Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до

...
Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до
Коментари Харесай

Започваме да броим България

Преброяването на популацията ще се организира от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно броене и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес. Това съобщи Магдалена Костова, шеф на Дирекция “Демографска и обществена статистика " в Националния статистически институт.
"От 7 до 17 септември ще бъде електронното броене, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този метод ще осъществим условието на европейския правилник то да се случи през 2021 година, както ще го вършат и останалите страни в Европейски Съюз ", съобщи Костова пред БГНЕС.
Тя добави, че се надява в този интервал от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка поради по-големия брой имунизирани.
Костова посочи, че тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на Национален статистически институт, който ще би трябвало да дадат на преброителя в увещание на това, че са го създали онлайн.
"Преброителят би трябвало да ревизира дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните описи. Това е належащо, защото от предходния ни опит, ние знаем, че се случва от време на време да се пропущат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на семейството по една или друга причина. Напоследък е доста публикувано хора, които живеят взаимно, без да живеят дружно, не се познават, само че употребяват една и съща жилищна повърхност. Трябва да се ревизира дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта ", посочи Костова.
Тя уточни, че не е наложително преброителят да влиза в дома на индивида, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи благосъстоятелност.
Костова сподели още, че въз основата на данните от преброяването се възнамеряват и вършат политики в обществената област, в региона на опазването на здравето и подпомагането.
"Данните от преброяването се употребяват през целия 10-годишен интервал сред две преброявания и са извънредно значими. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за разнообразни планове – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни планове ", разясни шефът.
По отношение на въпросите, касаещи съществуването на техника и съоръжение на жилището, Костова изясни, че това е належащо, с цел да се дефинира общественият статус на българина.
"Ние не пожелаваме брой уреди, които има семейството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на семейството с такива предмети за дълготрайна приложимост и с услуги. Това също е извънредно значимо, с цел да се оцени виталното ниво на популацията – при какви условия живее, дали има тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които употребява – умни предмети и всевъзможни други такива неща ", разясни тя и акцентира, че цялата тази информация се показва в систематизиран тип и увери, че тя не се дава самостоятелно на никого.
Попитана дали има опция човек да не бъде преброен, Костова сподели, че при отвод някой да бъде преброен, законът планува санкция в размер на 160 лв..
По думите ѝ, в случай че човек не бъде открит на адреса, то той ще бъде посетен още няколко пъти от преброителен екип. Ако и тогава не бъде открит, ще се потърси домоуправителят на етажната благосъстоятелност за да се разбере дали въпросното жилище е необитаемо, дали хората отсъстват или са отпътували в страната, или в чужбина.
"След като завърши преброяването, ние имаме достъп до административни регистри и ще създадем нашата инспекция на обсега на популацията ", сподели още Костова.
За преброяването са нужни към 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември предходната година са били набрани близо 28 000.
"Проблем с набирането имахме в огромните обитаеми места – София, Пловдив и Варна. Там несъмнено не достигнахме стремежи брой, само че се надяваме, че там ще има повече електронно преброени ", проучва шефът и разгласи, че през месец юни Национален статистически институт ще започва нова акция за набиране на преброители и те ще работят на цивилен контракт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР