Пречупено от вятъра дърво в четвъртък в Благоевград Опасно силни

...
Пречупено от вятъра дърво в четвъртък в Благоевград Опасно силни
Коментари Харесай

Циклонът Филип удари България, обстановката се влошава


Пречупено от вятъра дърво в четвъртък в Благоевград

Опасно мощни дъждове и непрекъснато наблюдаване на язовири, реки, пътища и електропроводи, поради риск от наводнения са подхванатите превантивни ограничения поради новият циклон наименуван " Филип ", който нахлу в страната през нощта.

За петък в Западна България е оповестена заплаха от първа и втора степен за интензивни превалявания с количества сред 35 и 65 литра, а тук-там и повече. За два дни се чака да паднат превалявания, що се касае за цялостен месец, предизвестиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.

Заради предизвестията за мощни превалявания, държавното управление реши да предприеме превантивни ограничения. В Министерство на вътрешните работи към този момент работи спешен щаб, защото се чака усложняване на ситуацията.

Първите проблеми се появиха край София. Реката в село Мало Бучино преля, заля мост и няколко къщи, съобщи бТВ. Един от жителите на наводнените здания беше евакуиран. Към мястото беше изпратена техника и специфични екипи, които да се опитат да предотвратят усложняване на ситуацията, макар че се чака ситуацията да се утежни, защото дъждът не стопира, а и в последните дни над София и покрайнините падна сняг, който се стопи единствено за ден.

В Кюстендилско реката, преминаваща през село Гърляно, е излязла малко от коритото си и на място е изпратена техника, която да заздрави дигата на реката, с цел да не се стигне до по-голям разлив.

Дъждът наводни и част от пътя сред село Горно Пещене и Враца . От Агенция " Пътна инфраструктура " предизвестиха водачите да карат деликатно в този сектор.

Част от реките в Благоевградско са с нараснали равнища, само че към момента надалеч от сериозната точка. Собствениците на язовири са известени да наблюдават с нараснало внимание положението им, кметовете също са осведомени да наблюдават ситуацията.

Повишили са се и равнищата на реките в Северозападна България.

Бурният вятър остави без ток над 14 000 души в граничната с Гърция община Кирково, съобщи БНР. В региона вали и изобилен дъжд, като в следобедните часове са измерени 70 литра на квадратен метър. До момента няма данни за нанесени вреди.

Заради изобилните превалявания бяха образувани звена за 24-часово наблюдаване на язовирите в Западна България. Осигуряваме наблюдаване в действително време на язовири, реки, пътища и електропроводи, сподели вътрешният министър Валентин Радев.

В Източна България пък проблем са мощните ветрове. Заради ураганен вятър в четвъртък беше спряно придвижването за всички коли в Троянския проход. Ограничението е в действие и за петък.

Силният вятър, който духа към този момент 24 часа в Благоевград, събори дървета, огради на градежи, отнесе леки покривни структури, раздра защитните мрежи на саниращите се блокове. Засега няма данни за потърпевши, съобщи БГНЕС.

Прогнозата е температурите да се покачат и риск от поледици към този момент няма.

През почивните дни ще се задържи дъждовно. Обилни превалявания ще има в Южна и Централна България.

В неделя късно денем ще стартира да нахлува леден въздух и през нощта против понеделник дъждът в Северозападните региони ще премине в сняг.

В понеделник поради леден вятър захлаждането ще продължи, само че към този момент ще бъде съвсем без превалявания.

Във вторник и сряда остава прохладно и студено, само че единствено на обособени места е допустимо да превали слаб сняг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР