Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков

...
Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков
Коментари Харесай

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран днес

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков би трябвало да бъде опериран. Предстои му лицево-челюстна интервенция. Младият мъж с българско съзнание беше атакуван на 19 януари и по-късно превозен в тежко положение във ВМА - със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен.

В " Денят стартира " ръководителят на фондация " Македония " Виктор Стоянов заяви, че Пендиков дойде у нас от Охрид без добра здравна помощ и от болничното заведение там са му споделили да се прибира у дома и да чака ред за интервенция. Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на доста държавни структури към българите в Северна Македония.

" Рано тази заран имах диалози с няколко българи от там, най-вече младежи, които ми споделиха, че имат намерение да емигрират в България. През последните дни имам доста такива диалози и всички споделят, че няма живот за тях в РСМ ", описа Виктор Стоянов - ръководител на фондация " Македония ".

По думите на Стоянов, при самия побой очевидци са извикали полиция, само че са дали отговор, че няма да дойдат, а да отиде самичък до полицията. Опитали са да извикат кола за спешна помощ, само че и тя е отказана. След като е бил пребит, той отива самичък до полицията. След това отива и до болничното заведение в Охрид, където е бил прегледан, направени са му проучвания и са му споделили да се прибере у дома и да чака ред за интервенция.

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, дружно с българския си сътрудник Николай Милков, посетиха Пендиков. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за следващ път даде обещание нулева приемливост към езика на омразата и насилието. За нападението е упрекнат Илия Спасески - той ще лежи в ареста 30 дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР