Пред хотел “Ален мак” ниской не чува изстрела, армията от

...
Пред хотел “Ален мак” ниской не чува изстрела, армията от
Коментари Харесай

Перфектното убийство: Куршум в челото свали кумеца на Георги...

Пред хотел “Ален мак” ниской не чува изстрела, армията от телохранители не схващат за какво босът им пада и агонизира

Едно от най-професионалните поръчкови убийства у нас по този начин и остана неразкрито. Пред очите на десетки хора никой не чува изстрела, никой не схваща от кое място идва. Мишената е кумът на Жоро Илиев - Васил Горчев-Кьоравия, написа ".

Двамата с висаджийския необут, който е кръстник на щерка му Йоана, са доста близки. Около Горчев е цяла войска от телохранители, които в първия миг не схващат дори, че шефът им е погубен. Снайперистът изстрелва единствено един патрон, който попада в челото на жертвата.

Денят е 20 януари 2005 година Въпреки зимния ден, пред хотел “Ален мак” в Благоевград има много хора. Местните към този момент са привикнали с охранителите, които компактно съпровождат боса си на всички места. Той може да си купи имение в региона, само че живее в хотела от години, тъй като счита, че по този начин е по-удобно и по-сигурно. Изстрелът идва без никакъв тон в 13,20 ч., до момента в който жертвата беседва с обкръжението си на няколко метра от нощния бар.

Изведнъж Горчев се свлича и стартира да агонизира, към момента никой не схваща какво става. Ужасените му гардове виждат дребната раничка на челото и реагират стремително. Мятат го в една от колите и с гневна скорост потеглят към Спешния център в Благоевград, само че по този начин и не съумяват да докарат жив шефа си. Куршумът е попаднал в челото, по-късно правосъдните медици ще открият, че раната е била несъвместима с живота.

Районът за минути е отцепен от полиция, стартира претършуване на прилежащите здания. Свидетели на показния разстрел разясняват, че изстрелът най-вероятно е пристигнал от строяща се постройка, намираща на се бул. “Кирил и Методий”, на към 50 метра от “Ален мак”. Траекторията на проектила демонстрира, че е стреляно от региона зад Американския университет.

Установено е оръжието на убийството - малокалибрена флоберка. Спортната пушка е обичаното оръжие на професионалните убийци, тъй като е лека, безшумна, точна и с дребен обратен тласък. Осем месеца по-късно с такава ще бъде убит и един от най-близките хора на Кьоравия - босът на ВИС Георги Илиев. Двете убийства си наподобяват дотолкоз, че криминалистите настояват, че убиецът е един и същи човек.

Да се откри поръчителят на атентата против Горчев обаче е сложна работа. Прегрешенията му са доста, искащите гибелта му - също. Той дава заеми против големи лихви, а гардовете му събират задълженията. След разстрела в сейфа му беше открит бележник, в който бяха маркирани имената на хората и сумите, които са им дадени.



Босът на ВИС Георги Илиев е кръстник на дъщерята на Кьоравия, двамата били доста близки

Борчлии на Васил Горчев са над 70 предприемачи от цяла Югозападна България, а общият размер на парите, които им е раздал, надвишава 3 млн. евро. В черната книга са записани и гаранциите, против които Кьоравия е раздавал милионите - терени, ниви, жилища, кръчми и хранилища в Кюстендилско, Пернишко и Благоевградско.

Два и половина милиона евро Горчев е отпуснал против ипотеки на недвижимо имущество, а останалите към 550 хиляди евро той е раздавал на ръка - по 5000-10 000 евро, против хвърчащи бележки. В Благоевградско всички са знаели за тъмните му каузи, само че нито полицията, нито прокуратурата, нито данъчните са го питали по какъв начин по този начин не работи, а показва висок стандарт на живот.

Три години след убийството Комисията за лишаване на незаконно добито имущество запорира парцелите, останали от Горчев за наследниците му. Те бяха оценени на 687 614 лв.. Между тях бяха първокласен апартамент в курорта Свети Влас, автомобил “Мерцедес” и дружествени дялове във компания “Орбита-Рила” за 188 000 лева

Под забрана бяха сложени 34 650 лева от банкова сметка на името на вдовицата Таня Върбанова и конфискувани при обиск 37 500 лева, както и 258 000 лева от няколко продадени бунгала на Предела.
Основната версия за показното му ликвидиране обаче, не е лихварството, а опиатите. В края на 2004 година в Испания е хваната яхтата “Есприта” с над 800 кг кокаин. Дрогата била на сърбохърватската мафия и тя почнала да търси провинен за неуспеха на пратката измежду българските реализатори на поръчката.

Две седмици преди убийството на Горчев, в ресторанта на хотел “Ален мак” е имало среща на пернишкия престъпник Райко Кръвта, локален дилър и прочут хърватски наркобос. Тримата чествали Ивановден, само че осведомени допускат, че тогава било взето решение да се ликвидира Кьоравия като провинен за хванатия кокаин в Испания. Като гарант и на разстрела на Жоро Илиев проверяващите също подозираха Райко Кръвта.
Втората версия за гибелта на Кьоравия също е обвързвана с опиати и с пернишкия крими воин.
В началото на 2005 година един от най-приближените на Кръвта Иван Стойчев-Дилъра, му се обажда изплашен и споделя, че Кьоравия желае да му регистрира 400 000 лева от продажбата на дрога, другояче ще го убият.

Възможно е тогава Райко да е решил да ликвидира Горчев. Преки доказателства за връзката му с убийствата на Васил Горчов и Георги Илиев обаче по този начин и не бяха открити. Няма и да бъдат, тъй като единствено 48 дни, откакто босът на ВИС беше убит, убиец лиши живота и на пернишкия престъпник.

Васил Горчев е ходел непрекъснато с тъмни очила, тъй като бил кьорав с едното око след заливане с киселина



Васил Горчев - Кьоравия е роден през 1959 година в с. Драговищница, само че живее до 1989 година в Перник. Прякорът си получава, откакто е залят с киселина и ослепява с едното око. Заради това върви непрекъснато със слънчеви очила.

Въпреки че има две изтърпени присъди при започване на 80-те години - за бягство от казармата и изнудване, Васил Горчев в никакъв случай не е осъждан за дрога, въпреки че през 2003 година е разследван за нарколаборатория в Разлог.

Бил обвинен и за обезчестяване на момиче в Несебър, само че доказателства по този начин и не били открити и делото е било прекъснато. В Благоевград главният му “бизнес” е лихварство. Кьоравия е арестуван за 24 ч. за обиди към тогавашния дипломат Съединени американски щати Уилям Монтгомъри.
Дипломатът бил посетител на Американския университет в Благоевград и бил настанен в хотел “Ален мак”, където по живеел Горчев. Подземният необут подмятал зад тила на чужденците обиди, поради което е бил откаран в районното. Заради неналичието на присъди се носели клюки, че Кьоравия има високопоставени настойници в Министерство на вътрешните работи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР