Пребиват ги, изнасилват ги, режат им пръстите, изтезават ги с

...
Пребиват ги, изнасилват ги, режат им пръстите, изтезават ги с
Коментари Харесай

Тайните затвори на Донбас: Чувах как се молят да спре побоят


Пребиват ги, изнасилват ги, режат им пръстите, изтезават ги с ток. Жена споделя, че са ѝ изболи очите с лъжица. В съветски наказателни лагери в района на Донбас очевидно се правят ужасяващи закононарушения.

Дълго време те отхвърлят да се предадат., са знаели, че попадането в плен ще е еднакво на гибел. Много други украински военни мислят като тях. Затова някои носят със себе си ръчна граната, с цел да могат да сложат завършек на живота си. За доста от тях самоубийството е за предпочитане пред изтезанията до гибел.

Бивша затворничка споделя

Изтезания са се правили и в. В този лагер за военнопленници неотдавна починаха в килиите си 50 украински бойци, споделя Анна Ворошова. Самата тя също е била затворена в лагера в Еленовка за повече от 3 месеца и споделя за бруталното отношение на пазачите: “Караха пандизчиите да излизат от килиите си приклекнали. После трябваше да минават разстояние от 100-120 метра, подредени един зад различен и с ръце, вдигнати над главата, с цел да стигнат до едно друго помещение. Там ги пребиваха най-брутално ”, споделя Ворошова. “Чувах блъскането, звукът от удари с предмет по тялото, крясъците им и по какъв начин се молят да спре побоят ”.

Украйна упреква Русия, че съзнателно е взривила постройка в наказателния лагер, с цел да прикрие следите от систематичните изтезания, осъществявани там. Русия пък упреква Украйна, че целеустремено е обстрелвала пандиза. Независими следователи досега по този начин и не са позволени до мястото.
Редакцията предлага
Правозащитниците от украинския Център за цивилен свободи от години знаят за съществуването на затворническия лагер в Еленовка. Името му се появи в отчет от 2015 година, обвързван с изтезанията, осъществявани от проруските сепаратисти в окупирания от тях Донбас. Активистите са съумели да разпознават повече от 70 сходни места, някои от които са били за известно време напълно под контрола на сепаратистите.

Десетки лагери като този в Еленовка

На територията на Украйна към момента има десетки наказателни лагери, които са под контрола на Русия, твърди правозащитничката Олександра Матвийчук. „ В тези незаконни затвори тормозът и нечовешкото отношение са нещо всекидневно. Говорила съм със стотици оживели и всички те описват по какъв начин са били пребивани, изнасилвани, по какъв начин са им рязани пръсти, по какъв начин са ги затваряли в дървени сандъци и изтезавали с ток ”, споделя Матвийчук. Една жена ѝ разказала, че очите ѝ са били избодени с лъжица.

Огромната част от тези наказателни лагери се намират в мазетата на полицейските ръководства или на военните, а някои от тях са и във заводи или хотели. Печална популярност закупи пандизът " Изолазия ", издигнат на територията на цех за изолационни материали в Донецк.

След като окупираха елементи от Донецк, проруските сепаратисти построиха военна база, принуждавайки пленниците да работят за тях, споделя още правозащитничката Матвийчук. Мъже и дами са били държани в затворнически лагер години наред, където били употребявани като плебеи. “Трябвало е да слугуват във военната база и да копаят окопи ”, споделя тя.

Еленовка е единствено един образец за тази процедура. Според Матвийчук тормозът и изтезанията са употребявани систематично от съветските окупатори, с цел да поддържат контрола над популацията. Това обвиняване се поддържа и от разкази на други някогашни пандизчии. Украинският публицист Станислав Асеев бил повече от 2 години в пандиза “Изолазия ” и също споделя за ужасяващи изтезания.

Войни за надзор над територии и предприятия

Наблюдатели споделят, че когато през 2014 година подкрепяните от Русия войски завземат властта в някои елементи на Източна Украйна, те в началото подхванали дейности против дейната част от обществото – против политици, публицисти като Асеев, само че и против деятели и религиозни водачи. Някои от тях били убити, а други изчезнали в подземията на Донецк и Луганск.

Затворът в Еленовка, където починаха 50 украински бойци

Но и години по-късно арестите очевидно не са спрели, тъй като на по този начин наречените сепаратисти ", споделя журналистът Иля Пономаренко.

„ Това е и война сред гангстери за надзор над територии и пари - войни за най-печелившите предприятия и компании. Всеки, който има бизнес, може да бъде задържан, в случай че някой престъпен вид си го е поискал. Причините за ареста просто се измислят. Тук е Дивият запад ", споделя Пономаренко.

Без отбрана

Веднъж арестувани, засегнатите лица не могат да разчитат на съвсем никаква отбрана. От години на интернационалните организации и самостоятелни наблюдаващи не се позволява достъп до центровете за задържане в окупираните от Русия територии. Освен това роднините нямат съвсем никаква опция да открият изчезналите и да се свържат с тях. Правозащитници оповестяват, че съветските войски в този момент още веднъж употребяват същата система на тормоз - в новоокупираните територии в южната част на Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР