Пред Народния театър Иван Вазов“ в столицата бе поставена арт

...
Пред Народния театър Иван Вазов“ в столицата бе поставена арт
Коментари Харесай

Кампанията `Детство без решетки` се бори за правата на малолетните нарушители

Пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в столицата бе сложена арт апаратура, която е част от акцията „ Детство без решетки “. Целта е да се притегли вниманието на обществото и държавните институции към казуса с малолетните и малолетните деца с „ противообществени прояви “. Инициативата е проведена от Българския хелзинкски комитет, Националната мрежа за децата и Институтът по обществени действия.

Според настоящия сега закон деца, които просят или крадат поради беднотия в фамилията или тъй като са били принудени да го вършат от трети лица, се третират като нарушители и са в допълнение наказвани от закона за тежката си орис.

Целта на тази акция е да се одобри нов закон за детското правораздаване, защото сегашният закон е основан преди 60 години и до през днешния ден са правени единствено незначителни промени. Други условия са да се закрият интернатите и да се основат профилирани детски съдилища със особено подготвени експерти – служители на реда, следователи, прокурори, обществени служащи. Важна смяна е да се основат и стратегии за предварителна защита, поддръжка и реинтеграция на децата.

„ Тази апаратура е още един метод да притеглим вниманието на виновните институции, от които зависи приемането на новия закон, защото усещаме огромна опозиция от Социалното министерство и Министерството на вътрешните работи. В нашето общество битува визията, че наказването и глобата са решение на всичко. Законодателството би трябвало да се отнася с децата като с деца и с тях би трябвало да работят експерти “, съобщи Диляна Славкова, програмен координатор „ Правосъдие и принуждение “ в Националната мрежа за децата.

„ Омбудсманът Мая Манолова също е взе участие в реализирането на промяната. Изследвания от кабинета й демонстрират, че децата, затворени в интернати, не получават обучение, нямат достъп до опазване на здравето, битовите условия са под всякаква рецензия. Често тези заведения са надалеч от обитаемоте места и личният състав не може да получи помощ, до момента в който децата се нуждаят от сложна поддръжка “, добави още Славкова.

Една от измененията ще изисква тези интернати да бъдат затворени и да бъдат основани центрове за образователен контрол, в които ще влизат единствено деца със съществени противообществени прояви. Те ще бъдат в обитаеми места, в тях ще бъдат настанявани до 10, а не както е в този момент – по 50 деца и ще бъдат покрай образователни заведения, където ще могат да се образоват.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР