Празникът днес е посветен на християнските светци мъченици Св. 7

...
Празникът днес е посветен на християнските светци мъченици Св. 7
Коментари Харесай

Три имена празнуват днес

 Празникът през днешния ден е отдаден на християнските светци мъченици Св. 7 мъченици братята Макавеи, Св. Соломония. В национална среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни. Всеки ден от 1-ви до 12-ти август съгласно традицията подхожда на един месец от годината, броено от септември нататък. Днес е Зетьовден.

Каквото ще бъде времето денем, такова ще бъде и през месеца. Така се дефинира удобна ли ще е новата стопанска година. На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на посетители, носят блага и целуват ръка (затова някъде назовават празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей стартират Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица, изяснява imenata.com.Народните схващания за празника са по отношение на общата визия за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Оттук произтича и стремежът към прогностика за стопанските действия. 

Това обредно врачуване не е нищо друго, с изключение на инициален вид магия: нещо, което се случва през избран интервал ще се случи през цялата година.

Така се планува бъдещото благоденствие. За удобен излаз е ритуалното вървене на посетители, изразяващо респект и почитание (по-млади към по-стари, т.е. към предците).

Раздаването на пити и вино също има ритуален темперамент - на жертвоприношение. В езическия проект на обредността започващият пост (лишаване) е негативна магия, призоваваща плодородието. 

Тя е учредена на митологемата живот-смърт-нов живот; в този тричлен постът е еднакъв на краткотрайна гибел, която ще провокира новото раждане. Така вълшебен се обезпечава богата годишна продукция и триумф в аграрната активност през бъдещия цикъл.

Денят на градинаря в България се празнува на 1 август. Празникът " Ден на градинаря " стартира да се чества още веднъж през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да поддържате връзка и да се грижите за тях, през днешния ден е вашият ден. 

Страстта към цветята, зеленчуците и овошките би трябвало да ти идва от вътрешната страна, по тази причина от всеки човек градинар не става. 

Затова тези, които нямат двор или огромна градина, се развихрят даже и в дребния градски апартамент или тясното балконче. Други вършат чудеса от цветни алпинеуми измежду бетона. Трябва единствено любов и предпочитание да твориш с двете си ръце.

На 1 август имен ден честват Макавей, Здравко, Здравка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР