Пред говори един човек, за когото битките никога не са

...
Пред говори един човек, за когото битките никога не са
Коментари Харесай

Виталий Кличко пред NOVA: Оставам в Киев, трябва да браня живота на жителите на моя град

Пред приказва един човек, за който борбите в никакъв случай не са били непознати. Многократен международен първенец по бокс, рекордьор в книгата на Гинес, милионер и лекар на спорта. Любимец на милиони, в този момент той можеше да живее в благоденствие, където си пожела, само че го намираме в сърцето на войната. След десетките победи на кръга, през днешния ден той води най-важната борба в живота си - тази за свободата на града, който ръководи. Символ на украинската опозиция. За първи път пред българска медия - Марина Цекова беседва с кмета на Киев Виталий Кличко .

Марина Цекова: Здравейте, господин Кличко, благодаря Ви, че намерихте време за феновете на NOVA.

Виталий Кличко: Благодаря, веселя се да приказвам с Вас.

Бихте могли да бъдете на всички места по света в този миг. Защо избрахте да останете в Киев?

- Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да пазя ползите им. Трябва да защищавам живота на жителите на моя град. Затова оставам с моите хора. Затова оставам в Украйна. Това е моят дом, моят роден град. Не бих могъл да бъда никъде другаде в този момент. Това е моят дом и оставам!

Как се промени Вашият град от началото на войната?

- Градът се промени трагично. В момента няма доста хора тук, тъй като половината население е напуснало. Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души, в този момент допускаме, че са към милион и половина. Жените и децата към този момент си потеглиха. Има по-сигурни места в страната в този момент. Почти няма придвижване по улиците. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка постройка и улица се приготвя за офанзива от съветски бойци. Готови сме да защитим нашият град и нашите фамилии!

Колко надалеч от Киев са съветските войски в този момент?

- Идват от Беларус, от северна Украйна. На север са окупирали Чернобил. Те са на към 25-30 километра от града.

Как обяснявате на себе и на света, че тази „ специфична военна интервенция “, както руснаците я назовават, лиши не няколко дни, колкото твърдяха, а повече от месец?

- Специална военна интервенция! Не вярвайте на съветската агитация! Това е война против украинския народ! Те към този момент унищожиха толкоз доста градове, сринаха здания, убиха цивилни - дами, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 индивида, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 здания са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува към този момент. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са напълно разрушени. Половината Чернигов е опустошен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните здания са сринати. И те назовават това „ специфична интервенция “. Това е война против хората на Украйна, против цивилни жители. Моля Ви, не вярвайте на съветската агитация! Те споделиха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че ненавиждаме руснаците. Това е неистина! Всичко това е неистина! Един образец - аз съм представител на Киевската общественост, само че моят първи език е съветски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече съветска кръв! Как бих могъл да ненавиждам майка си? Всичко това е неистина. В Украйна съжителстват 17 националности, в никакъв случай не сме били враждебни един към различен. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и желаеме да защитим бъдещето си, фамилиите си, децата си. Ние имаме вяра в същите полезности, в които имат вяра в Европейския съюз и България!

Колко надалеч сте подготвени да стигнете в тази война?

- Първо ще кажа до каква степен може да стигне Русия. Искам първо да се върна към 1994 година. Тогава Украйна беше третата нуклеарна мощ в света. Като знак на благосклонност се отказахме от нуклеарните си оръжия, с цел да бъдем неутрална и мирна страна. Никога не сме проявявали експанзия към никого. Последва анексирането на Крим. След това Донецк и Луганск. И в този момент - войната в Украйна. Къде ще свършат ползите на Русия? Не съм сигурен, че с Донецк и Луганск. Русия желае да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч - до Чехия или Германия. Трябва да разберете аргументите за тази война - да се построи още веднъж Съветската империя. Не желаеме да живеем в авторитаризъм. Били сме в Съюз на съветските социалистически републики и не желаеме да се връщаме там! Виждаме бъдещето на нашата страна като част от европейското семейство с демократични полезности, където човешките права и свободата на словото са приоритет. Това го няма в Русия през днешния ден. Това е повода за войната. Защото ние, украинците, желаеме да сме свободна и демократична страна!

Но кажете - до каква степен персонално Вие сте подготвени да стигнете в отбраната на своята страна, изключително в случай че съветските войски навлязат в града?

- Искам да Ви кажа - като кмет на Киев и гражданин на този град, съветските бойци за нищо на света няма да влязат тук! Готови сме да пазиме бъдещето си и бъдещето на нашите деца с оръжие в ръка!

Казвате, че с всеки минал ден става все по-трудно. Защо?

- Всеки минал ден броят на убитите пораства, от ден на ден са разрушените здания. Голямата покруса за нашата страна е, че от 40 милиона украинци, доста от тях се реалокираха в страните от Евросъюза. Благодарни сме на всяка страна. Искам да им кажа на всички едно огромно благодаря! Знам, че доста украинци краткотрайно живеят в България. Получаваме от вас филантропична помощ. Това е доста значимо за нас. В тази сложна обстановка виждаме кои са същинските другари на Украйна.

Хората в Украйна пазят страната Ви - освен военните, само че и цивилните. Вярвате ли, че са подготвени да умрат и да убиват в името на Украйна?

- Искам да Ви опиша една история, която се случи преди няколко дни. Руски ракети удариха една от жилищните здания. Сградата беше взривена и изгоря. Веднага отидох там, с цел да оказа помощ на хората и да ги поддържа. При мен пристигна мъж на 60 години и ми сподели: „ Какво да направя, господин кмете, към този момент нямам дом, няма къде да отида ”. Предложих му да го евакуираме в едно доста по-спокойно място в западната част на Украйна. Но бях шокиран от неговия отговор. Той сподели: „ Извинете ме, само че целият ми живот мина в родния ми град – тук са моите родственици, другари, близки. Не желая да напущам града. Г-н Кмете, апелирам Ви, апелирам Ви, дайте ми оръжие. Искам да защитя моя град “.

Руснаците мислеха, че ще има суматоха, че хората ще се разочароват и разстроят. Но хората тук имат голямата воля да защитят града си, да защитят фамилиите си. Ние сме мирна нация. Вече доказахме, че сме подготвени да се надигнем против една от най-силните армии в света. Знаете ли за какво сме толкоз мощни? Ще ви дам отговора. Руските бойци се бият за пари. Ние се бием за децата си, за бъдещето си, за фамилиите си. Никой не желае да умира, само че в случай че би трябвало да умрем, за нас това ще е привилегия. Ще е привилегия да умрем, защитавайки родния си град.

Загубихте ли близки хора във войната, господин Кличко?

- Да. Много мои познати починаха.

Казахте „ Благодаря на България “ за филантропичната помощ, само че политиците тук към този момент отхвърлят военна помощ. Много хора се тревожат, че това би означавало война за нас. Какво бихте им споделили?

- Искам да го кажа на всички. Някои политици през днешния ден желаят да са на половина бременни. От една страна споделят: „ Войната е доста неприятна за Украйна “, само че от друга - не са подготвени да поддържат страната ни. Ситуацията е черно-бяла. Трябва да решите - подкрепяте мира, подкрепяте Украйна или подкрепяте експанзията. И още едно обръщение - Моля Ви, спрете икономическите си връзки с Русия, тъй като всяко евро, всеки цент, който Руската стопанска система получава от Европейския съюз или България, не се употребява за стопански цели и за хората на Русия. Те употребяват парите за армията си. И по-късно виждате отвратителните фрагменти от войната в Украйна. Това са кървави пари! Спрете връзките си с Русия!

Руският народ би трябвало да каже на господин Путин, че това не е верният път. Спрете войната! Тук вършим всичко, с цел да защитим страната си. Но в случай че руснаците изпращат своите синове и съпрузи в Украйна, скърбя, само че дано знаят, че може и да им върнем телата им.

Опитите за дипломация към този момент са в ход. Може ли изобщо да се приказва компромис и до каква степен ще доведат диалозите с Русия?

- Много прекрасен въпрос. Компромис?! Компромис защо? Кой компромис? Кое решение? Те убиват нашите хора. Те убиват! За какъв компромис изобщо може да приказваме? Неговите бойци са в нашата страна. Какъв компромис?! Готови сме да приказваме. Ако си тръгнат от нашата родна страна, сме подготвени да дискутираме. Компромис? Какъв? Да дадем на Русия част от Украйна? Това компромис ли е? Не!

Как виждате изхода от войната, господин Кличко?

- Никой специалист в света не може да планува какъв брой време ще продължи войната. Никой не знае по кое време ще свърши. Тази война зависи от един човек, който седи в Русия, Москва, Кремъл. Той стартира войната. От него зависи всичко. Казахме му: „ Спрете войната! Това е безсмислена война! Това е кървава война! “. Тя коства хиляди украински и съветски животи. Ако не спрат войната, ние нямаме избор. Трябва да се пазиме. Да пазиме нашата страна. Не знам имаме ли някакъв избор изобщо. И не знаем какъв брой време ще продължи войната. Но нямаме избор. Оставаме. И сме подготвени да се пазиме. Ние в никакъв случай не сме били нападателни към някого. Но в този момент нямаме избор и би трябвало да вземем оръжията. Затова в тази обстановка е доста значима поддръжката към Украйна и хората би трябвало да решат - „ Вие заставате зад Украйна и хората, които се пазят. И още нещо - ние не пазиме единствено нашата страна. Дано хората го схващат. Ние пазиме полезностите, които са годни и в България ”. Ако някой си мисли, че войната е прекомерно надалеч - някъде си там в Украйна. Ако някой мисли, че тази война не ви визира персонално - грешите! Тази война може да стигне всеки един от вас. Всеки един на европейския континент. И по тази причина, апелирам Ви, подкрепяйте Украйна, подкрепяйте мира и правете каквото можете, с цел да спрете тази кървава война! Спрете руснаците! Нуждаем се от филантропична помощ, икономическа помощ, политическа помощ, оръжия. Оръжия за отбрана, тъй като ние се пазиме. Това е доста значимо. Войната може да доближи всеки.

Г-н Кличко, желая да Ви задам няколко персонални въпроса. Вие давате сили на украинския народ, само че кой Ви дава сили на Вас?

- Моята майка и моят татко. Той умря, спасявайки живота на доста хора в Чернобил. Той е боен и беше там по време на нуклеарната детонация. Научи ме нещо доста значимо „ Огромна привилегия е да дадеш живота си, до момента в който защитаваш родината и народа. “ Никой в Украйна не желае да умира. Всеки гражданин на страната ни се моли мирът да се завърне. Правим каквото можем. Но в случай че нямаме избор, ще се бием и ще се пазиме. Ние пазиме освен нашата страна, пазиме и полезностите, в които вярвате вие в България. Защитаваме мира в Европа.

Как наподобява Вашето ежедневие през днешния ден. Остава ли Ви време за храна, сън?

- Не дремя доста. Когато се събудя, се надявам всичко, което се е случило през последните дни, да е просто един призрачен сън. Но разтварям очите си и виждам още веднъж тежката действителност. Виждам мъртви хора. Не единствено мъртви хора, само че и елементи от телата им, части месо, извинете ме… В Ирпен, Буча… Виждам дами и деца, които плачат. Виждам милиони хора, чийто живот е разрушен. Те не унищожиха единствено стопанската система и инфраструктурата, унищожиха живота на милиони хора. Много е мъчно. Животът е доста сложен, само че е значимо да съм тук, да оказвам помощ, тъй като в други градове царува същинска филантропична злополука. Говоря за Чернигов, Харков, Мариупол. Трябва да сме подготвени да помогнем на тези, които имат потребност. Това е доста значимо.

Казахте, че майка Ви е рускиня, първият Ви език е съветски, какво бихте споделили на руснаците през днешния ден?

- Роден съм в Съветския съюз. И аз бях зомбиран като доста други от руската агитация. Сега съветската агитация прави същото. Моето обръщение към руснаците е: „ Моля Ви, не вярвайте на това, което чувате. Не вярвайте за нацистите, фашистите и националистите. Това са цялостни нелепости. Това са неистини “. Войната е безсмислена. Убиваме се един различен, с цел да ощастливим един единствен човек и неговите упоритости да възвърне своята империя. Това е голяма неточност, която коства хиляди украински и съветски животи.

Какво бихте споделили на българите, които ни гледат сега и на украинците, които избягаха от войната и са тук в този момент?

- На българите желая да кажа: „ Благодаря Ви доста за гостоприемството! За огромните ви сърца! Благодаря на всички, които подкрепяте Украйна в желанието си да спре войната. Надяваме се войната да не стигне в никакъв случай до България, само че към този момент знаем, че тя може да стигне на всички места ”. Искам да кажа на украинците, че ще създадем всичко допустимо да спрем войната. Надяваме се съветските бойци да си тръгнат сами, само че в случай че не стане, ние ще ги изпратим назад вкъщи. Нямаме различен избор. Надявам се, че всеки един от 40-те милиона украинци тук, само че и отвън страната, продължава да има вяра, че мирът ще се върне в Украйна.

Как мечтаете да наподобява градът Ви в бъдеще – тогава, когато войната няма да я има към този момент?

- Имахме големи проекти за това лято. Тук сме организирали финалния мач от Шампионската лига, музикалния конкурс Евровизия се организира в Киев преди няколко години. Моята задача беше да върна колкото се може повече ветерани от войната в родния им град. През лятото бяхме подготвили огромен шампионат по мини футбол тук. Всички проекти са разрушени. Градът тотално се промени. Живеем в напълно друга действителност. Надявам един ден естественият живот да се завърне. И да не мислим за оръжия и за гибел, а за това по какъв начин да развием града си. Украйна е европейска страна - с нашата история и нрав, географски също сме в Европа. Надявам се един ден да осигурим европейски стандарт на живот за всички хора в Украйна. Това е нашата цел.

Марина Цекова: Благодаря Ви за това изявление, господин Кличко!

Виталий Кличко: Благодаря Ви за помощта към Украйна! Заедно сме по-силни! 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР