Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да

...
Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да
Коментари Харесай

БСП към сглобката: Търгувате със здравето на хората и цената на лекарство за онкоболен скача 28 пъти

„ Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да заплаща по-малко за лекарства, включително и за онкомедикаменти на година. И то да не е за сметка на нуждаещите се, на пациентите, а за сметка на спекуланти и корумпирани фрагменти в опазването на здравето “.

Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков.

 

Той взе думата при разискването на второ четене на промени в Закона за здравето, с които се основава нов механизъм за закупуване на онкологичните медикаменти, които са отвън рамковите съглашения на НЗОК. Проектът бе признат от депутатите. Формулата, която ще работи от тук нататък, планува касата да заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, провеждаща публичните поръчки, която стойност е не по-висока от междинната претеглена през последните шест месеца. 

В дебатите Гьоков сложи въпроса за какво за едни и същи медикаменти се заплащат доста разнообразни цени от Националната здравноосигурителна каса, която работи с публичен запас.

„ При онкомедикаментите разликите в цените за едно и също лекарство са в пъти и стигат до разлики от 28 пъти. Каквито и да са претекстовете за тези заплащания, колкото и да са законни – това звучи скандално “, съобщи социалистът.

По думите му мащабите на източването на касата по този метод са станали неприемливи – съгласно специалисти, по този начин се източват повече от 100 милиона лв. годишно.

„ В момента в лечебните заведения се работи по този начин – купува се лекарството от дистрибутор, заплаща се, използва се за нуждаещите се пациенти и се предявява искане за заплащане от страната на цената, на която е закупено. НЗОК няма пълномощия да наблюдава по какъв начин е образувана цената. И всичко е законно – в разликите няма нищо неправилно тъй като законодателството, такова каквото е сега го позволява. Т.е. казусът е в закона “, изясни Георги Гьоков.

Народният представител от Българска социалистическа партия уточни: „ Уж цената се пресмята по формула и се дава на търговците право да го продават на цени с избран % надценка. Но в всеобщия случай производители продават на същите тези търговци на цени много под записаните, а последните поставят надценки не на цената, на която са го придобили, а на високата записана цена. И ето ви отчасти пояснение за огромните разлики в цените “.

Той дефинира като един от сериозните проблеми обстоятелството, че една част от лечебните заведения са освободени от задължението да вършат публични поръчки – частните.

„ Проблемът с цените на медикаментите е в Закона за публичните поръчки. Нееднократни са опитите това да се промени – с корекция в този закон, с която да се задължат и частните лечебни заведения да организират такива. Миналата година Министерският съвет направи следващ опит такава корекция. Заради нежеланието на ръководещите от ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Движение за права и свободи да се промени, това статукво - предлагането не е признато “, съобщи още социалистът.

Георги Гьоков акцентира, че Българска социалистическа партия още веднъж ще предложи поправката в Закона за публичните поръчки - с цел да се отбрани публичният интерес и всички, които употребяват публичния запас на НЗОК да са сложени равноправно – т.е. частните лечебни заведения да организират търгове.

„ В бюджета на Касата пък бяха препоръчани промени - тя да организира тези търгове с цел да стигнем до някакво решение за цените, само че и това не бе признато и то главно поради гласуването на ГЕРБ и Движение за права и свободи “, напомни Георги Гьоков.

„ И стигаме до днешното, към този момент второ четене, на оферти за промени, които да вземат решение проблемите. Този механизъм ще работи в обстановки като сегашната – когато няма цени от централен търг. Предложените формули за пресмятане на новия таван са две – на Политическа партия и на ГЕРБ. Не чакаме тези промени да доведат до мечтаните решения в лекарствената политика или най-малко не в предстоящите мащаби “, предизвести националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

В последвала имитация към вносителите от ръководещото болшинство националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов съобщи: „ Казахте, че ще следите деликатно по какъв начин законопроектът, който оферирате, ще работи и в случай че има някакви недостатъци, сте щели да го измененията. Такова ви е законодателството на вас, от сглобката. Ще ви припомня – законът, който приехте за такса транспорт за природен газ, видяхте по какъв начин работи, нали? За малко да фалирате „ Булгартрансгаз “, натрупахте отговорности, които българският народ би трябвало да заплаща “, съобщи от трибуната социалистът.

„ От Българска социалистическа партия доста пъти сме казвали – тук е Народно заседание, не е ПУЦ, тук не би трябвало да се учите по какъв начин се прави законодателство, би трябвало да вършиме стабилно законодателство, а не такова на правилото „ проба-грешка “, законодателство, което не нанася вреди на българската страна и жители, а работи в тяхна изгода. Не да пробвате дали сте уцелили ваксата и в случай че не – да извършите смяната “, реагира Христо Проданов.

„ Устойчивото решение на този проблем е лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения. Докато търгувате със здравето на хората, както и да променяте формулите на пресмятане и методите, по които Здравната каса ще заплаща – постоянно ще стигате до тези резултати. Те са пагубни и ги заплащат българските жители. Неможенето не е опрощение за това, което се случва – това е въпрос на политика. И вярното политическо решение е лечебните заведения да не са търговски сдружения, тъй като здравето на хората не се търгува - то е полезност “, заключи Проданов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР