Преброяването на разписките от машинното гласуване ще удължи изборният ден

...
Преброяването на разписките от машинното гласуване ще удължи изборният ден
Коментари Харесай

Преброяването на разписките от машинното гласуване ще удължи изборния ден

Преброяването на разписките от машинното гласоподаване ще удължи изборният ден в огромните секции с повече от час. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда.

" Решението на ЦИК да се броят всички разписки от машинното гласоподаване в секциите по места по-скоро внася съмнение в изборния развой и усложнява работата на изборните комисии, без това да носи качествено усъвършенстване . ЦИК е виновна за организацията на процеса, а избра да го усложни, без да даде пояснение за какво ". 
 Полицейска акция за пазаруване на гласове в Нова Загора в навечерието на кметските избори
Полицейска акция за пазаруване на гласове в Нова Загора в навечерието на кметските избори

Към момента са разпитани над 50 лица, които са открити като извършители на предишни избори

По думите й превантивните акции на полицията по отношение на пазаруването на гласове са краткосрочни ограничения и страната би трябвало да работи за възстановяване на обществената, икономическата, просветителната среда на общностите , в които се търгува с гласове, като дълготрайна политика.

" Такива секции са симптоматични и те се появяват на всички избори . Към такива общности не се подхожда с политически, с дълготрайни решения, те се търсят единствено на избори ", сподели Лазарова.

Относно рекламата на партиите по медиите от Института следят, че всички партии стават по-активни през последните седмици на акцията във връзка с медийни изяви.

" Най-много разноски имат парламентарно показаните в предходния парламент партии . Останалите партии заплащат за реклама от медийните пакети, като тази година те са за 20 обединения и два инициативни комитета, а общата сума е 770 000 лв.. Има доста безвъзмездни форми, в които участниците могат да се включат ", сподели Лазарова.

По думите ѝ за тези избори вестниците са желана медия за реклама, а Българска национална телевизия е лидер по привлечени средства .

" Политическата реклама клони към пласиране на пиар артикули и страст, а качеството на политическия спор се утежнява . В резултат на това гласоподавателите все по-трудно вършат избор и се настройват прочувствено по всяка тематика от публично значение ", изясни наблюдаващият на предизборната акция.

Според нея може да се стартира с по-стриктен надзор във връзка с разходването на медийните пакети и одобряването на наличието, което се финансира с обществени средства.

" Медиите би трябвало да имат регулации, по които се случват политическите диспути . Полето за разумен политически диалог се стеснява и би трябвало да се насочи вниманието към отговорността на самите медии като коректив или проводник на несъответстващо държание на претендентите ", изясни Лазарова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР