Преброител ще почука на вратата ни дори да сме попълнили

...
Преброител ще почука на вратата ни дори да сме попълнили
Коментари Харесай

Преброител ще посещава дома дори при електронна регистрация

Преброител ще почука на вратата ни даже да сме попълнили преброителната анкета електронно, заяви " ". От Националния статистически институт разясниха, че откакто се преброим електронно, би трябвало да запишем и неповторимия код, генериран от системата на Национален статистически институт, доказващ, че сме се преброили електронно. 
Него го оповестяваме или даваме записан на листче на преброителите, които ще тръгнат из страната, с цел да извършат физическото броене на хората и семействата, неуспели да подадат информацията електронно. При през 2011 година 42% от популацията и 35% от жилищата се преброиха електронно.
 Топим се с 50-60 000 на година, тъкмо какъв брой ще покаже преброяването Топим се с 50-60 000 на година, тъкмо какъв брой ще покаже преброяването
" Очакваме, че сме намалели. Това, което демонстрират числата от настоящата демографска статистика, е че с към 50-60 000 на година се стопя...
" Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е единствено един човек от семейството да се записва. С нея ще може да подаде данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него. Самата регистрация става с годен български документ за идентичност “, изясни Магдалена Костова, шеф „ Демографска и обществена политика “ в Националния статистически институт. „ Няма значение дали става дума за персонална карта, шофьорска брошура, капитански или интернационален паспорт. Данните от персоналните документи не се съхраняват в Национален статистически институт, а нашата система прави директна връзка с масивите на Министерство на вътрешните работи и ревизира дали има такова лице. Няма потребност да се сканират документите. Също би трябвало да се добави ЕГН и годен адрес на е-поща, на която ще се получи удостоверение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, с цел да се избегнат злоупотреби, да вземем за пример един човек да преброи доста други лица. За нас е значимо да идентифицираме лицето, което се записва “, добави Костова. По думите й попълването на декларацията за преброяването ще бъде налично за всевъзможни устройства, както на елементарни компютри и преносими компютри, по този начин също и на телефони и таблети. Тя посочи, че системата, посредством която жителите ще могат да се преброят електронно, ще бъде отворена в 00:00 часа на 22 януари и ще работи до 30 януари.
Така на процедура преброяването, планувано за следващата година, ще протече на 2 стадия. Първият ще стартира на 22 януари електронно и ще приключи на 31 януари. От 1 до 15 февруари ще тръгнат преброителите и те ще преброят лицата, неуспели да подадат данните си електронно. През този интервал преброителите ще могат да посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, в това число събота и неделя, като преди този момент наложително би трябвало да се разпознават със служебна карта. Преброителите ще бъдат снабдени с защитни средства - маски и дезинфектанти. Ще бъдат подготвени и по какъв начин би трябвало да контактуват с жителите и да съблюдават обществена отдалеченост.
Над 80 са въпросите в главната анкетна карта за преброяването, с която бе направено и пробното броене в края на април 2020-та. 13 от тях касаят адреса на семейството, като последния е за ID идентификатора на жилището. Други 8 въпроса касаят типа на постройката, която населяват хората и какво има в нея. 24 са въпросите, касаещи жилището, където се намира семейството. Тук най-пространен е предпоследният въпрос, касаещ типа на отопление - от централно парно, ток, дърва и въглища до слънчева сила, като има и точка „ друго “, каквото и да значи това. В тази част на анкетната карта са и въпросите за информационната съгласуваност на семейството, като например телефони, интернет, тип телевизия. Последният въпрос е дали е обезпечен приспособен достъп до жилището за хората с увреждания.
Доста по-малко - единствено 5, са питанията в раздел „ Домакинства “, където главната желана информация е кой живее в парцела. Най-много цели 33 са въпросите в раздел „ Население “. Там с изключение на половата принадлежност, датата на раждане, поданството има въпроси и за етническата принадлежност и майчин език. В последните 2 точки за националността и езика има пункт, където написа, че интервюираният не може да ги дефинира. В този раздел се дава информация и за религиозната принадлежност и степента на обучение.
 Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори за Националното броене Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори за Националното броене
От 15 септември стартира набиране на преброители и контрольори за идното през януари и февруари 2021 година броене на популацията...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР