Празникът на независимостта продължава във Велико Търново - с възстановка

...
Празникът на независимостта продължава във Велико Търново - с възстановка
Коментари Харесай

Празникът на независимостта продължава във Велико Търново

Празникът на независимостта продължава във Велико Търново - с възстановка на идването на княз Фердинанд и министрите от държавното управление на Александър Малинов за оповестяване на независимостта.

Тази заран на емблематичната гара " Трапезица " дойде ретро влакът " Корона експрес ", включващ и персоналния вагон на цар Борис III, теглен от парен локомотив.

Точно както през 1908 година, десетки хора се събраха и през днешния ден, с цел да посрещнат княз Фердинад и формалната делегация и да чуят още веднъж манифеста, с който България е оповестена за без значение царство. В пресъздаването на събитията се включиха артисти от великотърновския спектакъл, клубове за исторически възстановки и курсанти от Националния боен университет. Част от събитието е атракционно пътешестване от Горна Оряховица до Трявна с ретро влака „ Корона Експрес ".

" Много истинно чувство, съпреживяхме момента на 100%. Много е хубаво човек да бъде самостоятелен, свободната воля е дадена от нашия основател изнапред и ние по природата и по берекет би трябвало да я упражняваме ", сподели Атанас Парушев - участник.

" За мен персонално това е най-големият, най-великият български миг и ви убеждавам, че се усещам прелестно. Българската интелигенция постоянно се е стремила към културна, модерна Европа, към която тя е част от хиляди години. Моментът е в действителност прелестен ", съобщи Нейко Генчев - зам.-кмет на община Велико Търново.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР