на АПИ добави, че е оповестена социална поръчка за планиране и осъществяване на ограничения за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни в предпазената зона на Кресненското дефиле.

" Обектът е разграничен на два лота, за единия има определен реализатор, за втория се гледа техническата документи и няма определен реализатор. На 29 май отваряме офертите за реализатор на смекчаващите ограничения, които са строителни действия за оградни уреди, водостоци и други за другите скотски типове. Тези ограничения бяха залегнали за по-късен стадий, само че в този момент ще се изпълнят по-рано, тъй че строителството продължава и то не стопира ", изясни Терзийски.

Министерство на околната среда и водите е отворило социална поръчка за избор на реализатор, който да дефинира задачите за запазване на местообитанията. Когато има избрани цели, тогава АПИ ще може да подложи документите на оценка за съгласуемост. Това бе и и една и от забележките на Европейска комисия за апликационната форма.

Според министър Аврамова, парите по оперативната стратегия няма да бъдат изгубени. Преценяват се деликатно рисковете и се следи дали може да влезем в период за осъществяване на този сектор от автомагистралата или да се трансферират парите на други сектори от пътната мрежа, с цел да не загубим средствата по Оперативна програма " Транспорт ".

" Ако средствата бъдат пренасочен в други планове, то да не забравяме, че през 2021 година започва нов програмен интервал, тъй че правата може да бъде изпълнена или с европейски средства от новия програмен интервал, или с държавни средства ", безапелационна бе Аврамова.

Според нея не може да се разяснява различен вид за лота през дефилето, тъй като изрично е определен за реализация така наречен Източен вид - в едната посока придвижването ще става по съществуващия Е-79, а в другата - по билото на планината. " Този вид е признат като най-удачен, щадящ природата, сигурен за хората. Спорът е за един дълъг тунел, само че той е изнемощял като вид ", изясни Аврамова. До края на тази година ще се извършват предварителните смекчаващи ограничения за запазване на местообитанията в дефилето. И до момента в който лотът там се забави поради оспоравния на екоорганизации, то лотът от Благоевград до Симитли напредва бързо. Министърът и шефът на АПИ минаха през прокопаното 500-метрово трасе на тунел " Железница " и видяха модерната технология, по която се работи.

" Впечатлена съм от построяването на най-дългия тунел - към 2 км. Копае се по едно и също време от двете страни. Към момента в лявата и дясната тръба има прокопани 850 метра. В лявата тръба са минати 500 м. Ще бъдат построени 2 автомобилни прохода сред двете тръби и 4 пешеходни. Да поздравя " Джи Пи груп ". Работят 24 часа в денонощието, на три смени. Тунелът ще бъде прокопан и с първична обшивка напролет на 2021 година ", добави министър Аврамова. Участъкът е с обща дължина 4,4 км и е разграничен в 3 подучастъка, включително тунелът, и обслужващ път от двете страни на оборудването. Тунелът ще е с дължина към 2 км, с две обособени тръби в посока и е най-дългият пътен тунел изграждан до момента у нас. Изпълнението стартира през октомври м. година Съоръжението се построява по нов австрийски способ като се прокопават към 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и незабавно по-късно се прави първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. Усилено се работи и на секторите от двете страни на тунела. Отсечката преди оборудването, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1,4 км. В тази права ще бъде построена спешна връзка, която при настъпване на непредвидена обстановка в тунела ще може да води придвижването в посока София по Е-79.

" Работата на значимите стратегически обекти не е серпантина в тези месеци. Това демонстрира напъните да бъдат спазени периодите по строителните действия и разплащането с изпълнителите. От началото на изключителното състояние досега АПИ е разплатила над 162 млн. лева на строителите. Заетостта в бранша се резервира - това са средства за хиляди фамилии и опцията да преодолеят провокациите на рецесията ", сподели шефът на АПИ Георги Терзийски и добави, че няма закъснение на средства, които идват от Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР