Празникът на лавандулата, провел се на 26 юни, бе кулминация

...
Празникът на лавандулата, провел се на 26 юни, бе кулминация
Коментари Харесай

Празник на лавандулата привлече стотици в Карлово СНИМКИ

Празникът на лавандулата, провел се на 26 юни, бе кулминационна точка на Седмия фестивал на етерично-маслените култури – Карлово 2021.

Денят стартира с обред „ Жънене на лавандула” в масив южно от града. Там гостите бяха посрещани с самун и сол – по остарял български бит, а под кукерски звън, гайдарски мелодии и обичайните жътварски песни на самодейките от квартал Сушица и селата Горни Домлян и Каравелово, жътварки извършиха ритуала. Феята на лавандулата Мария Чолакова пожела на всички да бъдат здрави и да живеят в естетика със себе си, а щастието и шансът да са техни неизменими спътници.



Празникът се придвижи в сърцето на Етнографски комплекс „ Старинно Карлово “ – Бухаловия хан. Десетки български и задгранични туристи, приветствани от Царица на розата 2021 – Елена Данова и Феята на лавандулата Мария Чолакова, минаха под Еньовия венец за здраве през цялата година.

Изпълненията на женските фолклорни групи от Карлово, Баня и квартал Сушица провокираха наяве удивление и овации, а магическият танц на самодивите плени десетките, пристигнали на събитието. Сред присъстващите бяха заместник-кметът Антон Минев секретарят на общината Стефан Стефанов.



След демонстрационния развой на лавандуловарене, всички имаха опция да дегустират артикули от билката на шанса, триумфа и щастието. Демонстрация на лавандуловарене и настояща гайтанджийска работилница бяха проведени и в Историческия музей в града.

Денят на лавандулата продължи с шествие до площад „ Васил Левски”, на който танцови сформира от обитаемоте места от общината завихриха фолклорното надиграване „ С хоро на лавандула “.

На площад „ 20-ти юли “ – горно равнище, работеха арт ателиета по национални и латино танци, балет, китара, занаяти. Фирми показаха на специфични щандове създавани от тях козметични лавандулови артикули.

Фестивалът на етерично-маслените култури, проведен от Община Карлово, приключва с концерт-спектакъл „ Прегръдки “ с присъединяване на Петя Буюклиева, маестро Васил Делиев – аранжимент и пиано, струнен квартет „ Дестини “ и Тони Георгиев – китара, от 20:00 часа на централния площад „ 20-ти юли “ /горно ниво/.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР