Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като

...
Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза

Преболедувалите е задоволително да бъдат имунизирани с една доза, като поучавам това да е есента. Това съобщи пред Българска национална телевизия, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб.
" Според мен ходът на обикаля 2 години, след което има възможност да придобие сезонен темперамент, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен темперамент. Това значи дребни групи от заболели хора, само че с по-дълга дълготрайност, ще се явява в обособени колективи, фамилии и групи в идващите години, само че няма да има пандемичен темперамент. Тогава може да се имунизираме като за грип ", разяснява проф. Тодор Кантарджиев.
Той бе безапелационен, че е значима персоналната отговорност.
" 85% от хората съблюдават ограниченията, 10% не ги съблюдават от недоумение и неглижиране и 5% го вършат преднамерено и на инат, което компрометира сега ", добави проф. Тодор Кантарджиев.
Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото, поради топлото време.
" Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две разновидности ги няма в нашата страна, в случай че не ги позволяваме ще е добре. Има го единствено английският вариант, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от английския вариант. Всички разновидности се покриват от имунизациите, като се изключи една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме подготвеност за нови разновидности. Компаниите са подготвени, в случай че има такива, в границите на месец по този начин да пригодят, че да дават отговор и на последните разновидности. Ако стане по този начин, че има нова разновидност, която не се покрива от имунизациите, ще ни се наложи есента да вършим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, сега се водят клинични изпитвания да има опция да се сменят имунизациите ", добави проф. Тодор Кантарджиев.
По думите му се работи да се сътвори и една обща ваксина за грип и ковид. Той напомни, че през днешния ден се навършва тъкмо една година след първия случай на COVID-19 в България.
 Директорът на РЗИ София предизвести за нови ограничения, само че София още била надалеч като цифри Директорът на РЗИ София предизвести за нови ограничения, само че София още била надалеч като цифри
За момента на територията на София към момента има свободни кревати за заболели от ковид. Това съобщи ръководителят на РЗИ-София доктор Данчо...
" Една година по-късно, първите случаи на в България бяха в лечебните заведения в Габрово и Плевен. Тогава имахме единствено 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни проби, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни дрехи. Въпреки това мисля, че всичко беше под надзор. Грешката беше, че се позволиха доста хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да основат едно съмнение в обществото, а от там идва и страхът. Аз постоянно си бил почтен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските гражданим, пари не съм взимал за промоция за ваксини ", сподели проф. Тодор Кантарджиев.
Той засегна и тематиката за отлагането на плановия банкет и плановите интервенции.
" Не е национално решение, а на регионалните щабове, това съществено компрометира опазването на здравето, обезпечаването на помощ на хората, има доста хора с насъбрани планови интервенции, само че това се прави в полза на здравето ", акцентира проф. Тодор Кантарджиев.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР