Празникът е основан благодарение на Петър I. Днес Русия отбелязва

...
Празникът е основан благодарение на Петър I. Днес Русия отбелязва
Коментари Харесай

Военноморския флот на Русия отбелязва 326-тата си годишнина!

Празникът е учреден с помощта на Петър I.

Днес Русия отбелязва Ден на Военноморския флот (ВМФ) на Руската Федерация. Денят на Военноморски сили се чества в Русия в последната неделя на юли.

Това е професионалния празник на военнослужещите във ВМФ и на всички служащи чиято активност е обвързвана с флота. Към празнуващите се причисляват и членовете на фамилиите на военнослужещите, ветераните на Въоръжените сили, а също по този начин и представителите на военните институции и предприятия, които обслужват флотилията.

В този ден се организират паради, публични мероприятия, концерти, срещи с ветераните. Отличилите се военнослужещи получават държавни награди, скъпи дарове и грамоти. Празника приключва с концерти, с осъществяване на естрадни звезди и фойерверки.

История на празника:

Идеята за осъществяване на празник в чест на флота принадлежи на Петър I. Царят взема решение да съвпадне с празненствата в деня на успеха в борбата при Гангут, когато руснаците победиха шведите. Това се случи на 7 август 1714 година Резултатът от борбата при Гангут е първата съветска морска победа в историята. Смелостта и героизмът на съветските моряци вечно оставиха своя отпечатък в международната история.

Традиция на празника:

Празненствата обичайно стартират с тържествено изграждане на персоналния състав на флотските елементи. Над корабите се издига Андреевския байрак и сигналните флагове. На базите на Черноморския, Северния, Тихоокенския, Балтийските флотове и на територията на Каспийската флотилия се организират военни паради, демонстрации на кораби и оръжия, организират се спортни надпревари. Най-масовите мероприятия се организират в огромните градове на Русия - Санкт-Петербург, Владивосток, Астрахан, Севастопол, Калининград, Кронщат, Североморск, Балтийск, Новоросийск и други

Първите лица на страната и висшите чинове на ВМФ поздравяват служещите с професионалния им празник. Отличилите се сътрудници се награждават със звания и държавни награди.

На някои военни кораби се организира ден на " отворените порти " и се организират екскурзии за гражданските лица. Празника приключва с концерти и осъществяване на военните оркестри. Вечерта се вършат грандиозни салюти.

ВИДЕО:

Традиционно, както и през предходните години във Санкт-Петербург и в Кронщат се организира основния Военноморски церемониал. В Северната столица и в Градовете на войнската популярност за присъединяване си в тържествения церемониал се изпращат кораби от всички флотове на Русия, огромна част от които са издигнати по планове на водещите конструкторски бюра на предприятията, които влизат в Обединената съдостроителна корпорация

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР