Пред депутатите в парламента гръцкият премиер Кириаос Мицотакис обяви край

...
Пред депутатите в парламента гръцкият премиер Кириаос Мицотакис обяви край
Коментари Харесай

Гърция отмени капиталовия контрол

Пред депутатите в Народното събрание гръцкият министър председател Кириаос Мицотакис разгласи завършек на финансовия надзор. Ограничението за придвижване на капитали беше въведено през 2015 година от държавното управление на СИРИЗА.

В началото гърците имаха право да теглят единствено до 60 евро дневно, което докара до непрекъснато очакване пред банките. Хората всеобщо изнасяха спестяванията си в непознати банки от боязън да не бъдат орязани депозитите им.

Финансовият министър Христос Стайкурас посочи, че цялостната анулация на контрола върху капиталите влиза в действие от 1-ви септември. Премахва се ограничаването за парични преводи в чужбина, което безспорно ще върне доверието към стопанската система на Атина и от страна на непознатите вложители, разясниха депутатите в Народното събрание.

Управляващи и съпротива взаимно се упрекваха за неверни политики в годините на икономическата рецесия, само че всички парламентарни партии, като се изключи комунистите, поддържаха предлагането на финансовия министър.

От СИРИЗА обявиха, че предходното държавно управление е имало подготвеност за унищожаване на контрола, само че не са го създали, с цел да не повлияят на парламентарните избори, съобщи БНР.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР