Пред КЕВР заявихме цена на газа от 166 лева и

...
Пред КЕВР заявихме цена на газа от 166 лева и
Коментари Харесай

Деница Златева: Газът поевтинява с 53 % за ноември

Пред КЕВР декларирахме цена на газа от 166 лв. и 14 стотинки за ноември. С 53 % поевтинява. Това е с помощта на тръжните процедури. Драстично е рухването на цената. Отстъпките са сред 7 и 10 пъти по-високи. Включително и доставчикът със 7 танкера даде отстъпка от близо 30 % по-малко.

Това сподели по БТВ шефът на “Булгаргаз ” Деница Златева. Ако сега работехме с предходните контракти, цената щеше да е с 20 % по-висока. При цената, която ние постигнахме, цената за отопление на едно жилище вместо да 700 лв., ще е 353 лв..

Постигнахме положителни условия за заплащане. Ползите от доверието се видяха и в този момент в крайната цена, която внесохме за газа. Тече търга за процедури за декември. Очакваме отстъпките да са на сходни равнища. Това ще ни разреши устойчива цена. На 17 октомври ще участваме на търга за потенциал и предпазване на газ на Ревитуса. Върви и търга на доставчиците за цялата 2023 година Паралелно вървят двата процеса. Има слотове, които се оферират за идната година.

Количествата, оферирани от тези 8 компании, пет пъти осигуряваха месечното количество за потребностите на страната от природен газ. Ние имаме по контракт контакти с “Газпром ”. Всяка вечер изпращаме поръчки, само че се връща с нула. Нямаме отговор на писмата на оперативно равнище.

Доказваме, че газът е обезпечен. От 1 октомври тече азерски газ по интерконекторите. Зная, че и други компании транзитират газ. Това е триумф на служебното държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР