Пред 2021 г. Европейската агенция по лекарствата EMA е одобрила

...
Пред 2021 г. Европейската агенция по лекарствата EMA е одобрила
Коментари Харесай

През 2021 г. ЕMA e одобрила рекорден брой нови лекарства от последните 5 години насам

Пред 2021 година Европейската организация по медикаментите EMA е одобрила 92 медикаменти за разрешаване на пазара на общността, като 54 са били с ново интензивно вещество, което в никакъв случай до момента не е било разрешавано в Европейски Съюз.

Това излиза наяве от годишния отчет на лекарствения регулатор. От организацията означават, че този брой утвърждения съставлява нарастване с 38% спрямо 2020 година и е най-високото равнище от 5 години насам.

Ефективният и своевременен отговор на пандемията от COVID-19 остана приоритет номер едно за EMA и Европейската регулаторна мрежа за медикаменти през 2021 година, допълват от EMA.

В благозвучие с пандемичната конюнктура са утвърдени 4 ваксини и 5 лечения за COVID-19, а с напъните на институцията е бил доста повишен потенциалът за произвеждане на ваксини, което е довело до съществено нарастване на предлагането в Европейски Съюз и в международен мащаб.

Една от новите функционалности на EMA ще бъде също по този начин посредством характерни механизми от близко да следи и смекчава дефицита на медикаменти и медицински произведения по време на огромни събития и изключителни обстановки в публичното опазване на здравето и да улеснява по-бързото утвърждение на медикаменти за терапия или профилактика на болести, причиняващи рецесия в публичното здраве.

Независимо от пандемичната конюнктура, регулаторът постоянно е разглеждал заявки за утвърждение на нови артикули, разнообразни от предлаганите за предварителна защита и лекуване на коронавирусна зараза, твърдят оттова. Задържа се наклонността най-вече утвърдени нови лечения да бъдат в областите онкохематология и лекуване на солидни тумори, редки и генетично обусловени заболявания и респираторна медицина, показват още от ЕMA.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР