Празникът на Ловеч на 11 май 2023 г. е наситен

...
Празникът на Ловеч на 11 май 2023 г. е наситен
Коментари Харесай

Празникът на Ловеч е наситен с тържествени изяви и концерти

Празникът на Ловеч на 11 май 2023 година е кондензиран с поредност тържества и концерти. По традиция главната част на  събитието става пред катедралния храм " Св.св. Кирил и Методий ", заяви общинският пресцентър. Традицията въпреки всичко бе нарушена, защото по време на тържественото си слово кметът Корнелия Маринова извика до себе си трима представители на бъдещето -Йоана Дренска (9 г.),  Евелин Берова (18 г.) и Дарина Добрева (16 г.). Децата описаха за своето досегашно присъединяване в празничния живот на града, за своите фантазии и стремежи. Кметът им връчи символичния ключ на Ловеч с благопожелание да отключват всички порти и трудности в живота.
 
 Корнелия Маринова Корнелия Маринова Източник: Община Ловеч
В обръщението си Корнелия Маринова акцентира: " Ние сме град, в който хората си правят добре работата. Ние сме една общественост за и ясни цели. Една добре работеща  от изобретателни, работливи, смели, грижовни хора. Богатството на  нашия град. Провеждаме акции, оказваме помощ на бежанци, организираме най-пищните фестивали и празници. Имаме най-хубавия нов безоблачен храм, с който се гордеем. Положихме доста старания и още толкоз ще ни трябват отсега нататък ".
 
 Росица Кирова Росица Кирова Източник: Община Ловеч
Тържествени слова произнесоха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и Ловчанският митрополит Гавриил.   " Ловеч е богат с доста нематериалност, с прелестна природа, има хора, които се трудят, с цел да може този град да бъде това, което е през днешния ден. Това е привилегия, само че и отговорност за всички вас ", сподели Кирова.
 
Корнелия Маринова награди командира на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден военачалник Тодор Тодоров, с плакет " Св. св. Кирил и Методий ". Плакетът одобри  полковник Николай Кебапчиев, шеф на щаба за логистична поддръжка. Преди формалното празненство в кабинета на кмета бе връчен плакет " Св. св. Кирил и Методий " и на Росица Кирова.
 
 Николай Нанков, Корнелия Маринова и Росица Кирова Николай Нанков, Корнелия Маринова и Росица Кирова Източник: Община Ловеч
Сред формалните лица бяха народните представители от Ловешки изборен регион Николай Нанков, Искрен Арабаджиев, Николай Дренчев, Ирена Анастасова, ръководителят на Общински съвет Ловеч –Петър Цолов, кметовете на Троян и Априлци Донка Михайлова и Тихомир Кукенски, Видински митрополит Натанаил, Началникът на Ловешки гарнизон и шеф на Военeн географски център – Троян - полковник Светослав Църовски, майор  Дончо  Игнатов, шеф на ВФ  24480, началникът на щаба за логистична поддръжка полк. Николай Кебапчиев. Сред гостите са и две делегации – от Лавал (Франция) и Кепез, Чанаккале (Турция). Посланик Здравко Бегович, ексклузивен и пълномощен дипломат на Босна и Херцеговина в Република България,  също бе посетител на тържеството.
 
 Издигане на знамето Издигане на знамето Източник: Община Ловеч
В тържеството взеха присъединяване почетен строй от ВФ 24480-Ловеч и ВФ 57260-Ловеч, Смесен хор " П. Пипков " при Ловчанско читалище " Наука-1870 година ", Духов оркестър – Ловеч, и състезателите от Клуб по акробатичен рокендрол " Роксмайл ".
Официалното празненство стартира още сутринта в новия катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий " с литургия, водена от Ловчанския митрополит Гавриил. Тук участваха, кметът Корнелия Маринова, зам.-председателят на НС  Росица Кирова,  ръководителят на Общински съвет Петър Цолов, зам.-кметове Венцислав Христов и Даниел Колев, както и задграничните посетители.
 
Прочетен беше и приветствен адрес президента на Р България Румен Радев, обявено бе и за останалите  адреси от депутати, министерства, общини и институции. Празничната стратегия е наситена и със спортни събития, измежду които обичайна щафета " Пламъчета сини ", като в следобеда е  награждаването на спечелилите.
 
 Празникът на Ловеч е кондензиран с тържествени изяви и концерти Празникът на Ловеч е кондензиран с тържествени изяви и концерти Източник: Община Ловеч
Вечерта завършва с  концертите на Симфониета-Враца с " Вивалди вечно " в театъра, а по-късно на площада е концертът на Любо Киров, след който има празнична заря. Празникът тази година е отдаден на 1160 години от основаването на славянската книжовност, на 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 години Люлякови празници и 30 години от оповестяване на 11 май за празник на Ловеч.
 
От 1993 година всяка година Ловеч чества в деня, когато църквата уважава паметта на Светите братя Кирил и Методий, небесни настойници на града край Осъм.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР