Преброяването на населението и жилищата в Албания започна на 18

...
Преброяването на населението и жилищата в Албания започна на 18
Коментари Харесай

Албания чака неспокойно резултатите от преброяването на малцинствата

Преброяването на популацията и жилищата в Албания стартира на 18 септември и ще продължи до 15 ноември. То трябваше да завърши на 28 октомври, само че беше удължено поради отвращение за присъединяване в процеса, раздалеченост, липса на контакт с някои жилища и поява на нови постройки в зони, наранени от разрушителното земетресение през 2019 година

Въпросниците съдържат 100 въпроса, от които единствено три не са наложителни - въпросите за етническата принадлежност, езика и религията на албанските жители.

Това е и първото броене в Албания след формалното признание на българското малцинство през 2017 година

Медията твърди, че както в предишното, по този начин и в този момент е открит напън от прилежащи страни за фиктивно завишаване на статистиката за малцинствата. Общо осем информации за напън при преброяването има в рубриката " Инсайд стори " - една обобщаваща, две за Гърция и пет за България. Други страни не са упоменати по отношение на тематиката.

В рубриката се показва, че такова въздействие е записано в южната част на страната, където има опити за завишаване на броя на лицата, оповестили се за гърци, само че и в тези елементи на Албания, където има представители на българското малцинство.

" Тези цели (за завишаване на броя на членовете на малцинствата) крият ползи за оповестяване на малцинствени зони ", написа медията.

В изявленията се приказва за голям брой данни за гръцки дипломати и чиновници, ситуирани на терен в южните албански общини Фиер, Вльора, Корча и Делвина, където се срещат с представители и на влашката (арумънската) общественост. Според " Топ ченъл " хипотетичната цел на срещите е убеждаването им да се разгласят за гърци против доставяне с гръцки документи, с които ще могат да емигрират в Европейски Съюз.

За България изявленията настояват, че тя също се е ориентирала към привличане на жители да се разгласят за българи на преброяването посредством даване на български паспорти, които носят изгоди, тъй като България е членка на Европейски Съюз.

В " зоната на Гора и Голо бърдо има албанско население, само че което приказва и други езици или, (какъвто е казусът с) Химара, където се приказват албански и гръцки ", споделя за " Топ ченъл " албанският историк Бечир Мета.

В информациите се показва още, че исторически данни демонстрират прието българско малцинство в зоната на Преспа, само че не и в региона на Гора.

" Топ ченъл " разгласява и информация, озаглавена " Македонци или българи? Битката на малцинствата в Пустец " - община в региона Мала Преспа. " В тази дребна община има конфликт сред българите и македонците. Последните настояват, че българската страна пробва да разшири въздействието си върху жителите, с цел да се разгласят за българи. И в тази зона младите са емигрирали с български паспорти ", написа медията.

Същевременно обаче кметът на община Пустец Пали Колефски споделя, че преброяването на популацията тече умерено и не е имало напрежение, добавя медията. " Според информацията, с която разполагам, не е имало (напрежение), като се изключи натиска да се свърши задачата (за попълване на въпросника) допустимо най-добре ", съобщи Колефски.

Кметът показва, че общината е кандидатствала по планове от неправителствени организации, а не от българската страна, и добавя, че България е подкрепила Пустец, като е предложила пожарна кола, кола за спешна помощ и доставяне на няколко учебни заведения със столове и чинове.

" Топ ченъл " цитира и водача на свързаната с гръцкото етническо малцинство партия " Обединение за правата на индивида " (PBDNJ) Ванджел Дуле, който съобщи неколкократно, че преброяването на популацията в Албания не се организира съгласно закона в тези зони на Албания, където има малцинства, тъй като анкетиращите пропущат трите незадължителни въпроса - за етническата принадлежност, езика и религията.

Въпреки това медията приказва за " установени въздействия на терен от задгранични националистически фактори " и упреква Гърция и България, че са заплашили Албания с блокиране на процеса по евроинтеграция, макар че България не е дефинирала сходни условия.

" Получих уверения на най-високо ниво, че националното броене на популацията в Албания ще се организира съгласно най-високите европейски стандарти, със съблюдаване правата на всички етнически общности, в това число и българската. Това е първото броене от формалното признание на българското национално малцинство през 2017 година ", съобщи при визитата си в Албания през септември вицепрезидентът на България Илияна Йотова, представена " Топ ченъл ".

Предупреждения за вероятни трудности в процеса на евроинтеграцията на Албания насочи Гърция поради случая с ареста на определения за кмет на албанския град Химара Фреди Белери, представител на гръцкото малцинство, а в изявление за Българска телеграфна агенция през септември гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели, че " зачитането на правовата страна, както и на правата на малцинствата, се съдържа в главните предварителни условия за напредъка по европейския път на една страна, кандидатка за участие в Европейския съюз ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР