Пред 2016 г. Давутоглу подаде оставка от премиерския пост заради

...
Пред 2016 г. Давутоглу подаде оставка от премиерския пост заради
Коментари Харесай

Бившият турски премиер Давутоглу разкритикува партията на Ердоган

Пред 2016 година Давутоглу подаде оставка от премиерския пост поради несъгласия с Ердоган

© Umit Bektas [REuters] " Не можем да се оправим със съществуващата икономическа рецесия, като отхвърляме съществуването ѝ. "
Ахмет Давутоглу, някогашен министър председател на Турция

В невиждан за близката история на Турция ход някогашният министър-председател и доближен на президента Реджеп Ердоган Ахмет Давутоглу разкритикува ръководещата Партията на справедливостта и развиването (AKP). В понеделник Давутоглу е изпратил писмо до партията, в което я подлага на критика поради съюза с Партията на националистическото деяние (MHP), положението на стопанската система, вредите върху разделянето на управляващите, както и представянето на изборите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Давутоглу подаде оставка от министерския пост през 2016 година поради противоречие със самия Ердоган по отношение на проектите му в Турция да бъде открита президентска система на ръководство. Въпреки това Давутоглу към момента е член на AKP.

Обоснована рецензия

" Резултатите от изборите демонстрират, че съюзническите ни политики са ощетили партията ни както във връзка с вота, по този начин и на идентичността на партията ", написа Давутоглу. AKP се коалира с крайнодясната MHP, откакто на предварителните избори предходната година не съумя да събере задоволително гласове за ръководство на болшинството.

Привърженици на опозиционната CHP преди локалните избори

[Reuters] На извършените преди няколко седмици локални избори AKP съумя да завоюва най-голяма част от вота, само че успеха се оказа пирова, откакто стана ясно, че партията е изгубила осем от 12-те най-големи града в страната, в това число столицата Анкара и Истанбул (въпреки че AKP упорства за отменяне на резултатите от Истанбул и нови избори). Опозиционната кемалистка Републиканска национална партия (СНР) ще ръководи за пръв път от 25 години столицата Анкара, а в извънредно оспорвана конкуренция завоюва и Истанбул – градът, от който Ердоган стартира политическата си кариера през 1994 година Освен това АКР загуби и провинциите със мощен промишлен и туристически бранш по цялото западно и южно крайбрежие.

Давутоглу подлага на критика и дейностите на партията за справяне с буксуващата стопанска система в страната. " Не можем да се оправим със съществуващата икономическа рецесия, като отхвърляме съществуването ѝ ", написа Давутоглу. В края на 2018 година Турция публично влезе в криза, което не беше изненадващо, имайки поради валутната рецесия и откритото отвращение на Ердоган да одобри непопулярни измежду гласоподавателите ограничения за справяне със обстановката. " Кризата в ръководството е в основите на икономическата рецесия, в която живеем ", написа още Давутоглу. Според него икономическите промени са се отдалечили от правилата на свободния пазар и са изплашили непознатите вложители. Въпреки това някогашният министър председател не посочва поименно самия Ердоган.

" Призовавам ръководителите на нашата партия и съответните органи да прегледат всички тези тематики и бъдещата ни визия ", написа Давутоглу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР