Празникът днес е посветен на християнските светци мъченици Св. 7

...
Празникът днес е посветен на християнските светци мъченици Св. 7
Коментари Харесай

Днес имен ден имат едни от най-чистите имена

Празникът през днешния ден е отдаден на християнските светци мъченици Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония. В национална среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни.

Всеки ден от 1-ви до 12-ти август съгласно традицията подхожда на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето денем, такова ще бъде и през месеца. Така се дефинира удобна ли ще е новата стопанска година.На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на посетители, носят блага и целуват ръка (затова някъде назовават празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. 

Народните схващания за празника са по отношение на общата визия за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Оттук произтича и стремежът към прогностика за стопанските действия. Това обредно врачуване не е нищо друго, с изключение на инициален вид магия: нещо, което се случва през избран интервал ще се случи през цялата година. Така се планува бъдещото благоденствие. За удобен излаз е ритуалното вървене на посетители, изразяващо респект и почитание (по-млади към по-стари, т.е. към предците).

Раздаването на пити и вино също има ритуален темперамент - на жертвоприношение. В езическия проект на обредността започващият пост (лишаване) е негативна магия, призоваваща плодородието. Тя е учредена на митологемата живот-смърт-нов живот; в този тричлен постът е еднакъв на краткотрайна гибел, която ще провокира новото раждане. Така вълшебен се обезпечава богата годишна продукция и триумф в аграрната активност през бъдещия цикъл.

От през днешния ден стартира Богородичният пост, който е един от четирите многодневни интервали на молитва и самоограничение през годината. Така Църквата се приготвя да отпразнува Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година на 6-ти и 15-ти август.

Постите не престават две седмици: от 1-ви, до 14-ти август.  В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет. Настоящият пост е по-лек от Великденския, само че е по-строг от Петровите и Коледните пости.  Най-строг е в понеделник, сряда и петък. В тези дни вярващите ядат единствено сурови плодове и неготвена храна.

Денят на градинаря в България се празнува на 1 август. Празникът започва да се чества още веднъж през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да поддържате връзка и да се грижите за тях, през днешния ден е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките би трябвало да ти идва от вътрешната страна, по тази причина от всеки човек градинар не става. Затова тези, които нямат двор или огромна градина, се развихрят даже и в дребния градски апартамент или тясното балконче. Други вършат чудеса от цветни алпинеуми измежду бетона. Трябва единствено любов и предпочитание да твориш с двете си ръце.

На 1 август имен ден празнуват Макавей, Здравко, Здравка.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР