Пред лицето на хибридната агресия на колективния ЗападАктивността на Пекин

...
Пред лицето на хибридната агресия на колективния ЗападАктивността на Пекин
Коментари Харесай

Защо Пекин е заинтересован от разрешаването на украинската криза

Пред лицето на хибридната експанзия на груповия Запад

Активността на Пекин през последните седмици за разрешаване на руско-украинския въоръжен спор се дължи на стягането на глобите на Съединени американски щати против Китай, както и на вероятността от разпространяването им върху страните, които си сътрудничат с Китай.

По време на неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността Ван И, началник на Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на ККП, индиректно даде да се разбере, че Пекин е подложен на напън от политиката на наказания на Запада против Руската федерация, която генерира „ безкрайни проблеми в световната стопанска система. "

В изгода на по-нататъшното усилване на санкционния напън върху Китай свидетелства разгръщаната от западните медии осведомителна акция за някои доставки на китайско оръжие за Русия – планувани или действителни. Тонът в тази акция се задава от държавния секретар Антъни Блинкен и посланика на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд, които приказват за недопустимостта на каквито и да е дейности на Китай за доставка на оръжие за Русия, което ще се смята от Вашингтон за „ червени линии “.

Поне доникъде на 2022 година китайският реализатор на защитата Poly Technologies изпрати несъмнено количество товари, в това число елементи за хеликоптери и радиооборудване въздух-земя, до едно от глобените съветски предприятия (завода за хеликоптери в Улан-Уде).

Пекин не вижда причина да се оправдава за нормалното си военно-техническо съдействие, само че фактът на такава акция е значим, защото евентуално планува нови антикитайски начинания на Съединени американски щати. От началото на 2023 година сходни начинания бяха разширени в някогашния португалски Макао и отчасти в някогашния английски Хонконг, които минаха под контрола на КНР надлежно през 2001 година и 1997 година Тези две самостоятелни територии на Китай със специфичен митнически и стопански статут са значими центрове за реекспорт и офшорен бизнес и даже имат своя лична валута (Патака в Макао и хонконгски долар).

От първата половина на 70-те години на предишния век, по-късно в епохата на Дън Сяопин, Хонконг и Макао стават значими фактори за развиването на връзките сред Запада и Китай. Чрез същите тези територии са открити неофициални финансови и стопански връзки сред КНР и непокорния Тайван.

Дори преди известното политическо и дипломатическо „ катурване “ на Пекин към Съединени американски щати при започване на 60-те и 70-те години на ХХ век, обвързван с името на Хенри Кисинджър, западните търговски наказания против Китай не включваха Макао и Хонконг.

Поддържането на стопанската система на маоистки Китай от Запада в интервала на неговата борба със Съюз на съветските социалистически републики беше измежду главните цели на политиката на Съединени американски щати по отношение на Пекин. Освен това на Тайван бяха изрично неразрешени всевъзможни политически провокации и стопански бойкот против КНР благодарение на Хонконг и Макао.

Създавайки изкуствени спънки в комерсиалните и икономическите действия на Хонконг и Макао, в това число придвижването на глобени артикули към и от Китай, директните финансови разплащания в тези региони и реекспорта на китайски вложения, американците се пробват да нарушат търговско-икономически връзки на техния главен съперник (геополитически враг). Според някои отчети Съединени американски щати и Канада възнамеряват да разгласят наказания или търговски ограничавания против страни, които внасят високотехнологични артикули от Китай. Лесно е да се види, че тези ограничения могат да обзет и Европейски Съюз.

През 2022 година цената на търговията на Съединени американски щати с Китай, макар „ анти-Пекинските “ учения на Вашингтон, доближи рекордно равнище от $691 милиарда Най-малко 60% от търговията се регистрира от китайски експорт. Според доста прогнози, тази година растежът на търговията на Китай със Съединени американски щати надали ще намалее с повече от 5% (в случай на облекчение на антикитайските наказания растежът може да надвиши 7%).

Що се отнася до търговията на Китай с Европейския съюз, тук също беше реализиран връх предходната година: съвсем 800 милиарда $ с доминиращ китайски експорт (около 65%). „ Този индикатор показва мощната връзка сред двете огромни стопански системи “, сподели Цуй Хонгян, шеф на отдела по европейски проучвания на Китайския институт за интернационалните проучвания към Държавния съвет на Китайската национална република. „ Обемът на двустранната търговия е прекомерно огромен, с цел да бъде изменен, без значение дали е подтикван от Китай или Европейски Съюз. “ Трябва да се означи, че продуктите с висока добавена стойност в китайския експорт за Съединени американски щати и Европейски Съюз съвсем доближават 70% от няколко години.

На този декор равнището на търговията сред Руската федерация и Китай наподобява доста по-скромно: през 2022 година тя се усили доста и възлиза на Щатски долар 190 милиарда Да, съветският експорт надвишава 60%, само че делът на суровините (петрол, газ, въглища, дървен материал) в него също е повече от 60%. Според множеството прогнози растежът на китайско-руската търговия през 2023 година може да доближи до 15%, в случай че Китай не се опасява от вторични наказания от страна на Запада. Във всеки случай обаче тези размери не са сравними с търговията на Китай с Америка и Европейския съюз.

Състоянието на нещата обаче може да стартира да се трансформира трагично, заради което Пекин е заинтригуван от разрешаването на украинската рецесия или от „ забележима “ проява на напъните си в тази посока. А самодейността, озаглавена „ Позицията на Китай за политическото споразумяване на украинската рецесия “, е ориентирана не толкоз към Москва и Киев, колкото към Запада, в това число Япония, която е на трето място във външнотърговския оборот на Китай.

За да избегне засилен санкционен напън, Пекин се пробва да играе „ изпреварващо “. „ Колкото по-нестабилен става светът, толкоз по-важно е за Китай и Русия да развиват устойчиво връзките си “, отбелязва китайският външен министър Чин Ган, питайки: „ Защо Съединени американски щати желаят Китай да не доставя оръжия на Русия, до момента в който те не престават да продават оръжия на Тайван? Отношенията сред Китай и Русия не се основават на съюз и борба и не са ориентирани към трета страна, без да съставляват опасност за никоя страна “, добави ръководителят на китайската дипломация.

Напоследък в интернет се популяризира информация за идното посещаване в Москва на китайския президент Си Дзинпин. Дори беше посочена съответна дата - 21 март. " Китай и Русия поддържат тесни контакти на всички равнища, само че във връзка с визитата... нямаме информация сега ", сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нин на 8 март; всички визити на задгранични посетители в Русия се оповестяват навреме, напомни прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Във всеки случай по-близките връзки с Русия ще доведат до по-голяма резистентност на Китай пред лицето на хибридната експанзия на груповия Запад.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР