Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев

...
Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев
Коментари Харесай

Два дни за размисъл преди референдума за името на Македония

Пред български медии в Тетово министър председателят на Македония Зоран Заев съобщи, че без помощта и другарството на България, Македония и Гърция, нямаше да стигнат до Договор за решение на разногласието за името. По думите му, дейностите и на българското, и на македонското държавно управление са отворили пътя на Македония към Европейски Съюз. С това негово изявление публично завърши акцията за референдума за Договора с Гърция, който ще се организира на 30 септември - неделя.

Два дни за размисъл бяха дадени преди референдума за името на Македония. 17-дневната акция завърши с два огромни митинга. Единият беше в Тетово, а другият - в Прилеп.

В Тетово министър председателят Зоран Заев прикани македонските жители да излязат в неделя, с цел да гласоподават за по-доброто бъдеще на Македония, по неговите думи. Пред български медии той благодари на България за напъните да бъде подписан Договорът за добросъседство, който съгласно него е отключил процеса по разрешаване на разногласието сред Македония и Гърция за името на страната.
 © Българска телеграфна агенция
В Прилеп водачът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицковски се събра със свои симпатизанти. Официално, той не се разгласи за бойкотиране на референдума, само че още веднъж приказва срещу контракта с Гърция, който съгласно него лишава македонците от еднаквост, език и просвета. Неофициално, към симпатизантите на опозицията е изпратен апела да бойкотират гласуването.

Според изследванията, популацията в Македония е също много разграничено по въпроса.

70% от етническите македонци са срещу промяната на името на „ Северна Македония “. В същото време, 54% от всички жители на страната поддържат промяната на името.
 © Българска национална телевизия  Заев: Приятелството и помощта на България отвориха пътя на Македония към Европейски Съюз Заев: Приятелството и помощта на България отвориха пътя на Македония към Европейски Съюз
Пред български медии в Тетово министър председателят на Македония Зоран Заев съобщи, че без помощта и другарството на България, Македония и Гърция нямаше да стигна...

С края на пропагандната акция започнаха да се появяват и подправени вести. Появи се информацията, че 40 000 македонци са изтрити от изборните описи, а след това от Държавната изборна комисия опровергаха сходни изказвания.

Екипът на Българска национална телевизия продължава да следи събитията към референдума.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР