Празникът е свързан с честването на Деня на големия християнски

...
Празникът е свързан с честването на Деня на големия християнски
Коментари Харесай

Във видинското село Градец отбелязаха традиционния си събор

Празникът е обвързван с честването на Деня на огромния християнски светец и оракул Илия. На формалното разкриване на събора участваха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, шефът на Общинското дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “ Емилиян Евтимов.

„ Видин се трансформира в един от най-емблематичните фестивални центрове на България. Няма събота и неделя, в която да няма мероприятие, което да радва нашите съграждани и посетители “ – с тези думи се обърна доктор Ценков към присъстващите. След това доктор Ценков сервира приветствен адрес на кмета на селото Илия Томов и акцентира, че Община Видин работи чудесно с кметството в Градец. „ Пожелавам на Вас и на хората от Градец да работят, както до момента, с отдаденост и обич за просперитета на своето отечество. Нека празникът донесе на всички слънчево въодушевление и доста усмивки. Бъдете здрави, радвайте се на любов и внимание от страна на околните ви хора и дано благополучието да съпътства Вас и Вашите фамилии! “ – написа в адреса.

С одобрение се обърна и Илия Томов, който изрече благодарности на Община Видин за съдействието при организирането на събора и всички мероприятия, които се организират в обитаемото място. „ Пожелавам Ви постоянно да бъдете свързани с корените си, да милеете за родния си дом, да бъдете единни и дружно да съграждате бъдещето на децата си “ – сподели кметът на Градец.

За положителното въодушевление на жителите и гостите на Градец се погрижиха Градският духов оркестър, самодейците от НЧ „ Просвета 28.11.1928 “ и други сформира. През 2023 година локалното читалище навършва 95 години от своето основаване. Годишнината ще бъде маркирана тържествено през месец ноември, разгласи секретарят на читалището Пролет Цолово. От културната институция използваха днешния мотив и връчиха грамоти и плакети за принос на Градския духов оркестър и локални самодейци.

В идващите два дни съборът продължава с осъществяванията на сформира от Видин, селата Раброво, Флорентин, Гъмзово, Тополовец и Капитановци, както и Сърбия.

Организатори на събора са кметство село Градец и НЧ „ Просвета 28.11.1928 “ със съдействието на Община Видин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР