Празници…!Пак ли, нали току що приключи някакъв – ден на

...
Празници…!Пак ли, нали току що приключи някакъв – ден на
Коментари Харесай

Хранене по време на празници, или как да опазим формата си отлична и съвестта си чиста…

Празници…!Пак ли, нали одеве завърши някакъв – ден на незнамкойси?! Имам възприятието, че в нашия календар формалните празници са повече от елементарните дни. В интернет открих оферти по какъв начин да съединим празничните дни с почивните събота и неделя и да си организираме най-малко 10 дни почивка с два дни болничен!!! Има дори лекари, които обезпечават болнични против минимални…дарения! Буум, в десетката,а!?

Коледни празници, общоприети почивни дни, новогодишни празници…, ехаа, какви трапези ни чакат, а!? Трапези! Този,… треньора Христов ще раздаде небрежно званието кулинарен нарушител на няколко милиона българи и ще се отдръпна в ъгъла, да следи безбройните мъки на грешниците! Не братя и сестри, напълно противоположно на това съмнение, ще ви кажа, че имам няколко безгрешни тактики, с които съумявам да се арестувам на гребена на вълната и в най-проблемните за съблюдаване на добър хранителен проект дни. Искам да науча и вас и един път вечно волята ви да спре да отпътува във почивка при всяка последваща офанзива, а тази досадница, съвестта да спре да ви връхлита нощ след нощ и да ги трансформира в същински правосъден развой, с прекомерно евентуална тежка неоправдателна присъда. Истински кошмар…! Ще ви изненадам …истински, като ви кажа, че няма потребност да стискате зъби, да се терзаете и да преглъщате жадно с трескави погледи и с тези напълно лесни за приложение хватки, ще можете да се насладите на мамещите трапези, няма да загубите религия в себе си, и най-после въпреки всичко ще останете в прилична форма – нали за това се борихте толкоз месеци…, от предходната нова година в действителност!

Ето моите препоръки, от които да получите задоволителни и верни знания за това по какъв начин да компенсирате случилите се леки забежки от положителните хранителни практики (надявам се те да са леки макар всичко).

1. Леки предварителни хранения е първият съвет, който бих ви дал. Ако се случи събитие, при което ще има хранително прелъщение, планирайте храненията си по-рано денем да бъдат с високо наличие на протеини и високо наличие на фибри, с цел да поддържате общия дневен банкет на калории в естествени граници и даже по-нисък. Яжте високопротеинова закуска, малко здравословни мазнини! Изяжте огромна салата за обяд с доста зеленчуци и добър протеинов източник – парче чисто месо от пиле, пуйка или риба. Следобед хапнете обезмаслено кисело мляко или дребен плод с малко ядки. Идеята не е да гладувате до събитието или вечерята, а в противен случай. Просто би трябвало да сте деликатни и да ядете повече протеини и зеленчуци, тъй че, когато вечерята пристигна, да имате известна независимост в храненето, с цел да се насладите на някое вкусно лакомство! Боже…, аз ли споделих това?!

2. Придържайте се към положителни количества храна

Изберете да зареждате чинията си най-вече с огромни размери засищащи храни. Можете да употребявате ръката си, с цел да държите нещата под надзор. Нека по-голямата част от храната да е от зеленчуци (1-2 пъти размера на ръката е добра порция. Порция протеинов източник с величина не повече от дланта ви също е напълно на място. Е, когато пристигна време за лакомствата, просто бъдете бдителни, вземете няколко от тях и се насладете, щом толкоз ви харесват!!! Вие към момента сте в рационалните граници!

3. Не поръчвайте единствено поради поръчката

Поръчайте или си сипете още веднъж единствено в случай че сте безусловно сигурни, че сте гладни. Може да изпиете чаша вода, с цел да си дадете време да помислите, за какво не…! Можете даже да подъвчете дъвка, това ще ви държи на разстояние за известно време, с цел да сте сигурни в желанието си. В доста от случаите в действителност нямате потребност от в допълнение храна и можете да кажете “не”, макар че мозъкът ви може да ви споделя друго. Това ще отшуми единствено след минути, тъй че позволете си да не го слушате този път. Напомнете си, че удоволствието е единствено краткотрайно, а вие имате значими цели да постигнете тази година!

4. Не изпадайте в транс от преброяване на калории

Снощи може би се отпуснахте малко, а?! Не успяхте да планирате или най-после имахте някоя напитка повече?! Не го приемайте трагично! Въпреки “престъплениетo”, би трябвало да знаете, че положителните резултати не се случват за един ден и няма да изчезнат за една нощ! Да, може би са нанесени някакви вреди, само че в случай че все пак имате отличен дълготраен проект, нищо ужасно не ви дебне зад ъгъла. С известни условия го споделям, само че имате опция да балансирате идващите дни.

5 . Намалете размерите храна за ден – два

Приемът на калории не би трябвало да се преглежда като дневна наклонност, а по-скоро като седмична наклонност. Това значи, че с цел да се управлява седмичният ви банкет, можете да намалите приема си в някои дни, с цел да приемете малко повече храна в идващите или противоположното – това е в основата и на известното ротиране на въглехидрати, да вземем за пример. Просто намалете приема си за ден или два, като извършите размера на порциите си малко по-малък и избирате храна с високо наличие на протеини и доста зеленчуци.

6. Погрижете се водата да е задоволително и постоянно до вас

Ако се интересувате от това, евентуално до вас е достигнало едно модерно схващане за пиенето на вода и храненето. Оказва се, че жаждата постоянно може да бъде объркана със сигнали за апетит. Това води до банкет на храна вместо пиянство на вода! Обещайте си да пиете повече вода и също по този начин да пиете чаша вода преди да напълните чинията си. Това освен ще ви помогне да се почувствате с по-пълен корем за известно време, само че и ще ви даде време да помислите за избора си и дали в действителност желаете да ядете или може да стане по-късно?!

7.Предварителна подготвеност за обстановките с изкушения

Ето това е може би най-важното от всичко дотук. Психологическият аспект на тези процеси не трябва да се подценява. Бъдете почтени и реалистични по отношение на упованията за празниците, които имате. В прочут смисъл това значи да планирате грешките си…!? Ако не сте съответно, прочувствено готови за това, подгответе за неуспех!!! Ужас!

Седем е ужасно число, тъй че ще спра до тук със препоръките и единствено ще ви припомня, че тези тактики са чудесни и в действителност ще ви правят работа, освен това, най-много ще ви успокоят за празниците и обвързваните с това леко фриволно отношение към храната ви, но…! В останалите дни от месеца нямате причина да не се движите по оня прелестен проект за хранене, който ви носи триумф и отлични телесни форми! Докато се придържате към него през множеството време, можете да си позволите да се хлъзнете малко тук и там и в последна сметка да живеете живота си по най – прелестния и пълностоен метод – без още стрес и боязън, че ще бъдете хванати в нарушаване от някой, като мен! И в действителност, желая да значете че и аз съм човек въпреки всичко и понякога…! Е, …хайде стига толкоз искреност! Весели и безум…, пардон, рационални празници…, и до скорошна среща,…в залата! Имам страхотни проекти за идната година, особено за вас…!

Автор: Пламен Христов

За Пламен Христов:

Атлет, треньор, експерт по здравословен намин на живот, публицист.

Над 30 годишен опит във фитнес тренирането. Неколкократен първенец по типичен културизъм на България
Три пъти финалист на световти шампионати, първият български финалист на международно състезание в мастър категория.
Майстор на спорта по културизъм и фитнес.
Вецепрезидент съм на WFF-WBBF Bulgaria.

Специалист по двигателна интензивност и хранене и владея годни в света документи за:
– Персонален фитнес треньор от Фитнес Академия България
– Персонален фитнес треньор от WFF-WBBF International
– Специалист по хранене от WFF-WBBF International

WFF-WBBF International работи директно с Литовския International Sport Universiti, където сега готви докторантура.

Автор на идея за двигателна интензивност и здравослоовен метод на живот BODY ACTIVE, ориентирана към работа с хора от всякаква възраст, пол, задължения и благоприятни условия.

Автор на доста изявления в областите:
– Философия и логика на психиката на двигателната интензивност
– Трениране и хранене
– Здравословно и спортно хранене
– Здравословен метод на живот

Пише лирика, къси разкази, есеистични текстове.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР