Пречиствателната станция за питейни води в Сливен е сред инвестиционните

...
Пречиствателната станция за питейни води в Сливен е сред инвестиционните
Коментари Харесай

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция

Пречиствателната станция за питейни води в Сливен е измежду капиталовите цели в Сливенска област, оповестиха от Асоциацията по ВиК. За довеждащия тръбопровод, който ще свърже станцията с мрежата в града, са нужни 13 млн. лв.. Още 6 млн.лева са нужни за въвеждането на станцията в употреба.

Сливен е измежду дребното регионални градове без режим на водата, тъй като още през социализма е издигнат язовирът за питейна вода „ Асеновец ”. И построяването на пречиствателна станция е почнало тогава, само че след 1989 година обектът е бил замразен поради липса на пари.

Бившият строителен министър Асен Гагаузов разпореди планиране и ново строителство на пречиствателна станция за 34 млн.лева. Тя бе завършеня в края на мандата му през 2009 година Най-модерното по рода си оборудване в страната обаче брадяса от трънаци и треви, защото при идващия строителен министър Росен Плевнелиев не бяха отпуснати нужните тогава 4 млн. лв. за довършителни действия.

Вече девета година обектът е негоден, към региона пасат кози. Набъбналите към този момент нужни средства, с цел да проработи оборудването, ще бъдат обезпечени посредством водния оператор с план по Оперативната стратегия „ Околна среда ”. Сливен чака общо 59 млн.лева от Европа, като с част от тях ще бъде построена канализация в 5-хилядния кв. ”Речица ”, който в никакъв случай не е имал канализация и прогизва от отпадни води при всеки дъждец.
 dscf0453  sam_0862  sam_0858
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР