Празникът на София - на 17 септември, отмина, но никога

...
Празникът на София - на 17 септември, отмина, но никога
Коментари Харесай

Едва ли знаете тези факти за София

Празникът на София - на 17 септември, отмина, само че в никакъв случай не е късно да научим още неща за столицата ни. Двумилионният град, който пораства, само че не старее, крие своите секрети и малко известна история.

Вижте пет от тях, определени от канала Top of the tops във Vbox7.com.

Парковете

Най-старата социална градина е Градската - по време на турското иго тя била обраснала с гъста трева. Една вада служела по едно и също време за украса и за поливане на растителността.

Борисовата градина е оповестена за резерват на градинско-парковото изкуство от национално значение през 1988 година и е най-големият парк на територията на град София.

До Освобождението мястото, което е било ситуирано в покрайнините на града, се е употребило като боен полигон, а през 1879г. с общинско предписание забележителна част е превърната в турско гробище. През 1882г. по концепция на тогавашния столичен кмет - Иван Хаджиенов, Общинският съвет взема решение да сътвори парка.
 Пространството сред Канала, Пространството сред Канала, " Цар Освободител " и " Александър I " в неповторима въздушна фотография, най-вероятно направена през 1925г.
Водата

През 1882 година София имала 54 чешми (21 с изворна вода и 33 с речна вода). Начало на съвременно водоснабдяване било сложено след 1885 година, когато бил изработен резевоар и положен 37 км тръбопровод от чугунени тръби. През 1907 година била каптирана витошката вода, а през 1924-1934 година бил издигнат рилският тръбопровод.

Столицата е богата на минерални води. Първите селища тук са зародили и са се развивали с помощта на минералните извори. Софийските минерални извори са 49 от осем вида хидротермални зони с общ дебит 480 л/сек. и температура от 30 до 90 градуса. Имат огромна дълбочина и водите им са предпазени от замърсяване.

Осветлението

През март 1878 година в цяла София са палени всичко 69 фенера на вечер, от тях 29 били развалени.

През 1886-1887 година в управата на общината се дебатира какво да бъде бъдещото улично осветяване на новата столица - със светилен газ или електрическо. Тогава били обсъждани някои куриозни от днешна позиция оферти. Например единствено с една мощна лампа, окачена на балон над София, да се осветява целия град ;
...или една мощна лампа да се конфигурира на връх "Камен дел " на Витоша и да се насочи към града. На това предложение възразили, че напречните улици на светлинните лъчи ще бъдат засенчени и тъмни.

Първото електрическо осветяване в София е пуснато на 1 ноември 1900 година, като до края на годината са сложени 884 лампи.

Транспорт

Първият трамвай е пуснат в придвижване на януари 1901 година Той свързвал гарата с ул. Гр. Игнатиев до пресечката с бул. Васил Левски.
 50 от таблата показват архитектурата на остаряла София 50 от таблата показват архитектурата на остаряла София
Първата автобусна работа, която обслужвала крайните квартали на града, е пусната през 1935 година

Първият тролейбус от спирка Горнобански път до Горна баня е пуснат на 8 февруари 1941 година

Софийското метро е въведено е в употреба на 28 януари 1998 година с дължина 6,5 km и 5 метростанции.

Сградите

Най-старата постройка в столицата е ротондата Св. Георги с археологически комплекс ІV век от Н. е.

Първата софийска болница е открита на 1 май 1879 година в помещението на турския склад "Новите хамбари ". 8 години по-късно, тази постройка е съборена и на нейно място е издигнат мавзолеят на княз Александър Батенберг.
 Мавзолеят през 1969 година Мавзолеят през 1969 година
По време на англо-американските бомбардировки през Втората международна война София изгубва над 10 000 жилища, 1684 магазина и склада, 536 работилници, повече от 40 учебни заведения, 11 здравни заведения и 8 театри и кина.

Градил ли е цар Фердинанд секрети тунели в София

В столицата се е намирала постройката на Софийския държавен цирк. Тя била издигната през 1962 година и представлявала хубава огромна постройка с 2000 места. Циркът бил с формата на купол с височина 19 метра и външен диаметър 43 метра, а манежът бил дълъг 13 метра. За градежа му са изхарчени 2,8 млн. лв..

През 1983 година обаче постройката на цирка изгаря, като по този начин и не се намира причинителят на палежа. Копие на постройката на Софийския държавен цирк има в Скопие (Македония), подарък от България след огромното земетресение с епицентър Скопие през 1963 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР