Празникът се отбелязва от 1986 г. насамПосрещането на първия слънчев

...
Празникът се отбелязва от 1986 г. насамПосрещането на първия слънчев
Коментари Харесай

Джулая – море от любов и бира

Празникът се отбелязва от 1986 година насам


Посрещането на първия безоблачен изгрев за месец юли край морето под звуците на песента July Morning на Uriah Heep се трансформира в традиция през последните три десетилетия у нас.

Джулая, както назовават честването, е неповторим за България и не се следи в други европейски страни. Твърди се, че е зародил като митинг против комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната ария на Uriah Heep. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало с вяра за по-добро бъдеще.
 26-12  26-8  26-4  26-11
Началото било поставено във Варна през лятото на 1986 година. Тяната (Стоян Георгиев), млад хипар тогава, легенда през днешния ден, дал концепцията. Хипи фолклорът споделя, че до момента в който бил в казармата, му се паднало да стои на пост точно в нощта на 30 юни против 1 юли. Тогава си заречен, че ще направи по този начин, че повече никой да не посреща този изгрев самичък.

Вечерта се събрали на една поляна в Морската градина покрай Първо районно, която и до през днешния ден се назовава Джулайската полянка. Били не повече от 10-12 души, все варненци. От идната година към този момент се събират на вълнолома до морския фар. Носят китари и касетофон на акумулатори, с цел да си пуснат на сутринта July Morning.

 26-1 По това време Джулая е място за срещи на хора с еднообразно виждане за света. „ Искахме да си носим дългите коси, да си слушаме музиката, да си пием на спокойствие” – изяснява Владо. Поети и музиканти интензивно участват измежду невписващите се в тогавашните разбирания за живота бунтари. Юлският изгрев с изключение на ваучър предлага място за обменна хрумвания, диалози, музика, даже литературни четения.

През годините джулайците стават повече, усилват се на всеки първи юли толкоз, че посрещането във Варна става отвратително. Джулая се клонира във Варвара, Иракли, Камен бряг, Тутракан, Рила, Пирин и други Днес посрещането на изгрева на брега на морето е надалеч от хипарското придвижване и от ден на ден се трансформира в метод за бягство от градското всекидневие.

Пикът е през 2015 година, когато хиляди посрещнаха на Камен бряг Джулая с Джон Лоутън от „ Юрая”. Удивен, че в България съществува сходен празник някогашният вокалист на именитата тайфа извърши July Morning на самия изгрев.

Така след 23 години от касетофони на акумулатори песента проехтява в истинското осъществяване онлайн.

НА СЕВЕР


От Шабла до Карадере подвигат купони

Магическата околност “Огънчето ” на Камен бряг и тази година ще събере хиляди

ДАНИЕЛА ФАРХИ
ТРУД, ВАРНА
 Хиляди посрещат дружно изгрева на Камен бряг Хиляди посрещат дружно изгрева на Камен бряг
Магическата околност “Огънчето ” на Камен бряг и тази година ще събере хиляди българи и чужденци за посрещането на първия юлски изгрев с фамозното парче на “Юрая Хийп ” “Джулай морнинг ”. Купонът на най-източния ни морски бряг стартира от 1,30 ч и ще продължи до 6 ч сутринта с рокаджиите от “Ахат ” и Милена Славова.

Преди да пристигна на “Огънчето ”, гласовитата певица ще забие на централния плаж в Шабла. Там Джулая стартира на къмпинг “Добруджа ” още в 22,30 ч в събота. Под звездите до морето до ранни зори публиката ще забавляват още D2, САКАР, FUNK TEMPTATION, DUSTY ROAD DRIVER, ФАРА БЕНД, оповестиха от общината.

В люлката на тогавашния хипи празник – Варна, ще тече тридневен рок ваучър на плажа в паметното заведение “Ред рок ” в кв. Аспарухово. Началото му ще даде “Обратен резултат ” на 29 юни. Навръх Джулая след 22 ч ще се изявят Ред рок бенд, МИСКИНИТЕ и ТОРНАДО, а за най-неуморните рокаджии на 1 юли вечерта на сцената ще излязат Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. Очаква се и на градските линии до зори да се веселят българи и непознати туристи.
 Кадър от игралния филм “Джулай ” с Параскева Джукелова. Кадър от игралния филм “Джулай ” с Параскева Джукелова.
По традиция на Север измежду посрещачите на първоюлското утро има доста румънци. Съседите стигат чак до дивия плаж Карадере на юг край Бяла. От дни девствената линия към този момент е окупирана от техни и нашенски кемпери и каравани, описват беленци. Туристите се стягали за спонтанен ваучър с огньове и музика на макс за Джулая.

Друг хубав и мъчнопроходим плаж в района също ще събере стотици фенове на празника. Варненският велоклуб “Устрем ” провежда 20-километров велопоход до Паша дере против 1 юли. Участниците ще обтегнат палатки на линията с най-чистото море и ще се веселят до изгрев слънце.

Купон ще има и на поляната пред хотел “Добруджа ” в курорта Албена с група Master Hard. А на голямата пясъчна линия в Шкорпиловци Джулая ще бъде посрещнат не с рок, а с хаус музика. Леките части ще върти DJ JIRO в сърф учебното заведение на брега, където всяка година се събират стотици почитатели на традицията.

НА ЮГ


„ Земетръс “ в Бургас


Купонът е на специфична сцена край Моста

МАРИЯ КЕХАЙОВА
ТРУД Бургас
 В Бургас купонът е на сцена до Моста в Морската градина. В Бургас купонът е на сцена до Моста в Морската градина.
В Бургас купонът ще е страховит – както всяка година. Вечерта ще стартира със “земетръс ”, тъкмо в 19 часа. Мястото на джулайското празненство е известно – край особено построена до Моста сцена. Музиката ще звучи цяла нощ, а на сутринта по традиция – песента July Morning, ще огласи брега.

Партито ще подгреят младите групи STELLAR LUMOS и AVALON. Бургазлиите от “ONCE ” са подготвили за меломаните кавъри на доста шлагери. След тях на сцената ще излезе и известният музикант Фил Джаксън. Той е британски текстописец и композитор, артист и китарист, свири блус, рок, балади. От няколко години си сътрудничи с разнообразни български групи и соло артисти, нееднократно песни с негови текстове са печелили награди. Най-известни са песните му с групите Силует и D-family, Фанданго, SmashedCan, Димитър Трендафилов и Soundfull, РичиМанталиев, Ясен Димитров, Красимир Тенев, Тери Дъглас и други В момента приготвя солов албум, също записва песни с Йордан Йорданов от Фанданго и Горан Едман. В 22:00 часа се чака на сцената да излезе още една бургаска тайфа – “Soundfull ”. Бургаският рок музикант Димитър Трендафилов сплотява сили с баскитариста Илиян Генков, барабаниста Илиян Маринов – барабани соло китариста Петър Монев.

Централният плаж ще посрещне и една група, която е неизменима част от клубния живот у нас. Музикантите от “Faces ” ще излязат на сцената към 23:00 часа. Фронтменът Димитър Новачков и сътрудниците му към този момент имат в репертоара си известни части на “Бийтълс ”, “Ролингстоунс ” и други “Гвоздеят ” на програмата ще бъдат Стефан Вълдобрев и нормалните обвинени, които ще щурмуват сцената към среднощ, и Обратен резултат.

Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов се завръщат като тайфа с нов албум, след 15 години неявяване от българската музикална сцена. Той ще бъде показан на сцената на July Morning дружно с някои от добре познатите им остарели шлагери като “По-полека ”, “Холивуд ”, “Рай ”, “Към ”, “Едно ”, “Тази ария не е за обич ”, “Фойерверк ”, “Аз ли съм или не съм ”… Веднага по-късно на Централния плаж ще зазвучат и някои от най-забавните части в историята на българската музика. Обратен резултат ще зарадват публиката с осъществявания онлайн на шлагери като “Моля ви, мадам ”, “За Марчето ”, “Полет ”, “Карагьоз ”, “Какво ли ти приказвам ”, “Чоки ” и други.

Организатори на огромния джулайски ваучър са Община Бургас, взаимно с Марияна Добрева-Велева.

Що е то „ хипи “?


 26-6 Хипи, наричано още хипи придвижване или хипарство (hippy или hippie) е младежко придвижване, което поражда в Съединени американски щати през 60-те години на XX-ти век и последователно запада след 70-те, въпреки че и до ден сегашен съществуват хипита в обособени страни и региони.

Отличителни белези на хипито са джинси и свободни, необятни облекла в ярки цветове и шарки, гердани и гривни и изключително дългата коса, закичена с цветя. Наричат придвижването Flower Power – Властта на цветята.

Музиката става централен изразител на хипи придвижванията и тя е най-вече разновидности на рока. Особена известност набира звученето на Битълс, Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд, Боб Марли, Грейтфул Дед, които въплъщават духа на епохата забелязана през очите на хипитата.

Търсенията и лутанията на младежите от това потомство най-пълно са изразени на легендарения фестивал ‘Удсток’, състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 година Фестивалът е най-популярната демонстрация на хипи придвижването и остава в историята като реализация на груповия юношески протест.

“Правете обич, а не война ” е измежду девизите на Джулая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР