Празнуването на Коледа в чужбина става все по-популярно сред българите

...
Празнуването на Коледа в чужбина става все по-популярно сред българите
Коментари Харесай

Евтина Коледа, скъпа Нова Година

Празнуването на Коледа в чужбина става все по-популярно измежду българите и излиза по-евтино от посрещането на Нова година. Независимо дали бюджетът ви е до 200 или над 2000 лв., офертите за прекарването на празниците отвън граница валят. Това сподели инспекция на “Труд ”.

Ако сте решили да изберете съседката ни Гърция за коледните празници, тъй че да спестите някой лев, отмора в Кавала коства сред 120 лева и 250 лева за двойна стая. Цената включва две нощувки, закуска и празнична вечеря. Същата дестинация, единствено няколко дни по-късно предлага новогодишни предложения от най-малко 450 лв. на човек за три нощувки, обезпечен превоз от България, само че и наложителна празнична стратегия.

В предлагането има включена закуска и вечеря, проведена разходка в остарелия град, ситуиран на полуостров “Панагия ” и запознаване със забележителностите му. В нощта против първи януари гостите ще могат да се насладят на церемония вечеря и жива музика.

В случай, че Солун е по-предпочитаният избор за Коледа в Гърция, цените за хотел стартират от 100 лв. и стигат до 400 лв., като в пакета има закуска и вечеря в празничната вечер. Избралите въпреки всичко да посрещнат Нова Година на брега на Бяло море ще би трябвало да отделят от 300 лв. на човек за 4 нощувки без включена новогодишна вечеря. За нея и празничен обяд на 1-ви януари, гостите ще би трябвало да се бръкнат за още по-солени суми в евро.

В търсене на многообразие обаче, все по-популярна в последните години и желана от българите е източната ни съседка Сърбия. Само на няколко часа от София, три нощувки за Коледа костват сред 150-350 лв. на човек, а за Нова година цената на пакет за същия престой става двоен. Така стартовият ценоразпис на хотелите стартира от 500 лева Подобна е обстановката и в Македония, където за интервала от 24 – 26 декември, избралите да прекарат фамилния празник в Охрид, ще заплатят от 250 лв., а за дните 30 – 31 декември предложенията са с най-малко 200 лв. от горната страна или на цена от 450 лв. нагоре.

Ако сте подготвени да изминете малко повече километри за Нова година, вид е и Истанбул. За да изживеете магията на Ориента в турския мегаполис петзвездните хотели оферират 4 нощувки на цени от 400 лв., които включват новогодишна вечеря в бална зала.

Колкото по-екзотично обаче, толкоз по-скъпо остава в действие и тази година. Така, един път кацнали на остров Пукет, запалянковците могат да се възползват от комбинирана оферта за двата празника. 9 нощувки със закуски и новогодишна вечеря излизат към 2800 лв..

Дори на най-светлия християнски празник една от най-мечтаните дестинации от пътешественици по целия свят се оказва Дубай. В столицата на емирството можете да прекарате шест дни в централно ситуиран хотел. Престоят включва закуска, панорамен тур на града с екскурзовод на български и двупосочен самолетен билет на цена от 1400 лв. на човек, а цената на същия пакет за Нова година е 1700 лв..

Нетрадиционното решение за пътешестване в Индия за посрещането на 2018 година ще коства 3000 лв.. В интервала 28 декември – 3 януари туристите ще могат да се насладят на най-ценните бижута на индийската архитектура, културата на величествения Тадж Махал в Агра, дворците и крепостите на колоритния Джайпур и колорита на индийската столица Делхи.

На другия завършек на света Куба е измежду най-привлекателните дестинации за доста българи. Предложенията за острова стартират от 2800 лв. и включват 9 дни престой. В цената влиза и опция за целодневна разходка с екскурзовод на български.

150 лева коства Новогодишната вечер в кръчма или дискотека


Банско най-предпочитан от зимните курорти


 02-02 Традиционно и тази година Банско е най-предпочитаният курорт за феновете на планината и зимните спортове по празниците. Записванията за Новогодишната нощ вървят към своя край, а хотелската база в Банско към този момент е съвсем цялостна, демонстрира инспекция на „ Труд “ в уеб страниците за резервации и предложения. В курорта за три нощувки около Новогодишната нощ ще платите приблизително 400 лв. с включена стратегия за празничната вечер, като зимната ни столица чака както българи, по този начин и чужденци за празниците. А за феновете на механите и нощните заведения, кувертът там може да стигне 150 лева За съпоставяне, в случай че ще прекарате празника в София – за тристепенно меню, диджей стратегия или жива музика в ресторант на Нова Година ще би трябвало да се отделят сред 70 и 150 лв..

Освен за българите, зимната ни столица е обичано място за посрещане на Нова година и на сърби, македонци, румънци и изключително на турците. Преди дни излезе изследване, съгласно което Банско е най-посещаваният зимен курорт от турските туристи за 2017 година

Морето също притегля гости за зимните празници. Прясна риба, ледени пързалки и романтика по клопките край морето – това е тазгодишния шлагер на Бургаската Коледа. Морските ресторантчета ще работят с цялостна пара по празниците, а притежателите им са ги запасили с задоволително количество прясна риба – зарган, попчета, сафрид и паламуд, научи „Труд“.

Цените в заведенията за хранене са близки до тези в София и Банско – 153 лв. за вечеря в първокласен хотел, само че нощувката е съвсем двойно по-евтина – 85 лв. за двама души в двойна стая със закуска. Макар и да нямат Коледни и Новогодишни пакети, дребните хотели могат да се комбинират с сантименталните морски заведения за хранене по плажа – 65 лв. със закуска е двойната стая в подобен гиздав хотел до морето.

Салатата, плодовете и месото с по-високи цени предколедно


Празничната софра поскъпнала съвсем двойно от предишния декември


 Бъдни вечер софра Празничната софра е поскъпнала съвсем двойно за година, демонстрира наша инспекция в бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ).

Най-голямо е повишаването при маслото – от 1,38 лева за пакет от 125 гр през 2016 година, продуктът през декември 2017 година към този момент коства 2,43 лева, което е съвсем двойно по-скъпо. Яйцата също са едни от продуктите, които ще ни излязат солено по празниците – от 0,19 лева за брой, те към този момент стигнаха 0,30 лева./ бр. Кашкавал „ Витоша ” от 10,03 лева за кг на едро през 2016 година стига до 11,11 лева./ кг през този месец. Захарта от 1,32 лева./ кг в този момент ни коства по 1,54 лева

Салатата, плодовете и месото без изненада са с по-високи цени предпразнично. Анализът на храните на едро демонстрира, че единствено за седмица (в интервала 11-15 декември 2017 г.) оранжерийните домати са поскъпнали с 12% до 2,17 лева за кг, а зелената салата с 9,6% до 0,57 лева за брой. Цитрусите също са с по-високи стойности, като бананите костват 2,20 лева./ кг на едро (+6,3%), а лимоните се търгуват по 2,47 лева./ кг на едро (+2,5%). Каймата коства 4,68 лева./кг (+1,7%), а пилешките гърди са стигнали 7,35 лева./ кг (+0,7%). Брашното ще ни излезе с 2,5% по-скъпо – 0,85 лева./кг, а прясното мляко е с 3,2% по-висока стойност и се търгува по 1,63 лева за литър.

Министър Николай Нанков:


Тръгвайте готови за зимата


 03_01new „ Отправяме апел към водачите да потеглят готови за зимни условия, да оборудват колите си, да бъдат деликатни и дисциплинирани ”. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който през целия ден през вчерашния ден бе в междуведомствения щаб и следи пътната конюнктура поради снеговалежите.

Нанков уточни, че във вторник и сряда в цялата страна се чакат още значителни превалявания, след което стартират минусови температури, при които по доста от пътищата може да се образуват заледявания.

Към 400 000 автомобила се чака да тръгнат на път преди и по време на почивните дни по Коледа и Нова година, сочат прогнозните данни на КАТ. Около 270 000 коли се чака да изоставен и се върнат в София. Интензивният трафик ще е към зимните курорти, а най-натоварено придвижване се чака на 1 и 2 януари.

Слънчево на 25 и 26 декември


Снегът стопира на Бъдни вечер


 02-12 Трайно студено ще остане времето през идващите дни след извънредно високите температури през предходната седмица. За настъпването на астрономическата зима – на 21 декември в 18 часа и 28 минути сняг не се чака. Обилните превалявания ще стартират малко по-късно – следобяд на 22 и 23 декември, като на 24 декември – Бъдни вечер на обяд снегът ще спре. На Коледа ни чака хубаво време, без превалявания и денем температурите ще бъдат от 0 до 2-3 градуса, сутринта – до – 7. Слънчево на доста места ще остане на 26-ти декември.

След това още веднъж ще завали сняг и на множеството места в страната снежната завивка ще доближи 10-15 сантиметра, сочи прогнозата на метеоролозите.

Очаква се сняг да вали и на Нова година на доста места в страната. Дневните температури ще бъдат към 0 градуса, а сутринта и вечерта ще паднат до – 8.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР