Пречиствателната станция в Кубратово произвежда ток от мръсната вода на

...
Пречиствателната станция в Кубратово произвежда ток от мръсната вода на
Коментари Харесай

Ток и тор от мръсната вода на София

Пречиствателната станция в Кубратово създава ток от мръсната вода на София. Също по този начин се създава аграрни тор от утайките като част от кръговата стопанска система. Това прави пречистването на водите енергийно без значение и безотпадъчно.
Вода от чешмата в България се използва доста над междинното на човек в Европейски Съюз. Единствената страна, която ни изпреварва, е Италия. А това демонстрира най-малкото две неща: качеството на водата е положително и цената към момента не е прекомерно висока.

Последното обаче е напът да се промени, защото към една трета от цената на водата в България се образува от електрическата енергия. Редица ВиК сдружения още от предходната година имат проблеми да си заплащат сметките за ток и работят на загуба и в този момент чакат актуализиране на цените от 1 юли.

Ситуацията в София обаче е изцяло друга. Преди повече от десетилетие " Софийска вода " (сега част от френската група Veolia) влага в няколко когенератори и метантанкове, с цел да може в този момент да си обезпечава електрическа енергия. Това обезпечава енергийната самостоятелност и разрешава да няма внезапни придвижвания в цената на водата.
Реклама Ток от мръсна вода
Отпадъчните води на София се насочват към пречиствателната станция край с. Кубратово. Там се пречистват, като в това число се отстраняват азотът и фосфорът от тях и откакто минават няколко стъпала на култивиране - механично и биологично, те се вливат в канал, водещ към р. Искър. В този миг и след последния рунд на култивиране с нужния за задачата хлор водата, общо взето, към този момент е годна за консумация.

На един от стадиите на филтриране се случва по този начин нареченото утаяване, а точно от получените утайки се извлича сила. Те се преливат в големи метантанкове - пет 30-метрови цилиндъра, в които, нагледно казано, ферментират и образуват биогориво (биогаз). Този развой трае сред 15 и 24 дни, след което утайките биват изливани на припек под софийското слънце, до момента в който се трансфорат в аграрни тор.
Фотограф: Цветелина Белутова
Този развой, както и целият цикъл на филтриране на софийските отпадъчни води, е доста енергоемък. За да се случва, годишно пречиствателната станция има потребност от 24 хиляди мВтч електрическа енергия. За съпоставяне - това е изцяло задоволително за 5000 семейства.

Сметките демонстрират, че при днешните цени на електрическата енергия разноските на " Софийска вода " за ток биха били към 800 хиляди лева месечно, или 9.6 млн. лева годишно. В случая обаче сдружението не заплаща нищо за ток, тъй като има когенерации, които създават 100% от нужното за потреблението на станцията. В някой моменти като през предходната година даже е имало и 15% остатък, който се продава назад в мрежата и носи спомагателни доходи. През 2021 година са регистрирани над 700 хиляди лева от продажба на електрическа енергия.
Реклама
" Планът ни е да се направи слънчева апаратура, която да може да затвори цикъла на енергийна самостоятелност на цялата " Софийска вода " и по този метод да сме енергийно самодостатъчни. Към момента покриваме 85% от потребностите по всички трасета на сдружението, като задачата е 100% ", споделят от софийското ВиК.
Как работи всичко
С биогаза се зареждат когенератори - това са три мотора, всеки от които по 2 мегавата мощ, които създават по 3 мегавата електрическа енергия и по 3 мегавата топлоенергия. Ключовият миг тук е, че създадената топлоенергия се употребява за поддържане на избрана температура в метантанковете целогодишно (около 37 градуса).

" Около 50-60% от производството на биогаза в метантанкове идва от утайката. Останалата част идва от микроорганизмите, които се употребяват в предходния стадий на филтриране на водата и стават част от утайките ", споделя Станислав Станев, заместител изпълнителен шеф на " Софийска вода ". По думите му е нужно да се работи с огромна доза експертиза и внимание, тъй като метантанковете носят и опасности. " Ако се завърти колелото, резултатът е необикновен, тъй като в едни такива турбулентни времена на енергийните пазари като сегашните имаме сигурност. Всяка станция в огромен град би трябвало да се опита да е енергийно самостоятелна, това е бъдещето ", споделя той.
Метантанковете са в употреба от началото на 2007 година, като тогава за плана са издадени 403 796 тона CO2 редуцирани излъчвания (ЕРЕ) - въглероден отпечатък на " Софийска вода ", който бива икономисан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР