Пред фалит ли е в ВиК – Пловдив? За последната

...
Пред фалит ли е в ВиК – Пловдив? За последната
Коментари Харесай

ВиК - Пловдив пред фалит! Отчете рекордна загуба от 14 млн. лева за година

Пред банкрут ли е в ВиК – Пловдив? За последната година този въпрос нееднократно бе повдиган предвид на финансовите резултати на сдружението. След всяка появила се информация краткотрайният, а към този момент и титуляр на поста шеф Огнян Кулишев бързаше да опровергава тези информации.
Прочетете още
Отчетът на държавното сдружение обаче демонстрира отчайващи резултати, а загубата, която то регистрира е рекордна от основаването му.  Публикуваният доклад за 2022-а демонстрира, че ВиК – Пловдив е приключила годината с 14 млн. лв. загуба!   Наличните финансови средства на оператора към 1 януари пък са били едвам 352 хиляди лв., което слага въпроса дали то може да извършва рутинните си действия и да заплаща заплати на чиновниците си. В същото време други водни сдружения в страната регистрира облага, като това във Варна, където са на плюс от 2 млн. лв.. В разбора на финансовата година самият инспектор слага под въпрос бъдещето на сдружението под тепетата. 

Парадоксалното е,  че до момента в който водното сдружение е натрупало рекордните загуби – шефът му Огнян Кулишев бе определен с конкурс за непрекъснато на поста. Конкурсът започва в края на 2022 година, а новият остарял началник бе избра в края на януари тази година.

За 2022 година ВиК – Пловдив регистрира доходи в размер на 78,7 млн. лв., а разноските му са били  93,8 млн. лв.. За съпоставяне за 2021 година сдружението е било на печалба  от близо  1 млн. лв.. Тогава то е имало доходи от 64,7 млн. лв. и разноски от 63,8 млн. лв..

За какво се отишли парите?

Според доклада за 2022 година приходите от продажби са били 56 млн. лв., а приходите от страната са били 20 млн. лв.. Това е с 12 млн. лв. повече от 2021 година и обвързвана с обезщетенията за ток. С други думи оправданието, че казусът с финансовите резултати на сдружението е скъпият ток, са голословни. Още 1,5 млн. лв. са от други доходи.

Разходите за материали през 2022 година са скочили двойно – от 24 млн. лв. до 44 млн. лв..  Това е в случай, че ВиК нямаха подписан главен контракт за питейни тръби, защото процедурата няколко пъти  бе прекъсната.  За външни услуги разноските скачат от 13 млн. лв. на 17 млн. лв. през предходната година.

Въпреки тежкото положение на сдружението и потребността от оптимизация на личния състав, то очевидно е имало всеобщо назначение на чиновници.  Разходите за личния състав – заплати, осигуровки, работно облекло и други са скочили до 23,6 млн. лв. – с 4,3 млн. лв. повече отпреди година. Другите  оперативни разноски са скочили до 1,6 млн. лв. от  678 хиляди лв..  Парите за обезценка са се нараснали от 3,5 млн. лв. до 4,4 млн. лв..

В отчета на самостоятелния инспектор Илия Илиев е записано, че има основна неустановеност, обвързвана с действието на предприятието.

„ През настоящия интервал Дружеството регистрира загуба от 14 265 000 лв.. В допълнение към това, към датата на доклада, настоящите пасиви надвишават настоящите активи с 4 954 000 лв.. Тези условия пораждат забележителна неустановеност по отношение на опцията то да продължи да действа като настоящо предприятие… Независимо от тези условия, управлението смята, че Дружеството ще продължи да реализира естествена комерсиална активност като воден оператор ”, написа в част от поръчания одит.

Очаквайте продължение!  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР